Geloof het of niet: deze moeder heeft schermen verboden en het hele gezin is dolgelukkig

07.12.2019 13:11
moeder schermen verboden Beeld: Shutterstock

De kinderen van blogger Molly DeFrank zaten zó vastgeplakt aan hun telefoons en iPads, dat Molly besloot de stekkers er – letterlijk – uit te trekken. Het resultaat bleek verbluffend.

Ook zij genoot ervan, de iPad als oppas om éven een moment voor zichzelf te hebben, vertelt ze in een interview. Maar nu haar kinderen zich plotseling op een andere manier moeten bezighouden, is er iets moois ontstaan, vertelt ze. “Ik zie nu pas goed wat hun interesses en talenten zijn; puur doordat ze er nu meer tijd in stoppen.” Haar dochter leest meer dan Molly kan aanslepen. Schrijft verhalen. Haar zoon blijkt geweldig te kunnen tekenen, en initieerde zelfs een ‘familietekenavond’ waarbij hij de leraar was. “Schrijver Andy Crouch van Tech Wise Family zegt dat je als gezin meer moet creëren dan je consumeert. Sinds ik zie wat dat oplevert, is dat mijn nieuwe levensmotto.”

 

Slaven

Niet dat ze tégen telefoons en tablets is, benadrukt ze. “Technologie is een geweldig hulpmiddel; ik wil alleen niet dat we er slaven van worden.” Terwijl dat precies was wat gebeurde in haar huishouden. “Mijn kinderen werden ongeïnteresseerde chagrijnen van hun telefoons – zelfs al mochten ze er maar een uur per dag op.” Zónder die schermen tonen haar kinderen opeens meer interesse in de wereld om hen heen, merkt Molly. “Ze slapen ook beter, doen het beter op school en lijken gelukkiger.”

 

Lees ook:
Onderzoek: kinderen ontwikkelen zich beter bij weinig schermtijd >

 

Digitale detox

Dat gebeurde niet zonder slag of stoot, geeft ze toe. Aanvankelijk verveelden haar kinderen zich te pletter, toen ze hun schermen afpakte. “Ze hadden opeens uren over. Maar langzaam zag ik hun sociale en motorische vaardigheden verbeteren. Die ontwikkel je namelijk niet via een scherm, maar gewoon in het dagelijks leven.” Molly beweert zelfs dat peuters die nauwelijks schermtijd krijgen, een lagere kans hebben om op latere leeftijd ADHD te ontwikkelen.

Wat begon als een digitale detox van dertig dagen, is nu hun nieuwe levensstijl. “Mijn dochter van negen zegt zelfs dat ze blij is dat we die apparaten eruit hebben geknikkerd.” Molly kan het niet méér met haar eens zijn: “Niets is zo gezellig als onze zaterdagochtenden in bed, met het hele gezin onder de dekens, tussen een stapel boeken.”

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!