‘Geld om op vakantie te gaan heb ik niet’

04.09.2019 12:21
niet op vakantie geen geld Beeld: Shutterstock

Voor Esmeralda is op vakantie gaan simpelweg geen optie, hoe graag ze het ook zou willen.

Esmeralda (35) is alleenstaande moeder van twee dochters en drie zoons.

“Elke zomer is het hetzelfde: vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen vertrekken naar de camping of gaan op reis, en wij blijven thuis. Geld om op vakantie te gaan heb ik niet. We gaan wel op pad, met een picknickmand naar de kinderboerderij of zo, en dat vinden ze ook leuk. Maar in mijn achterhoofd weet ik dat ze wel wat missen.
 

Schuld

Tot zeven jaar geleden had ik een vaste baan, maar vanwege voortdurende ontstekingen aan een gewricht ben ik gestopt met werken. Een operatie hielp alleen maar tijdelijk. Ook had ik het psychisch moeilijk, met veel negatieve gedachten. Ik wilde echt niet dat mijn kinderen de dupe zouden worden van mijn gezondheidsproblemen en dacht ze te kunnen troosten door bijvoorbeeld een grote televisie voor ze te kopen. Die kocht ik op afbetaling, maar vervolgens loste ik mijn schuld niet af. Zo raakte ik steeds dieper in de problemen. Geld om mijn rekeningen te kunnen betalen, had ik niet, ik schaamde me kapot. Uiteindelijk zocht ik hulp.
 

Regie terugkrijgen

Nu leef ik met vijf kinderen van de bijstand. Afgelopen jaar heb ik de opleiding Generatie Armoede en Sociale Uitsluiting gevolgd. Als opgeleide ervaringsdeskundige hoop ik na de zomer aan het werk te kunnen en mensen te gaan begeleiden. Een tijd geleden ben ik begonnen met een participatiebaan, een soort vrijwilligerswerk. Het is fijn om te merken dat ik dat weer aankan. Ik ben aan het studeren en aan het netwerken in de hoop dat er een betaalde baan uitkomt. Langzaam krijg ik het gevoel dat ik de regie over mijn leven terugkrijg.
 

Lees ook
‘Sinds de geboorte van onze zoon (6) gaan wij niet op vakantie’ >

 

Sparen voor uitjes

Ook deze zomer blijven wij thuis en maken we er samen wat van. Daar ben ik inmiddels behoorlijk bedreven in. In de schoolvakantie kunnen de kinderen mee met uitjes die door een wijkteam worden georganiseerd. En met een speciale pas van de gemeente kunnen ze ook meedoen met leuke dingen. Tegen een kleine bijdrage mogen ze dan bijvoorbeeld naar het zwembad. Daar moet ik wel voor sparen, maar dat heb ik er graag voor over. Ik hou alle aanbiedingen scherp in de gaten. Soms kun je in de vakantie voor een euro naar de bioscoop. Dan kunnen we gaan, anders is dat echt geen optie.
 

Op reis

Ik ben als kind ook nooit naar het buitenland geweest – we gingen weleens een lang weekend naar een vakantiepark, maar meer ook niet. En de afgelopen twintig jaar ben ik zelf helemaal niet weg geweest. Ik heb dat wel gemist, maar het was gewoon niet anders. Als ik vriendinnen hoor vertellen dat ze met hun gezinnen op reis gaan, zou ik dat ook wel willen. Een andere cultuur, een ander land ontdekken lijkt me heel leuk. Maar ik gun het mijn kinderen vooral dat ze ook eens een keer kunnen vertellen dat ze op vakantie zijn geweest.

Ik zou graag een keer verder gaan dan de speeltuin op de hoek. Hoe goed ik mijn best ook doe om de zomervakantie leuk en gezellig in te vullen, het is niet hetzelfde als echt op vakantie gaan. Ik hoop heel erg dat ik ze dat ooit kan geven. Dat hoeft zeker geen grote exotische reis te zijn, een weekje Belgische kust is ook al mooi.”
 

Dit artikel staat in het Kek Mama Zomerboek 2019.

 

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!