Céline: ‘Ik wil geen antidepressiva slikken tijdens de borstvoeding, maar ik word steeds somberder’

04.04.2024 14:03
borstvoeding

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Céline (32) is samen met Roel (34) en moeder van Keet (6 maanden).

“Een groot deel van mijn leven slik ik antidepressiva. Daar heb ik veel baat bij, maar toen ik zwanger wilde worden, besloot ik er tijdelijk mee te stoppen. Ik was bang dat ik straks een baby zou krijgen met afkickverschijnselen. Nu mijn dochter een halfjaar is en mijn gemoed langzaam weer donker kleurt, zou ik eigenlijk weer moeten beginnen met mijn medicatie. Maar ik wil nog niet stoppen met de borstvoeding.

Afbouwen

Het afbouwen van mijn antidepressiva viel me zwaar. Al bij de eerste dosisverlaging voelde ik me neerslachtiger worden. Het bleek een kwestie van doorbijten, want toen dat afbouwen eenmaal was gebeurd en ik binnen een mum van tijd in verwachting raakte, verdwenen mijn sombere gevoelens als sneeuw voor de zon. De zwangerschapshormonen deden me goed, ik had me zonder antidepressiva zelfs nog nooit zo goed gevoeld.

De huisarts waarschuwde dat dat zou kunnen omslaan als ik eenmaal was bevallen. Geen probleem, zei ze, want dan kon ik als ik wilde gewoon weer beginnen, antidepressiva als de mijne kunnen tijdens de borstvoeding geen kwaad.

Lees ook – Patricia vond borstvoeding geven ‘de hel’: ‘En toch voelde ik de druk om het te proberen’ >

Medicijnen

Keet drinkt nog minstens vijf volledige voedingen en geeft niet aan dat ze daar op korte termijn klaar mee is. Het staat me tegen om mijn melk te ‘bevuilen’ met medicijnen, ook al is daar volgens de artsen geen sprake van. Oerstom vindt mijn vriend dat, die met lede ogen toeziet hoe ik de dagen steeds moeilijker doorkom en zich afvraagt waarom we niet ‘gewoon’ overstappen op kunstvoeding. Maar het liefst voed ik Keet een jaar lang zelf en start ik mijn medicijnen daarna weer op.

“Het liefst voed ik Keet een jaar lang zelf en start ik mijn medicijnen daarna weer op”

Tegelijkertijd heeft mijn kind niets aan een moeder die zich nog een halfjaar lang somber voelt, dat weet ik ook wel. Dus heb ik besloten tot een tussenweg: ik zet nog drie maanden door, tot mijn dochter negen maanden is. Dan kan ik altijd nog opstarten met een lage dosis medicatie, of toch stoppen met de borstvoeding. Een goede moeder is een gelukkige moeder, maar de gezondheid van mijn kind is me nog meer waard.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.