Filosoof Marli Huijer: ‘Moet je zoveel beleven? Dan maar wat minder interessant’

27.09.2018 14:45
Tijd voor jezelf Marli Huijer Beeld: Unsplash

Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.

FILOSOOF MARLI HUIJER: “We zijn geneigd om te improviseren met de tijd voor zorg, werk en leuke dingen, maar dat levert vaak weinig op. Ik pleit daarom voor een ritme waarop je op een of andere manier die drie onderdelen tot een compositie brengt. Zo weet je zeker dat je momenten van rust hebt om tot jezelf te komen, maar ook gezamenlijke momenten met het gezin, of lol met vrienden.
 

Vast ritme

Fiets bijvoorbeeld elke woensdagochtend met een vriendin, drink koffie met je partner op vrijdagochtend, bezoek om de week de bios, ga elke eerste zaterdag van de maand uit tot drie uur ’s nachts. Hoe meer er een vast ritme is, hoe meer ruimte er overblijft om te improviseren – juist omdat je er niet meer over na hoeft te denken.
 

Tijd om op te laden

Tijd voor jezelf is tijd om op te laden. Hoe dat wordt ingevuld is voor iedereen verschillend. Maar het is beter om iets te doen wat je leuk vindt dan in je bed te liggen, denk ik altijd. Als het enigszins haalbaar is, dan zouden we een halve dag door de week iets heel anders moeten doen waarmee het lichaam en geest daadwerkelijk ontspannen. Het risico is wel dat vrije momenten toch worden gebruikt om de was weg te werken. Dat is niet de bedoeling: het moet iets zijn waar je rustig van wordt, werkelijk van ontspant en echt gelukkig van wordt.
 

‘Alles wat we kunnen doen, willen we ook doen’

Aan het begin van de twintigste eeuw voorspelden wetenschappers dat we nu zeeën van tijd zouden hebben. Er kwam een enorme versnelling aan: in technologieën die ons werk over zouden nemen, in communicatie, in reizen. Maar naarmate die ontwikkelingen toenamen, nam het gevoel van haast ook alleen maar toe. Want alles wat we kunnen doen, willen we ook doen.”
 

Lees ook
Pedagoog Krista Okma: ‘Naar een pretpark? Een boekje lezen is ook leuk’ >

 

TIP VAN MARLI:

‘STOP MET CONCURREREN’

“We zijn bang dat we iets missen, niets te vertellen hebben. Een leven heeft kennelijk pas betekenis als je veel beleeft, veel reist. Maar waarom eigenlijk? Is dat leven ook een prettig leven? Wat maakt het nou uit dat je zoveel beleeft? Dan maar wat minder interessant. Die gedachte kan veel rust en tijd geven.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >