Drie generaties op één dag jarig: ‘Hoe gaaf zou het zijn, dacht iedereen’

15.06.2023 10:21
drie generaties op een dag jarig Beeld: Nine IJff

Ashley (29) is samen met Robin (28) en op 15 april jarig, dat is dezelfde dag als haar moeder Dorine (58). Precies op die dag beviel ze vorig jaar zelf óók, van haar dochter Liv (1).

Ashley: “‘Straks beval je vandaag, op je verjaardag!’ Iedereen die mij vorig jaar feliciteerde had geen idee dat ik al uren in het ziekenhuis lag. Terwijl ik mijn weeën wegpufte, beantwoordde Robin alle berichten op mijn telefoon met een leugentje om bestwil – de geboorte van ons kind moest een verrassing zijn.

Drie generaties

De ontsluiting duurde lang. Ik bleef ’s avonds laat hangen op 9,5 centimeter, terwijl de hartslag van de baby omlaag ging en ik hoge koorts kreeg. Toen besloten werd tot een keizersnee, zei de gynaecoloog: ‘Dan gaan we er nu ook alles aan doen om de kleine vóór middernacht te halen!’

Het personeel wist dat niet alleen ík jarig was – ’s middags hadden we taart uitgedeeld – maar ook mijn moeder. Zij beviel op haar 29e verjaardag van mij: toevallig precies de leeftijd die ik nu heb. Hoe gaaf zou het zijn, dacht iedereen op de operatiekamer, als straks dríe generaties op 15 april jarig zijn? Natuurlijk was het allerbelangrijkste dat ons kind gezond ter wereld zou komen, maar liggend achter het keizersnee-scherm tuurde ik wel even naar de klok: zou het lukken?

Met de uitgerekende datum, eerst 15 april en later bijgesteld naar 14 april, ben ik tijdens mijn zwangerschap amper bezig geweest. Slechts vijf procent van de vrouwen bevalt op die dag, dus ik ging ervan uit dat de baby op een ander moment zou komen. Eerder, voor mijn gevoel. Uiteindelijk kwam het toch tot veertig weken en zat ik op het randje van een zwangerschapsvergiftiging, dus werd ik ingeleid.

Lees ook – ‘Mijn moeder vindt het prachtig mijn rode krullen terug te zien bij haar kleindochters’ >

Op het nippertje

Liv is geboren om 23.56 uur, op het nippertje op 15 april. Dat ze een meisje was – het geslacht was een verrassing – maakte het extra speciaal: drie generaties op dezelfde dag geboren en dan ook nog eens alle drie vrouw. Toen mijn moeder het hoorde, kon ze haar geluk niet op. Ook de rest van de familie en vrienden stond versteld en we kwamen zelfs in de krant en op de radio. Eigenlijk besefte ik toen pas echt hoe bijzonder het is.

“Ik besefte pas echt hoe bijzonder het is toen het in de krant kwam”

Vroeger kreeg ik op mijn verjaardag een eigen taart met mijn leeftijd erop, maar vierde ik het wel samen met mijn moeder. Waarschijnlijk maken we er de komende jaren een driedubbel feest van. Wel zo gezellig, maar ook praktisch: kunnen we het bezoek tenminste in één keer ontvangen. De rollators zetten we dan gewoon naast het springkussen neer.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.