De bevalling opwekken: wanneer en hoe gebeurt dat?

22.03.2020 11:32
bevalling opwekken Beeld: Shutterstock

De meeste bevallingen beginnen met weeën of het breken van de vliezen. Maar in sommige situaties wordt je bevalling opgewekt. Wanneer dit gebeurt en hoe dat in z’n werk gaat, lees je hier.

Een bevalling opwekken wordt ook wel inleiden genoemd. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis. De gynaecoloog kan het advies tot inleiding geven als het voor je baby beter is om buiten je baarmoeder te zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij de volgende situaties:

 • Je bent twee weken over tijd
  Een zwangerschap duurt veertig weken (inclusief de twee weken voorafgaand aan de bevruchting). Ga je over die grens heen en loop je een paar dagen later nog steeds met een bolle buik rond, dan ben je over tijd. Daar is niets mis mee; je kunt alsnog gewoon spontaan bevallen. Maar ga je richting de twee weken over tijd, dan kan de conditie van je baby achteruit gaan omdat de placenta minder goed gaat werken. Er kan dan besloten worden om je in te leiden.
   
 • Je vliezen breken, maar je hebt geen weeën
  Meestal krijg je na een paar uur weeën zodra je vliezen zijn gebroken. Is dat niet het geval of komen de weeën maar mondjesmaat op gang en zetten ze niet door, dan moet er op een gegeven moment ingegrepen worden. Na 24 uur ontstaat er namelijk infectiegevaar. Meestal wordt er ingeleid tussen de 24 en 48 uur na het breken van de vliezen.
   
 • Je baby groeit niet goed
  Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je kindje in je baarmoeder niet genoeg groeit. Als je baby echt te klein is of als zijn conditie achteruit dreigt te gaan, wordt aangeraden om in te leiden.
   
 • De placenta werkt minder goed
  De placenta, ook wel moederkoek, is heel belangrijk tijdens je zwangerschap: je baby krijgt er zuurstof en voedingstoffen mee binnen. Als de placenta minder goed gaat werken kan je kind in gevaar komen. Ook dan kan je bevalling opgewekt worden.
   
 • Er zijn complicaties
  Niet iedere zwangerschap verloopt volgens het boekje. Als er complicaties zijn, kan de gynaecoloog beslissen dat het veiliger is om de bevalling in te leiden.

Hoe verloopt het inleiden?

Dat gebeurt in verschillende fases:

 1. Je krijgt een ballonkatheter of vaginale medicatie waardoor de baarmoedermond rijper wordt gemaakt, zodat die zal verstrijken. Op die manier komen de weeën op gang. Gebeurt dit niet, dan volgt stap twee.
   
 2. Je vliezen worden gebroken, zodat het vruchtwater wegstroomt en het hoofdje van de baby makkelijker tegen de baarmoedermond aandrukt. Daardoor komen de weeën op gang. Het breken van de vliezen is geheel pijnloos. Je kunt ook een hormoon toegediend krijgen via een infuus, waardoor je weeën gaan beginnen.

 

Wat is het verschil met natuurlijke weeën?

Als je weeën via een inleiding opgewekt worden, zijn die vaak heviger, langer en pijnlijker dan wanneer ze natuurlijk ontstaan. Bovendien kan je door de toegediende medicatie bijvoorbeeld een weeënstorm krijgen, waardoor de weeën achter elkaar komen en je geen tijd hebt om bij te komen.

Maar net als bij een zwangerschap, geldt ook hier: elke bevalling is anders. Dus de manier waarop jouw lichaam reageert op een inleiding, kan heel anders zijn dan bij een andere vrouw die zwanger is. Is de bevalling eenmaal op gang, dan duurt het niet veel langer dan een natuurlijke bevalling. Wel heb je iets meer kans op een kunstverlossing.
 

Bron: 24 Baby
 

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram >