‘Drie dagen voor oud en nieuw vertelde mijn man dat hij bij me weg wilde’

28.12.2023 13:59
getrouwd-en-gescheiden

Oud en nieuw is niet voor iedereen een feest. Bijvoorbeeld als je net bent gescheiden of naar een ver buitenland verhuisd.

Marjolein (36), single, moeder van Lisa (12).

“Zijn bedoeling was om het slechtnieuwsgesprek over de feestdagen heen te tillen. Tijdens de decembermaand wilde Michael nog het sprookje van het gelukkige gezin in stand houden. Maar blijkbaar vielen die twee kerstdagen zonder zijn liefje hem zo zwaar, dat hij op de ochtend van 28 december brak. Hij moest me iets vertellen.

Het ‘is dit alles’-gevoel

Dat ‘iets’ betekende alle clichés die je maar kunt bedenken om een relatie te verbreken: uit elkaar gegroeid, broer-zusverhouding, verveling, het ‘is dit alles’-gevoel en hij had zijn best gedaan voor onze dochter, maar het werkte niet meer et cetera, et cetera. Daarbij ‘vergat’ Michael de belangrijkste reden te melden: verliefd geworden op een veertien jaar jongere griet uit de sportschool.

Voordat ik wist wat me overkwam, was er een eind aan ons huwelijk gekomen en stopte Michael zijn aftershave en mooiste boxershorts, chino’s en poloshirts in een weekendtas. Ik was te verbouwereerd er iets tegen in te brengen. Ik maakte me eerder druk om mijn strijkwerk: hij propte zijn keurig gestreken kleding wel erg slordig in die tas. Bizar hoe je gedachten werken tijdens een crisis. Ik heb hem niet aan zijn benen getrokken of gesmeekt te blijven, nee. Ik had wel tranen, maar geen hysterische huilbui. Die kwam pas drie uur later, toen onze dochter Lisa bij mijn moeder was en ik alleen op de bank zat. Ik wist me geen raad zonder Michael. Ik hield zielsveel van hem.

Lees ook – Papa gaat even sigaretten halen: ‘Ineens was hij weg’ > 

Relatiedip

Natuurlijk had ik gemerkt dat onze relatie niet meer lekker liep. Maar hoe vreemd is dat? Na vijftien jaar hang je nu eenmaal niet meer iedere dag de slingers op en is het niet elke avond wilde seks. Onze relatie had ook wel vaker een dipje gekend. Net na de geboorte van Lisa bijvoorbeeld, of nadat ik voor de derde keer een miskraam had gehad en we besloten het bij één kind te houden. Daarna was er even wat afstand geweest, maar na een paar weken krabbelden we altijd weer overeind.

Nu was Michael definitief weg, zoveel werd me duidelijk. Ik belde hem ’s middags op omdat ik vol vragen zat, maar hij nam niet op. Noch de volgende dag of de dag erna. Ik kreeg slechts een appje met: ‘Sorry ik wil niet praten. Mijn besluit staat vast, volgende week hoor je mijn advocaat.’ IJskoud. Nu denk ik: ingefluisterd door zijn scharrel. Maar van haar bestaan wist ik toen nog niet.

Oudjaarsavond

Oudjaarsavond vierden we altijd bij zijn familie. Zijn moeder maakte verschillende stampotten en we deden met zijn broers en zussen plus aanhang Oudhollandse spellen als sjoelen en blikgooien. Dit jaar had ik daar niks te zoeken. Überhaupt had ik geen zin in vrolijkheid en ploppende champagnekurken. Ik liet Lisa bij mijn ouders logeren en stapte op oudjaarsavond om tien uur in bed met een halve fles prosecco én twee Advil bruistabletten tegen de gierende hoofdpijn en narigheid. Ik sliep als een baby. Dat wel.

Dit jaar ga ik mijn oudjaarsavond heel anders aanpakken. Het is een turbulent jaar geweest met advocatengedoe, hypotheken, ouderschapsplannen en geldgezeur. Komend jaar wil ik dat allemaal achter me laten en hoe kan dat beter beginnen dan met een knalfeest op 31 december? Lisa gaat met Michael en zijn vriendin mee naar het sjoelfestijn van zijn ouders. Ik heb kaarten voor een kinky fetish-party en hoop die nacht in de armen van een woest aantrekkelijke man het nieuwe jaar in te luiden.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.