Door deze tips ben je in no time klaar met de nieuwjaarsschoonmaak

21.01.2020 09:56
handige-tips-grote-voorjaarsschoonmaak

Stel je de nieuwjaarsschoonmaak al weken voor je uit? Eén troost: je bent niet de enige. Daarom een paar handige tips.

Zodat je in no time weer van de grond kunt eten.
 

Kind naar de oppas

Leuk hoor, een dartelend kind om je heen, maar tijdens het schoonmaken komen die grijpgrage handjes niet zo lekker uit. Breng je kind(eren) daarom voordat je aan die enorme poetsklus begint een middag naar je schoonouders – weet je tenminste zeker dat je in één ruk door kunt pakken.

 

Of…

Ook een idee: laat je kinderen meehelpen. Blogger Lisa kreeg die van haar zover, maar hoe? Dat lees je hier.

 

Plantenspuit in plaats van een emmer

Terwijl jij al die tijd liep te hannesen met een loodzware emmer sop heb je vast weleens gedacht: dit kan anders. Giet in een plantenspuit een beetje allesreiniger met warm water en het enige wat je nu nog nodig hebt is een vaatdoek of stuk papier. Zo hoef je de poetsdoek niet om de haverklap uit te wringen. Begint het doekje te ruiken? Stop ‘m twee minuten (vochtig) in de magnetron of vaatwasser en de meeste bacteriën zijn gedood.

 

Grootmoeders tips

Vlekken van bessensap besprenkel je met spiritus, slaolie laat GVS weer glimmen, viltstiftvlekken behandel je met citroen, bloedvlekken gaan eruit met een beetje Glassex, hardnekkige acrylverf moet je laten weken in vloeibare groene zeep, voegen krijg je schoon door een mengsel van bleek en soda – en zo zijn er nog honderden snelle schoonmaaktips van grootmoeder. Hier ook nog een paar handige.

 

Gordijnen wassen of lamellen poetsen

Niemand heeft zin om steeds die haakjes van de gordijnen af te halen. Hoeft ook niet, want stop je ze bij elkaar in een washand of sok met een elastiekje eromheen, dan beschadigen ze de binnenkant van de trommel niet en kun je de gordijnen na wassen gelijk ophangen. Heb je luxaflex voor de ramen? Ook deze krijg je makkelijk schoon door ze in een bad met Biotex Groen te leggen en ze na een halfuur af te spoelen met warm water. Lamellen krijg je makkelijk schoon door aan je handen natte washandjes te doen en elke lamel van boven naar beneden langs te gaan.

 

Kalkaanslag verwijderen

Doe een scheutje schoonmaakazijn op een spons, even poetsen en klaar ben je. Trouwens ook goed te gebruiken voor het schoonmaken van je wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat en waterkoker. Let er wel even op dat je voor die laatste twee schoonmaakazijn zonder parfum gebruikt én nog een paar keer naspoelt met warm water.

 

Of… ga dit jaar voor een schoonmaker

Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bij een site als Helping hoef je bijvoorbeeld alleen maar je postcode in te vullen, vervolgens wordt er gezocht naar een schoonmaker bij jou in de buurt en kun je contact opnemen. Heb jij mooi tijd voor andere dingen.

 

Meer handige huishoudtips? Volg Kek Mama op Facebook >