Croissantjes als ontbijt, koek als tussendoortje, patat als avondeten. Sommige gezinnen hebben een heel andere definitie van ‘gezond en gevarieerd’. Wat doe je als je kind daar het liefst elke dag wil spelen – én blijven eten?
Lees verder onder de advertentie
Steffi: “Ik weet heus wel dat je kinderen niet elke dag alleen maar groenten en quinoa hoeft voor te schotelen. Echt, ik ben geen voedselpolitie. Maar er is een grens. En die grens heet: elke avond pizza, patat of pannenkoeken.
Bizarre eetgewoonten
Mijn zoontje speelt vaak met een jongetje uit de buurt. Hartstikke leuk, ze kunnen goed met elkaar opschieten en zijn onafscheidelijk zodra ze elkaar zien. Maar sinds een tijdje wil mijn zoon bijna dagelijks bij hem spelen. Dat is echter niet het probleem, de bizarre eetgewoonten van het gezin wel.
Lees verder onder de advertentie
Ik heb ze nog nooit iets zien eten wat als gezond wordt gezien. Ze krijgen de hele dag door lekkers. Met ‘lekkers’ bedoel ik: croissantjes, chocoladebroodjes, koekjes met een halve centimeter chocolade erop, en snoep – héél veel snoep. En dan heb ik het nog niet over het avondeten gehad. Vissticks, friet, knakworsten, pizza… Iedere avond weer. Dit is echt niet normaal, toch?
Dus wat gebeurt er elke keer als ik hem daar ophaal rond etenstijd? ‘Mam, mag ik blijven eten? Pleaaaase? Ze eten pannenkoeken!’ En dan moet ik weer de strenge moeder uithangen en zeggen: ‘Nee schat, we eten thuis.’ Dat is natuurlijk een grote teleurstelling. Tranen zelfs. Want ja, wie wil er nou broccoli als je ook een Nutella-crêpe kunt krijgen?
Lees verder onder de advertentie
Ik probeer het tactisch aan te pakken. ‘Laat hem volgende keer lekker bij ons spelen!’ app ik dan enthousiast. Maar negen van de tien keer krijg ik terug: ‘Ze willen liever hier, ze zijn zo lekker aan het bouwen met Lego.’ Tuurlijk. Ik weet precies wat ze daar aan het bouwen zijn: een suikerbom met extra hagelslag. Ik snap wel dat ze liever daar spelen.
Klaar ermee
Maar nu zit ik dus met een dilemma. Ik wil niet die moeder zijn die playdates gaat verbieden omdat het menu me niet aanstaat. Maar ik wil ook niet dat mijn kind denkt dat een normale maaltijd standaard eindigt met drie koekjes en een chocomel.
Soms fantaseer ik dat ik gewoon een keer zeg: ‘Nee, klaar. Je mag daar niet meer spelen.’ Maar dat voelt ook niet goed, want het zijn goede vrienden. Dus voor nu blijf ik laveren tussen de broccoli en de bitterballen. En probeer ik hem thuis te overtuigen dat worteltjes ook best lekker zijn. Met wisselend succes.”
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voormalig schaatskampioene Ireen Wüst (39) en haar partner Letitia de Jong (32) delen vol trots dat hun dochter Pip is geboren op 17 juni. Op Instagram laten ze weten: “We zijn helemaal in de wolken!”