avondvierdaagse moeder
Beeld: Unsplash

Voor veel kinderen en hun ouders is de avondvierdaagse het hoogtepunt van het jaar, maar niet voor journalist Maike Jeuken. ‘Persoonlijk vind ik het een drama, maar dat is geloof ik taboe.’

Zoals het een goed gescheiden moeder betaamt, voel ik me schuldig. Natuurlijk over de scheiding maar ook over tijd en échte aandacht. Kletsend langs de lijn mis ik hun doelpunten, een zwemparadijs vind ik de hel op aarde en veel te vaak moet ik nog eeeven iets afmaken en kom ik er echt zó aan.
 

Steen in de buik

Right. En nu zit mijn kinderweekend er al weer op. Met een steen in m’n moederbuik breng ik ze naar school. We geven genoeg kusjes voor een paar dagen. Opgewekt jok ik dat het eigenlijk al bijna woensdag is en dan huppelen ze naar binnen. Zo géén aanrader, dat scheiden. Ik slik de brok in m’n keel weg. Niet janken nu hoor. Echt-even-niet. Harde muziek dan. En een peuk. Oh nee, ik rook helemaal niet. Officieel. Ik zucht en laat de radio maar uit.

Terwijl ik me net zit af te vragen of ik wel geschikt ben voor het moederschap, gebeurt het. Ik ontvang het appje dat ik eigenlijk niet wil ontvangen, het bericht waardoor ik mij elk jaar weer laat verrassen. Waar ik nooit klaar voor ben en al helemaal niet vandaag. Want hij komt er weer aan mensen, het is bíjna zover, wie draagt zijn steentje bij als meeloopouder, limo-schenker, verkeersregelaar of routepijler? Jazeker: De Avondvierdaagse. De moed zakt me in de wandelschoenen, die ik natuurlijk niet heb.
 

Help!

Qua moederschap heb ik iets goed heb te maken, zo voelt het. Ik schiet aan alle kanten tekort (vind ik), de avondvierdaagse is superleuk (vinden de kinderen) en dat kan alleen maar met ouderparticipatie (vindt school). De avondvierdaagse, avondklierdaagse, snoepvierdaagse, avondvierklaagse. Het hoogtepunt van het jaar. En niet alleen voor de immer gezond blozende kinders, maar ook al voor ouders? Help!

De tot dan toe voor mij onzichtbare personen van het schoolplein eisen nu een hoofdrol op, in mijn leven. Ouders die ik hooguit ken uit de supermarkt ondergaan in het felbegeerde oranje hesje een ware transformatie naar gezaghebbende autoriteit. Ik vind dat een beetje eng.
 

Lees ook
Het jaar na mijn scheiding >

 

Masaal

De avondvierdaagse -of heel modern: de A4D- is een fenomeen waardoor ik elk jaar weer gegrepen word. Letterlijk, want vorig jaar bemoederde ik een ‘limonadeschenkpunt’. Wat in vre-des-naam hebben al die ouders dat ik niet heb? Al die kinderen, verschillende starttijden, diverse ophaalplekken, en oh ja dat avondeten! Wat een gedoe.

Het is het massale dat me tegenstaat. Zingende volwassenen over potjes met vet, de idioot grote snoepzakken, de gesprekjes die je niet wil voeren, de gehalveerde sinaasappels met pepermunt erin gedrukt en katoenen zakdoek erover. En vooral die geforceerde ongedwongenheid. Want wat zijn we met z’n allen toch lekker normaal aan het doen. Maar wel twee aan twee in een lange rij, begrepen? Ach, kijk dan toch naar die blije kindersnoeten!
 

Vrolijke en veilige avondvierdaagse

Zucht. Ik hoor dit leuk te vinden. Wat is er mis met mij? Ik wil heus mijn snor niet drukken. En ik waardeer het heel erg dat alle Goede Moeders zich zo inzetten voor een vrolijke en veilige A4D. Díe zouden we eens moeten toezingen. Dan doe ik uit volle borst mee, tot en met het 84e couplet-al-op-de-tafel-gezet. Maar voor nu heb ik geen steentje om bij te dragen. Ik heb alleen maar een hele grote steen en die zit in mijn buik. Op m’n telefoon brandt nog steeds dat appje van die moeder. Ik schuif de vraag naar ongelezen, nog even voor me uit.

‘Attentie; Maike van 46 wil graag opgehaald worden uit de grotemensenwereld’

 

Maike Jeuken is freelance journalist, columniste en fotograaf en (stief)moeder van zeven kinderen.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >