Dat je korte nachten maakt als je een kersverse ouder bent, weet iedereen. Maar volgens blogger Mary Katherine ligt dat niet alleen aan haar kinderen. Dat ze te weinig slaapt, is ook haar eigen schuld.
Lees verder onder de advertentie
Serie
Een nacht van slechts vijf uurtjes slaap: Mary is het zo onderhand gewend. Als moeder van kleine kinderen weet ze dat korte nachten erbij horen, maar ze realiseert zich ook dat het haar eigen schuld is dat ze zo weinig uren maakt. ‘Ik blijf vaak tot na middernacht op en zit dan op Facebook of kijk nog een aflevering van mijn favoriete serie. Terwijl ik weet dat ik eigenlijk het licht uit moet doen.’
Het komt vaak voor dat Katherine bijna de hele dag aan slapen denkt. ‘Zo erg verlang ik naar mijn bed. Moeders hebben slaap nodig om fysiek aan te sterken, maar ze moeten zich ook mentaal opladen. En dat doe je niet alleen met slaap. Ik heb een moment van rust nodig om de emotionele batterij weer op te laden en dat moment is voor mij nou eenmaal ’s avonds laat. Als de kinderen in bed liggen en het voor mij ook bijna tijd is om te gaan slapen, krijg ik energie. Het huis is stil, ik ben even helemaal alleen en kan nog tien dingen doen die ik wilde doen – zonder vieze snoeten af te vegen of voor de zoveelste keer appelsap in te moeten schenken.’
Lees verder onder de advertentie
Ze weet dat ze haar rust hard nodig heeft, niet alleen voor haar eigen gezondheid. ‘Als ik genoeg slaap en uitgerust ben, ben ik ook een betere moeder voor mijn kinderen. Je zou dus denken: als de gelegenheid zich voordoet om er eens vroeg in te gaan, ik dat zou doen. Maar de kans is heel groot dat ik vanavond weer te laat het licht uit doe.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.