COLUMN SARA: exit decemberdip

02.12.2016 13:41
Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: exit decemberdip.

Ik: ‘Dit jaar moeten we weer eens een echt grote boom’

Mark: ‘Het woord moeten wil ik hier níet meer horen.’

Ko, grinnikend: ‘Goeie, pap.’

Was ik afgelopen jaren al kerstmoe nog voordat het eerste kransje in de supermarkten was gesignaleerd, nu heb ik zelfs al zin in kerst voordat Sinterklaas is geland. Daar heb ik wel draconische maatregelen voor moeten nemen. Maar: het werkt. Dat zit zo.

 

Geflambeerd op de bank

Sinds zeven jaar heb ik in december niet alleen te maken met Sinterklaas en Kerst in verschillende uithoeken van het land (Mark en ik hebben allebei gescheiden ouders), we hebben ook nog een Ko-verjaardag inclusief schooltraktatie, kinderfeest en familiehappening. Met frisse moed organiseerde ik ridder -en piratenfestijnen aan huis en knutselden we nachtenlang flitsende traktaties. Ik zei tegen geen enkel Sinterklaas –of kerstvoorstel nee en bracht dus november dichtend en december shoppend en rondtoerend door. Werk denderde ook gewoon voort en met oud en nieuw lag ik geflambeerd op de bank. Ben ik vorig jaar cold turkey mee gestopt. Enkel het allerminimumste minimum aan inspanning deed ik nog: beplakte yoghurtrozijndoosjes als verjaardagstraktatie. Kinderfeestje buiten de deur. Mini-Sinterklaas zonder gedichten en enkel en alleen met z’n vieren. En Kerst in het buitenland, zonder boom en zonder diner.

 

Kerstmoed

Waardoor ik nu weer kerstmoed heb. Sterker: ik heb de dagen voor de kerstvakantie al vrij gepland omdat ik met Ko wil koken voor het schooldiner. En de dag erna ga ik kant-en-klaar spul (dat dan weer wel) kopen voor meeneemdiners richting diverse schoonouders. Stiekem wilde ik zelfs oberen tijdens het kerstdiner op school. Maar toen de juf daar Mark voor vroeg en ik me liet ontvallen dat ik dat ook wel wilde, hoorde ik: ‘Het is een erebaantje, daar word je voor gevraagd.’ Heb ik weer, met m’n kerstmoed. Maar die grote boom, die komt er.

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

 

Decemberstress? Bekijk ons hilarische filmpje of profiteer van onze geweldige abonnee-aanbieding: