Beeld: Getty
Beeld: Getty

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders. Vandaag: de zoektocht naar een spermadonor.

Toen ik mijn ouders vertelde dat ik verkering had waren ze dolgelukkig. Ik was nogal een laatbloeier en daarom vonden ze het fijn dat ik ook een keer was bezweken voor de liefde. Dat ik mijn pijlen op een vrouw had gericht, daar moesten ze een beetje aan ‘wennen’. Voor mijn moeder was het vooral even slikken dat ze geen kleinkinderen zou krijgen. Want dat gaat nogal lastig als er geen middelen zijn om een ei mee te bevruchten.

 

Inschrijven voor een spermadonor

Gelukkig leven we in een tijd waarin bijna alles mogelijk is en kon ik haar jaren later verblijden met het heuglijke nieuws dat ze oma werd. Maar hoe Het was 2008, en we besloten ons in te schrijven voor een spermadonor. We stonden bijna een jaar op de wachtlijst toen ik per toeval op Mick stuitte. Het moest zo zijn.

 

Herkenbaar eigenlijk

Ik ging met een vriendin mee naar haar broer, hij kreeg namelijk zijn mediabox niet geïnstalleerd en vroeg of zij hem wilde helpen.  Eenmaal daar trof ik een man aan die ijsbeerde door de woonkamer, lichtelijk in paniek en radeloos. Best vreemd, aangezien er een Jip- en Jannekehandleiding bij zit en het dus zo gepiept moet zijn. Maar nee, Mick snapte er niet zoveel van. Herkenbaar eigenlijk, dacht ik, want naast mezelf ken ik niemand die geen mediaboxen kan aansluiten. 

 

Hoe vraag je of je zijn sperma mag gebruiken?

Deze confrontatie met mijn mannelijke zelve bracht me op een bizar goed idee, maar hoe in godsnaam vraag je iemand of je zijn sperma mag gebruiken voor je vrouw? Ik ben me er immers van bewust wat hij weggeeft en daarbij is de vraag zo ongemakkelijk dat ik nog liever een mediabox met succes probeer aan te sluiten.

 

Ook belangrijk: hij lijkt op mij

Het idee om hem als donor te vragen liet me niet los. Mick is geen doorsnee persoon, hij is charmant, grappig en een beetje ongemakkelijk, wat hem ook weer erg bescheiden maakt. En ook belangrijk; hij lijkt op mij. Omdat ik niet ging dragen was dat wel een vereiste. Ik heb al zoveel uit te leggen als het gaat om twee vrouwen die een kind krijgen, dus het is wel fijn als het kindje ook een beetje op mij lijkt, dat scheelt alvast wat verwarring.

 

Ze ging het gewoon doen

Toen het onderwerp een week later tijdens een bezoek aan zijn moeder ter sprake kwam, bood zij aan om het aan hem te vragen. Althans, aanbieden… Ze ging het gewoon doen. Dat de wijn daarvan van schrik uit mijn neus vloog heeft haar niet tegengehouden en twee weken later mailde Mick dat hij ons wilde ontmoeten. 

 

"Ik ga jullie gelukkig maken"

Hij was zenuwachtig, wreef met zijn handen over zijn broek en hoewel hij probeerde om zich zo nonchalant mogelijk op te stellen de spanning voelbaar. Hij vertelde dat het hem eerder was gevraagd, maar dat hij toen nog vrij jong was en er niet achter stond. Hij vertelde over zijn kinderen, twee zoontjes.  Hij vertelde over zichzelf en wilde veel over ons weten. Hij sloot uiteindelijk zijn betoog af met de prachtige woorden; ‘Ik wil dit voor jullie doen. Het voelt goed, ik ga jullie gelukkig maken.”

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >