Beeld: Getty
Beeld: Getty

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders. Vandaag: de zoektocht naar een spermadonor.

Toen ik mijn ouders vertelde dat ik verkering had waren ze dolgelukkig. Ik was nogal een laatbloeier en daarom vonden ze het fijn dat ik ook een keer was bezweken voor de liefde. Dat ik mijn pijlen op een vrouw had gericht, daar moesten ze een beetje aan ‘wennen’. Voor mijn moeder was het vooral even slikken dat ze geen kleinkinderen zou krijgen. Want dat gaat nogal lastig als er geen middelen zijn om een ei mee te bevruchten.

 

Inschrijven voor een spermadonor

Gelukkig leven we in een tijd waarin bijna alles mogelijk is en kon ik haar jaren later verblijden met het heuglijke nieuws dat ze oma werd. Maar hoe Het was 2008, en we besloten ons in te schrijven voor een spermadonor. We stonden bijna een jaar op de wachtlijst toen ik per toeval op Mick stuitte. Het moest zo zijn.

 

Herkenbaar eigenlijk

Ik ging met een vriendin mee naar haar broer, hij kreeg namelijk zijn mediabox niet geïnstalleerd en vroeg of zij hem wilde helpen.  Eenmaal daar trof ik een man aan die ijsbeerde door de woonkamer, lichtelijk in paniek en radeloos. Best vreemd, aangezien er een Jip- en Jannekehandleiding bij zit en het dus zo gepiept moet zijn. Maar nee, Mick snapte er niet zoveel van. Herkenbaar eigenlijk, dacht ik, want naast mezelf ken ik niemand die geen mediaboxen kan aansluiten. 

 

Hoe vraag je of je zijn sperma mag gebruiken?

Deze confrontatie met mijn mannelijke zelve bracht me op een bizar goed idee, maar hoe in godsnaam vraag je iemand of je zijn sperma mag gebruiken voor je vrouw? Ik ben me er immers van bewust wat hij weggeeft en daarbij is de vraag zo ongemakkelijk dat ik nog liever een mediabox met succes probeer aan te sluiten.

 

Ook belangrijk: hij lijkt op mij

Het idee om hem als donor te vragen liet me niet los. Mick is geen doorsnee persoon, hij is charmant, grappig en een beetje ongemakkelijk, wat hem ook weer erg bescheiden maakt. En ook belangrijk; hij lijkt op mij. Omdat ik niet ging dragen was dat wel een vereiste. Ik heb al zoveel uit te leggen als het gaat om twee vrouwen die een kind krijgen, dus het is wel fijn als het kindje ook een beetje op mij lijkt, dat scheelt alvast wat verwarring.

 

Ze ging het gewoon doen

Toen het onderwerp een week later tijdens een bezoek aan zijn moeder ter sprake kwam, bood zij aan om het aan hem te vragen. Althans, aanbieden… Ze ging het gewoon doen. Dat de wijn daarvan van schrik uit mijn neus vloog heeft haar niet tegengehouden en twee weken later mailde Mick dat hij ons wilde ontmoeten. 

 

"Ik ga jullie gelukkig maken"

Hij was zenuwachtig, wreef met zijn handen over zijn broek en hoewel hij probeerde om zich zo nonchalant mogelijk op te stellen de spanning voelbaar. Hij vertelde dat het hem eerder was gevraagd, maar dat hij toen nog vrij jong was en er niet achter stond. Hij vertelde over zijn kinderen, twee zoontjes.  Hij vertelde over zichzelf en wilde veel over ons weten. Hij sloot uiteindelijk zijn betoog af met de prachtige woorden; ‘Ik wil dit voor jullie doen. Het voelt goed, ik ga jullie gelukkig maken.”

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >