Boete voor te luide kinderen in restaurant lokt discussie uit: ‘Het is geen speeltuin’

02.11.2023 11:37
geterroriseerd door eigen kind Beeld: Getty Images

Het valt niet altijd mee om je kinderen in het gareel te houden in een restaurant. In het ergste geval levert dat je misschien een paar boze blikken op. Een restaurant in de Amerikaanse staat Georgia ging nog een stapje verder: het bracht een gezin 50 dollar extra in rekening vanwege de overlast van hun kroost.

Een paar weken geleden bezochten Kyle en Lyndsey en hun drie kinderen een restaurant in de staat Georgia, samen met vier andere gezinnen. In totaal zaten er elf kinderen aan tafel, in de leeftijd van drie tot acht jaar. Alles was koek en ei tót de ober de rekening kwam brengen: ze moesten vijftig dollar extra betalen vanwege hun ‘slecht opgevoede kinderen’. Of ze de toeslag ook betaald hebben, is niet duidelijk.

Vijftig dollar voor ‘te luide kinderen’

Lyndsey dacht in de eerste instantie dat het om een grapje ging. Ook haar man Kyle begreep er niets van. “De kinderen zaten aan één kant van de tafel en gedroegen zich heel goed. Halverwege de avond zei ik nog: ‘Ik kan niet geloven dat ze zich zo netjes gedragen’,” zegt hij tegen Today. Op Google Reviews schrijft de man dat zijn kinderen naar een tablet keken tot het eten geserveerd werd en dat ze na het eten met hun moeder naar buiten gingen, terwijl hij wachtte op de rekening. Toen Kyle de restauranteigenaar vroeg waarom ze vijftig dollar extra moesten betalen, zei hij dat de kinderen ‘te luid’ waren en dat ze buiten rondrenden. “Hij vertelde ons dat we in een Burger King thuishoorden en niet in zijn restaurant. Ik keek om me heen en zag dat iedereen muisstil toekeek naar de show die hij opvoerde. Hij schreeuwde.”

Lees ook: Moeder heeft boodschap voor mensen die klagen over huilende baby’s in het vliegtuig

Ook positieve geluiden

Het restaurant staat nog steeds achter de keuze om het gezin te beboeten, laten ze weten aan Today. “We gaan niet reageren op een beleid dat we al jaren hanteren. We willen gewoon leven in het bos en koken.” Hoewel Lyndsey en Kyle duidelijk not amused waren met de regel, kiezen veel mensen de kant van het restaurant. ‘Ik vind dit geweldig. Als alle restaurants dit zouden doen, leren ouders hun kinderen misschien eens manieren. […] Een restaurant is geen speeltuin,’ schrijft iemand onder het Facebook-bericht van Today. ‘Helemaal mee eens,’ reageert een ander. ‘Als je kinderen zich niet kunnen gedragen, dan bestel je iets. Voor sommigen van ons is het een feest om uit eten te gaan, en niemand wil dan naast een verwend kind zitten.”

Om gedoe te voorkomen, kies je gewoon voor een van deze 18 leuke kindvriendelijke restaurants in Nederland.