Blue Monday: dit wil je weten over de somberste dag van het jaar

15.01.2024 06:02
blue monday somberste dag jaar Beeld: Shutterstock

Eerlijk is eerlijk: de laatste tijd voelt bijna iedere dag een beetje als Blue Monday. De officiële Blue Monday valt in 2024 op 15 januari – en dat is niet zomaar.

De maandag in de derde week van januari is al jaren berucht en bevreesd. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is dit namelijk de dag waarop we collectief in een milde depressie zakken. De dagen zijn nog steeds koud en donker, je hebt de brui gegeven aan je goede voornemens, je bankrekening is na feestdagenmaand december een echoënde put en de zomer lijkt bijna een abstract begrip. Niet gek dus dat uitgerekend deze dag is omgedoopt tot Blue Monday. Ware het niet dat Blue Monday helemaal niet bestaat.

Ordinaire marketingtruc

Que? Nee, echt. Blue Monday blijkt niets meer dan een ordinaire marketingtruc. Cliff Arnall was weliswaar verbonden aan de universiteit van Cardiff, maar hij liet zich door een reisbureau omkopen. Januari is immers – in normale tijden – het uitgelezen moment om de zomervakantie naar witte stranden en turquoise zeeën te boeken. Het pr-bureau van dat reisbureau bedacht daarom een formule om uit te rekenen wat de somberste dag van het jaar is. Om hun persbericht wat geloofwaardigheid te geven, vroegen ze verschillende wetenschappers hun naam aan die formule te verbinden. Arnall hapte toe in ruil voor een flinke smak geld.

Lees ook
Zo kom je Blue Monday al fluitend door >

selffulfilling prophecy

Helemaal onschuldig is Blue Monday niet. Het risico bestaat namelijk dat dit fenomeen een selffulfilling prophecy wordt. Als je maar vaak genoeg hoort wat een deprimerende maand januari is, ga je daar vanzelf in geloven. Laat je dus niet zomaar een baaldag aanpraten wanneer eigenlijk niet zoveel aan de hand is.

Dat betekent overigens niet dat het niet begrijpelijk is als je je nu somberder voelt dan normaal. Bij die donkere maand kunnen we dit jaar ook nog eens verontrustend wereldnieuws optellen. Probeer daar dan in ieder geval zoveel mogelijk over te praten. In je eentje mokken, kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt. Weten dat je kunt terugvallen op geliefden en je niet de enige bent die worstelt, kan de scherpe randjes net wat verzachten. Hang in there: het wordt vanzelf weer zomer.

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!