Bioloog Ruud van den Bos: ‘Laat het idee los dat alleen jij het beste voor je kind kunt doen’

18.09.2018 09:29
Tijd voor jezelf Ruud van den Bos Beeld: Unsplash

Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.

BIOLOOG RUUD VAN DEN BOS: “Spijsvertering, groei en weerstand zijn allemaal systemen waarop het lichaam werkt. Ze vragen wisselend om voorrang; bij dieren is dat net zo. Alle systemen zorgen ervoor dat onze energie over een bepaalde periode optimaal wordt ingezet, omdat we maar een beperkte hoeveelheid energie hebben terwijl er veel moet gebeuren. Tijdens een zwangerschap gaat alle energie naar de ontwikkeling van het kind; andere systemen krijgen dan even wat minder.
 

Tijd nemen om op te laden

Veel mensen realiseren zich niet goed dat de beschikbare energie beperkt is en doen van alles tegelijk, zonder tijd te nemen om op te laden. Hoe meer ze één systeem overvragen, hoe meer dat ten koste gaat van andere systemen. Als een vrouw echt overbelast raakt, kan het zelfs lastig zijn om zwanger te worden. Het lichaam gaat niet investeren in een zwangerschap als er al zo veel energie naar een ander systeem gaat. Gelukkig beschermt het lichaam zichzelf en geeft het op tijd signalen af als het moet opladen: je wordt moe. Geef daar vooral gehoor aan.

Je merkt het nadat je een flinke maaltijd hebt gegeten, dan gaan de maag en darmen hard aan het werk en voel je je slaperig. En na een lange wandeling eet en rust je totdat je je weer fit voelt. Veel mensen nemen op die momenten liever een kop koffie en gaan weer verder, omdat ze nog meer willen doen. Accepteer dat het niet altijd én én én kan zijn. Je leven wordt er een stuk aangenamer van.
 

Regelmaat

Regelmaat geeft het lichaam tijd om zich voor te bereiden op komende gebeurtenissen. Als iemand elke dag om twaalf uur eet, beginnen de maag en darmen zich om half twaalf al voor te bereiden op de maaltijd. Door regelmatig te leven, spaar je dus energie en kan je meer aan. Dit betekent niet dat je dingen moet forceren.

Zoals qualitytime met je kind: daar kan je een moment voor reserveren, maar als het niet gaat, dan gaat het niet. Daar is energie en een goed humeur voor nodig. Bovendien: misschien heeft jouw kind op jouw moment helemaal geen zin om iets met je te doen.”
 

Lees ook
Neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Denk niet in minuten rust, maar in white spots’ >

 

TIP VAN RUUD:

‘DOE ALS EEN MOEDERPOES’

“Op plekken waar katten samenleven, zorgen de vrouwtjes vaak onderling voor elkaars jongen. Ze gaan niet ieder in een hoekje zitten met hun eigen nest. De moderne mens doet dat wel: ze denken dat ze het allemaal zelf moeten doen en houden zodoende weinig tijd over om bij te komen. Door de opvoeding en zorg van kinderen te delen, optimaliseer je ook je energie. En moeders hebben dan ook niet meer het idee dat zij voor alles verantwoordelijk zijn. Doe het dus met je partner, maar ook met vrienden en buren. En laat het idee los dat alleen jij het allerbeste voor je kind kunt doen.”

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >