Bijna 40% van de moeders is verslaafd aan haar mobiel

21.04.2016 10:45

Tijdens de seks gaat de smartphone even op stil, maar de rest van de tijd zijn moeders behoorlijk verslaafd aan hun mobieltje. “Ik word geleefd door mijn telefoon”, zegt 40% van de 550 ondervraagden van de Kek Mama Smartphone Enquête.

Maar liefst 37% van de moeders zegt ronduit verslaafd te zijn aan hun mobiel, en nog eens vier van de tien twijfelen eraan of ze nu wel of niet verslaafd zijn. “Ik haat het als ik een moeder zie appen terwijl haar kind stilletjes naast haar loopt, maar ik doe het ook,” zegt Lieke (33). Ook Samantha (36) is verslaafd: “Bij het tienminutengesprek bood de juf haar excuses aan omdat ze tussen mij en mijn geveeg kwam.”

Van appen krijg je ongelukken

Vier van de tien moeders wordt geleefd door haar mobiel. Vooral WhatsApp en Facebook zijn onweerstaanbaar. En wel zodanig dat 10% van de moeders weleens haar kind uit het oog verloor omdat ze met haar mobiel bezig was. Of van de trap viel, tegen een paaltje reed of het eten liet aanbranden. Vier van de tien moeders heeft haar telefoon in haar hand om tijdens het autorijden te appen of te bellen. En 17% doet dit ook met kinderen in de auto. Met als gevolg? “Ineens stond alles stil, ik reed in op een file”, zegt een Kek Mama-lezeres. En een ander: “Bijna een fietser geschept”.

Kinderen en mobieltjes

Ruim 40% van de moeders vindt zichzelf géén goed voorbeeld voor de kinderen in de manier waarop ze omgaan met hun mobiel. Zes van de tien moeders laat kleine kinderen met hun mobiel spelen. “Gezeur dat het slecht zou zijn. De momenten dat mijn zoontje met mijn telefoon speelt, zijn vaak de enige waarop hij even geen aandacht vraagt,” zegt Dyonne (37). Al is Rafaëla (29) intussen wel voorzichtiger: “Sinds mijn peuter twintig minuten met Turkmenistan belde na lukraak wat te hebben ingetoetst, vergrendel ik het toetsenbord.” Kinderen krijgen hun eigen mobiel als ze gemiddeld 11 jaar zijn. Maar niet zonder huisregels over tijdstippen van gebruik en sites die ze mogen bezoeken.

43% checkt telefoon partner

Niet alleen met de kinderen worden afspraken gemaakt, ook met de wederhelft. Geen telefoon tijdens het eten, niet appen waar de kinderen bij zijn. Dat soort afspraken heeft vier van de tien ouders gemaakt.

Intussen is de telefoon van de partner ook niet veilig: 43% van de moeders checkt zijn telefoon weleens op verdachte berichtjes. En omgekeerd deleten twee van de tien vrouwen appjes, foto’s of de browserhistorie omdat ze vinden dat hun partner niet alles hoeft te weten.

Meer feiten uit de Kek Mama smartphone-enquête

• 80% zit langer op de wc om nog even een bericht te lezen of te Facebooken
• 54% gebruikt hun telefoon om zichzelf een houding te geven tijdens het wachten
• 44% checkt haar telefoon meteen als ze wakker wordt
• 50% zet de telefoon uit bij het vrijen
• 45% gebruikt de silent mode tijdens quality time met de kinderen

Lees de volledige enquête in Kek Mama 05-2016.