Besparen op vaste lasten: zo doe je dat

16.02.2021 15:48
besparen_op_vaste_lasten

Hou jij aan het einde van je geld altijd een stukje maand over? Dan komen deze tips ongetwijfeld van pas. Want iedereen kan besparen op vaste lasten, ook jij.

Zeg overbodige abonnementen en lidmaatschappen op

Hartstikke leuk dat je tien jaar geleden een lidmaatschap nam op de – we noemen een zijstaat – Nederlandse bridgebond, maar maak je er eigenlijk wel gebruik van? En hoe zit het met je abonnement op kranten die linea recta op de stapel oud papier belanden? Kijk kritisch naar wat je de afgelopen jaren hebt afgesloten, want hoe klein de bedragen per maand ook zijn: op jaarbasis praat je toch al snel over honderden euro’s. 

 

Neem je zorgverzekering onder de loep

Ieder jaar kun je in december weer een nieuwe zorgverzekering afsluiten. En hoewel het lekker makkelijk is om alles te houden zoals het is, kan het de moeite waard zijn om over te stappen. Worden de juiste dingen voor jouw persoonlijke situatie wel gedekt? Neem je wel of geen aanvullende verzekering? En hoe hoog is je eigen risico? Het zijn allemaal punten om over na te denken. Ook bespaar je vaak al een flink bedrag door je premie per jaar in plaats van per maand te betalen. En een extra tip: verzeker je kind bij de ouder met de hoogste dekking. Hij of zij lift hier dan automatisch op mee. 

 

Lees ook
Zó leer je jouw kind sparen – helemaal met deze fantastische spaarpotten >

 

Doe gericht boodschappen

De gouden tip om te besparen op je boodschappen: doe boodschappen voor de hele week. Plan een vast moment in de week in om te bedenken wat je de aankomende dagen wil eten en wat je daarvoor moet kopen. Hierdoor verklein je de kans dat je tijdens een vluchtig supermarktbezoek zomaar iets overbodigs in je kar gooit. Want voor je ’t weet loop je dan met de halve supermarkt in je tas naar huis. Ook handig: spit de boekjes en websites van supermarkten door voor leuke aanbiedingen (hier selecteren wij bijvoorbeeld wekelijks de luieraanbiedingen voor je) en kijk naar restjes in je koelkast. Heb je bijvoorbeeld nog een lade vol groenten die eigenlijk op moeten? Of aardappels met uitlopers? Gooi alles bij elkaar, haal alleen een stuk vlees of vegetarisch alternatief en klaar ben je. Hier vind je meer handige tips om te besparen op boodschappen

 

Plan je reizen slim (en tank goedkoop)

Als je van te voren berekent wat een reis kost, kun je kijken wat de voordeligste manier is. De vuistregel: reis je alleen, ga dan met het openbaar vervoer. Ben je met meerdere personen? Dan is de auto goedkoper. Tank trouwens niet aan de snelweg, maar kies voor een tankstation aan een B-weg of in een dorp. Daar is de benzine stukken goedkoper. 

 

Kijk of je recht hebt op toeslagen

Zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of huurtoeslag: afhankelijk van je inkomen kun je verschillende toeslagen aanvragen. Wil jij weten of je er recht op hebt? Maak dan via de belastingdienst een proefberekening. 

 

Bron: vastelastenbond.nl

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de best gelezen artikelen in je mailbox >