‘Ben je alweer zwanger?’ Deze opmerkingen kregen jullie over je postpartum lijf (en zo ga je ermee om)
‘Je veert vast wel weer terug’, ‘Hoeveel was je nou aangekomen?’ of ‘Ben je alweer zwanger?’ Ben je net bevallen sta je na zo’n opmerking met je bek vol tanden. Deze opmerkingen kregen jullie en zó ga je ermee om.
We vroegen jullie naar de meest bizarre opmerkingen die jullie kregen. Een greep uit de reacties;
Anneroos: De deur opendoen en dan als groet krijgen: ‘oh hallo buikje’ (3 maanden na bevalling)’
Danielle: ”Wanneer ben je uitgerekend?, terwijl ik mijn kind op de arm had. En dan kijken ze je nog raar aan ook als ik reageer met ‘pardon?!’
Anita: ‘Ik dacht dat je al bevallen was…’
Lisanne: ‘Je baby is twaalf weken? Oh, dán zie je er wel echt goed uit!’
Cora: ”Zo, nu alweer zwanger?’ (een paar weken na de bevalling)’
Alish: ”Ik dacht dat je nu wel dun zou zijn!’ (één maand na de bevalling’
Jessica: ‘Twee dagen na de bevalling hoorde ik ”wat ben jij nog dik!”
Mara hoorde een half jaar na de bevalling en met vijf kilo extra op de weegschaal: ‘Ben je nog steeds zo zwaar? Moet niet verder uit de hand lopen hoor!’
Veronique werd ‘Bertha de melkkoe’ genoemd.
Sophie kreeg het advies ‘lekker lang borstvoeding te geven om de kilo’s zo snel kwijt te raken’.
Bot en onnodig kwetsend, zulke opmerkingen. Maar ook op het lievere opmerkingen of complimenten als ‘wat zie jij er alweer goed uit’ of ‘wat ben je alweer dun’ kun je beter niet maken, legt de Amerikaanse therapeut en eetstoornisdeskundige Jennifer Rollins uit aan Scary Mommy
Dit zegt de expert
Ze zegt: “Deze ogenschijnlijk positieve en goedbedoelde opmerkingen dienen om het slanke ideaal van schoonheid te versterken.” Ze benadrukt dat de relatie van elke persoon met zijn eigen lichaam anders is, en elke zwangerschap is anders. Je weet niet of iemand worstelt met zijn mentale of fysieke gezondheid.
Meerdere studies hebben aangetoond dat de je-veert-wel-weer-terug-verhalen alleen maar schadelijk zijn voor pas bevallen moeders, wat het risico op eetstoornissen en postnatale depressie verhoogt. “Onze lichamen zullen veranderen en groeien gedurende ons hele leven,” voegt de expert toe. “De postpartumperiode is al een kwetsbare tijd, en een verhoogde focus op gewicht en lichaamsgrootte kan een recept voor rampspoed zijn.”
Ze vervolgt: “Van slaapgebrek, hormonale verschuivingen en het aanpassen aan een nieuwe normaliteit, het laatste wat iemand nodig heeft is dat de giftige ’terugveer’-cultuur in hun hoofd komt en meer druk en oordeel toevoegt rond hun lichaamsgrootte. Je lichaam heeft iets behoorlijk ongelooflijks gedaan (een menselijk leven laten groeien), en dat is wat echt telt.”
Hoe ga je met zulke opmerkingen om? Rollin raadt een paar sleutelzinnen aan die je kunt onthouden wanneer iemand met onzin over je lichaam komt.
- “Ik heb me meer gericht op mijn baby dan op mijn lichaamsgrootte.”
- “Mijn lichaam is geweldig – het heeft net een baby laten groeien!”
- “Ik heb het zo druk gehad na de bevalling dat ik niet op mijn lichaam heb gelet.”
- “Mijn lichaam heeft mijn baby laten groeien, dus daar richt ik me op, in plaats van op de grootte ervan.”
- “Ik zou willen vragen om geen opmerkingen te maken over mijn lichaam.”
Je hebt ook het volste recht om snel van onderwerp te veranderen of jezelf helemaal uit het gesprek terug te trekken.
Bron: Scary Mommy.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.