‘Beloon je kind nooit omdat het niet huilt’

21.10.2019 11:22
beloon kinderen nooit niet huilen

‘Beloon je dochter met een sticker wanneer ze niet huilt’, adviseerden onze eigenwijze opvoedtantes Els en Do een wanhopige moeder in Kek Mama 9. Dát schoot lezeres Sandra (33) in het verkeerde keelgat.

Els en Do reageerden met hun advies op de hulpkreet van een moeder die niet wist hoe ze moest omgaan met haar vierjarige dochter, die ’s ochtends huilt bij het afscheid op school.

Sandra, zelf moeder van een zoon van bijna vier: “Doorgaans lees ik het opvoedadvies van Els en Do met veel plezier. Het is lekker nuchter, met de nodige humor en meestal heel verhelderend. Maar toen ik dit las, gingen mijn nekharen overeind staan. Je kind belonen als het niet huilt? Dat is in mijn ogen het slechtste wat je als ouder kunt doen. Dat meisje zit blijkbaar ergens mee. Heb daar aandacht voor en neem het vooral serieus.”
 

Psychotherapeut

Zelf zit Sandra in een langlopend traject bij de psychotherapeut, doordat ze vroeger thuis ook geprezen werd wanneer ze haar emoties verdrong, haar rug rechtte, en doorging. “‘Kom op’, zei mijn moeder wanneer iets tegenzat, ‘het komt wel goed. Je hebt toch een leuk leven?’ Waarmee ze mijn gevoel nooit erkende.”

Sandra was begin twintig, toen ze hyperventilatie kreeg. Haar jongere broer ontwikkelde een paniekstoornis. “Het kostte me jaren aan therapie, om er uiteindelijk via psychotherapie achter te komen dat het feit dat ik vroeger nooit ben erkend in mijn emoties, me nu problemen oplevert.” Zo mag ze zich niet slecht voelen van zichzelf, vertelt Sandra. “Er is altijd een stemmetje dat zegt dat ik me aanstel.”
 

Lees ook:
Moeders huilen niet: ‘Ik vind het moeilijk om mijn kinderen mijn tranen te laten zien’ >

 

Geen masker

Moedig je dochter juist aan, zegt ze tegen de moeder in het verhaal, ‘zo zou ik het zelf ook doen’. “Geef haar autonomie: zeg dat ze het zelf kan. Heb net zo lang geduld, totdat ze echt zelf voelt dat ze school leuk vindt, en geen masker opzet omdat mama het niet aankan als haar dochter huilt, of omdat ze dan een sticker verdient.”

Sandra is niet boos, benadrukt ze. Niet op haar moeder, en niet om het advies van Els en Do. “Vroeger wisten ze niet beter. Tegenwoordig denken we veel meer na over wat onze opvoeding doet met onze kinderen. En word er dán nog maar eens wijs uit; door de talloze opvoedtheorieën ziet toch iedereen door de bomen het bos niet meer?”

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.