‘Onze dochter (4) wil regelmatig niet naar school’

24.09.2019 11:59
school potloden

Onze dochter van 4 zit in groep 1. Ze wil regelmatig niet naar school. Laatst stond ze, toen ik al buiten stond te zwaaien, helemaal alleen te huilen achter het raam. Ik zou zo graag willen dat ze met plezier naar school gaat. Komt dit goed?

Els en Do: Kinderen voelen veel aan. Wij wedden dat de kleine het angstzweet bij u voelt als u haar wegbrengt. Omdat u denkt dat ze nooit meer naar school wil als ze het nu niet leuk vindt. Die gedachte is onrealistisch. Het is normaal dat een kind moet wennen aan school. Zet uw angst opzij: die is namelijk besmettelijk. U kunt beter overbrengen dat school een feestje is.
 

Lees ook
Je kind wil niet naar school, en nu? >

 

Feest

Maak er geen toestand van. Verzin een plan met uw dochter waardoor het voor haar makkelijker wordt. Overleg ook met de juf. Misschien wil ze uw dochter even op schoot nemen als u weggaat. Zet een stickersysteem op. Elke keer dat uw dochter niet huilt krijgt ze een sticker, en als de stickerkaart vol is een cadeautje. Of vraag de moeder van een vriendinnetje of ze bereid is uw dochter eens per week op te pikken op weg naar school. Liefst een vriendinnetje dat het daar heel leuk vindt.

Wij wedden dat uw dochter haar best gaat doen om rustig afscheid te nemen, omdat ze dan allerlei beloningen krijgt – en omdat ze school uiteindelijk hartstikke leuk gaat vinden.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 09-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >