bankrekening winnende lot
Beeld: Shutterstock

Jenna (36), geeft parttime les in geschiedenis. Ze is getrouwd met Sander, moeder van Jack (7) en Moon (3) en won zes maanden geleden €100.000 in de loterij.

“Toen ik dat enorme bedrag op mijn computerscherm zag staan, heb ik wel even het huis bij elkaar gegild. Je hoort weleens dat het winnen van een grote prijs voor mensen een traumatische gebeurtenis is. Er bestaan zelfs lotgenotenbijeenkomsten voor. Nu kan ik me voorstellen dat een miljoen je leven op z’n kop zet. Mijn prijs is natuurlijk geen bedrag om je baan voor op te zeggen – er ging ook nog eens 29 procent belasting af – maar met dik zeventigduizend euro was ik gewoon heel, heel erg blij.
 

More content below the advertising

Tussen de knutsels

Ik kwam er trouwens pas vijf weken na de trekking achter. Ons winnende lot lag namelijk verfomfaaid tussen de stapels tekeningen en knutsels van de kinderen. Sander klaagde altijd dat ik in ieder lullig krabbeltje een kunstwerk zie en daarom nooit wat weggooi, maar daarover heb ik hem sinds die dag niet meer gehoord.
 

Ludiek geintje

Mijn prijs was wel een beetje traumatisch voor iemand anders: het nichtje dat mij het lot cadeau deed voor mijn 35e verjaardag. Ik heb zelf nog nooit aan een kansspel meegedaan. Voor mij is dat zoiets als een paraplu meenemen als het weerbericht nul procent kans op regen voorspelt. Natuurlijk besefte zij dat er een miniem kansje op een wel héél gul gebaar inzat. Maar daar ga je echt niet van uit als je niet met lege handen op iemands feestje wil komen en daarom nog even snel het pompstation induikt voor een ‘ludiek geintje’ – zoals zij het zelf omschreef.
 

Vloeken in je lekkende tentje

Gelukkig gaat het om een familielid met wie we goed bevriend zijn. Mijn nichtje en haar man hebben een beter inkomen dan wij én ze gunnen ons gezin alles; ik kan me voorstellen dat de vriendschap met een niet-bloedverwant toch wel een deukje oploopt. Dat je op vakantie die winnende vriendin vervloekt als je ’s nachts in een lekkend tentje zit en weet dat zij op hetzelfde moment een fles champagne ontkurkt in haar vakantievilla. Maar toch: het eerste grote bedrag dat we uitgaven was voor mijn nicht: vijfduizend euro voor een complete make-over van haar tuin, inclusief houten tuinhuisje waarin zij en haar man om en om uitslapen na een gebroken nacht.
 

Geen Chaneltas

Ze heeft duizend keer gezegd dat het echt niet had gehoeven, dus ik ga ervan uit dat ze niet jaloers is of zich ongemakkelijk voelt. Wel merk ik dat ik gesprekken over geld en uitgaven met haar een beetje vermijd. Ook heb ik nog geen echt exorbitante, in het oog springende dingen gekocht, een tas van Chanel of zo. Daarvoor voel ik me toch een beetje te bezwaard, denk ik.
 

Lees ook
Bankrekening: Joyce en haar man smijten met geld >

 

Financiële zorgen

Met het geld hebben we onze schulden afgelost. Vijf procent van onze hypotheek, zodat ons huis niet meer onder water staat. Een lening bij mijn vader van drieduizend euro voor de verbouwing van ons huis. En onze Volvo, die we op afbetaling hadden gekocht. Ik weet niet of je nu zoveel gelukkiger wordt van meer geld, maar wel dat financiële zorgen aardig op je gemoed kunnen drukken. Mijn vriend had kort voor die mooie dag in november moeten instemmen met een kleine salarisverlaging omdat het architectenbureau waarvoor hij werkt te weinig grote opdrachten binnenkrijgt.

Ik realiseer me dat wij het ook zonder die prijs goed hadden: op de school waar ik werk zijn er kinderen die nooit met vakantie gaan. Toch was het ons vóór de prijs nog nooit gelukt de buffer op te bouwen die het Nibud adviseert. Die is er nu wel, en dat is een last van onze schouders.
 

Van ons vieren

Als ik het over de prijs heb, spreek ik steeds over ‘we’, hoewel het geld strikt genomen alleen van mij is. Sander en ik zijn niet getrouwd, maar ik zie het geld als iets dat van ons vieren is. Toen ik nog geen vaste aanstelling had als leerkracht, droeg ik een tijd lang veel minder bij aan het huishouden dan Sander. Ik ben opgevoed met het devies dat je nooit afhankelijk moet zijn van een man, dus ik had daar nogal moeite mee. Met dit geld koop ik dat schuldgevoel met terugwerkende kracht een beetje af. Ik heb Sander een racefiets cadeau gedaan. Voor Jack en Moon reserveer ik vijfduizend euro die ze krijgen als ze achttien zijn, mits ze tot die tijd niet roken en drinken. Nee, we hebben ze niet verteld over de prijs, daarvoor vinden we ze nog te klein. Jack zou tegen zijn vriendjes zeggen dat we schatrijk zijn en Moon zal denken dat we de hele speelgoedwinkel op de hoek kunnen leegkopen. 
 

En dan ook nog een stacaravan

Ondertussen slinkt het saldo op onze bankrekening in rap tempo. Helemaal als we straks ook nog een stacaravan kopen op een camping aan de Noord-Hollandse kust. Iets waar we al jaren van dromen. Ik heb mijn nichtje beloofd dat dat ook een beetje haar eigendom wordt: ze mag ze er altijd vakantie komen vieren. De champagne zal koud staan.
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

het dilemma zoon in jurk
Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Michaëla (37) is getrouwd met Leander (39) en moeder van Billie (8) en Saar (5): “Het is een fase, dachten we, toen Billie op zijn derde thuiskwam van een speelafspraak met zijn buurmeisje, en een roze prinsessenjurk droeg. Hij weigerde hem uit te trekken. De jurk moest aan in bed, hij wilde erin naar buiten en toen hij een paar weken later voor zijn verjaardag een eigen, babyblauw exemplaar cadeau kreeg van het buurmeisje, kon zijn dag niet meer stuk. Al wilde hij eigenlijk liever een roze.

More content below the advertising

Leander vond het maar raar, de jurkenfixatie van onze zoon, maar ik moest er wel om lachen. Fijn toch, als je kind zich niet druk maakt om conventies? ‘Ik speelde vroeger alleen met auto’s’, suste ik Leander. ‘Dat was ook over toen ik op zesjarige leeftijd de barbies ontdekte.’

 

Zus mag ook een broek aan

Maar de jurkenfase van Billie bleek geen fase. Of het is gewoon een heel lange. Want inmiddels zijn we vijf jaar verder, en nog steeds verkleedt mijn zoon zich thuis het liefst in jurken, feeënvleugels en alles wat maar roze is met glitter. En er is iets nieuws: hij wil het liefst in een jurk naar school. Geen verkleedjurk, maar een echte. ‘Saar mag toch ook kiezen of ze een broek of een jurk aan wil?’, roept hij boos als ik voor de zoveelste ochtend op rij nee zeg op zijn wens. Tja, ik geef hem eigenlijk wel gelijk.

 

Lees ook:
Het dilemma: ‘Moet ik het horrorvriendje van mijn kind verbieden?’ >

 

Alleen thuis verkleden

Buiten van het feit dat ik me ongerust maak of hij er niet om gepest zal worden op school, zie ik er weinig kwaad in om hem een keer zijn zin te geven. Toen alle kinderen tijdens juffendag verkleed naar school mochten komen, ging hij ook in zijn prinsessenjurk, en daar reageerde niemand raar op. Misschien stuit hij nu juist wel op zoveel weerstand in zijn jurk, dat hij hem nooit meer aan wil. Maar Leander wil er niks van weten. ‘Thuis verkleden mag, maar mijn zoon zit niet als halve travestiet in de schoolbanken’, roept hij steevast in discussies.

 

Onschuldig

Inmiddels wordt Billies kledingvoorkeur een steeds groter probleem bij ons thuis. Ik vind het onschuldig: hij is gewoon geen jongens-jongen. Ik sluit ook niet uit dat hij later met een vriend thuiskomt, in plaats van een vriendin. Maar het is niet dat hij graag een meisje wil zijn, of iets anders wat we serieus moeten nemen. Onze zoon is simpelweg verzot op meisjeskleding.

Leander vindt het lastig, dat zijn enige zoon niet van voetbal houdt, en liever Frozen kijkt dan Cars. Hij zou er geen problemen mee hebben als hij homo blijkt, zegt hij, maar hij had gehoopt ten minste jongensdingen te kunnen doen met zijn zoon. ‘Het lijkt soms wel of ik twee dochters heb’, sombert hij dan. Zijn stellige houding naar Billie, zorgt ervoor dat Billie het steeds groter maakt dat hij van zijn vader geen jurk aan mag naar school. Bijna elke ochtend is het ruzie thuis, tussen Billie en Leander, en inmiddels ook tussen Leander en mij.

Als ik Billie zijn zin geef, passeer ik Leander als vader. Maar ik vind het ook belangrijk dat Billie de ruimte krijgt om zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Moet ik hem dan toch in een jurk naar school laten gaan?

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het is alweer midden februari, maar je voelt de financiële kater van die dure decembermaand nog steeds. Tijd om geld te besparen? Check deze tips en kijk hoe je aan het einde van de maand meer geld over kunt houden.

Vaste lasten, wat leuks doen met je kinderen: meestal vliegt het geld er sneller uit dan je zou willen. Toch is het niet moeilijk om minder uit te geven. Vaak zit het al in kleine dingen. Wij zetten een paar slimme bespaartips voor je op een rij, zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt.

More content below the advertising

 

Vaste lasten

Je huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en gas, water en licht: onder de vaste lasten kom je niet uit. Wel kun je heel gemakkelijk op je energiekosten besparen. Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Led-lampen zijn tot zeven keer zuiniger en gaan veel langer mee. Zet ook zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (in plaats van op stand-by), zoals de oplader van je telefoon, de babyfoon en elektrische tandenborstels.
Ook iets wat je heel gemakkelijk kunt doen: korter douchen. Zet bovendien je verwarming een graadje lager (en trek een dikke trui aan) en ventileer je huis goed. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis.

 

Lees ook:
'Ik blijf bij hem voor het geld' >

 

Boodschappen

Het is heel verleidelijk om dingen te kopen als je met een lege maag naar de supermarkt gaat. Doe dat dus niet als je wilt besparen op je boodschappen. Maak altijd een lijstje, zodat je niet onnodig méér koopt, en spreek van tevoren met je kinderen af wat je wel en niet gaat kopen. Ook handig: haal boodschappen voor meerdere dagen in huis. Zo voorkom je dat je opnieuw naar de supermarkt gaat en met meer boodschappen terugkomt dan de bedoeling was. Wist je trouwens dat de duurste merken in de supermarkt op ooghoogte staan en de goedkope producten onderin het schap te vinden zijn?


Extra tip voor de boodschappen: koop groot in

Basisartikelen zoals shampoo, koffie, make-up, wasmiddelen en toiletpapier gaan vaak weg voor stuntprijzen. Veel supermarkten en drogisterijen bieden hoge kortingen tot wel 50 procent. Via hun sites en folders kun je in de gaten houden welke aanbiedingen actueel zijn of binnenkort gaan komen. Let wel op bij voordeelverpakkingen: die zijn niet altijd voordeliger dan de 'normale' variant.

 

Winkelen

Jezelf of je kroost trakteren op nieuwe kleding: altijd leuk, maar niet handig als je van plan bent om minder uit te geven. Beslis hoe vaak je iets nieuws koopt, zodat je niet in de verleiding komt om online te gaan shoppen. Geef contant geld uit - met je pinpas heb je minder goed door hoeveel je spendeert - en let vooral goed op aanbiedingen en tweedehands opties. Wie slim is, koopt bepaalde producten in het ‘verkeerde’ seizoen: in januari zijn veel spullen van de feestdagen in de aanbieding en campingspullen koop je het beste als de zomer voorbij is. Check ook eens deze apps die superhandig zijn om geld te besparen, bijvoorbeeld bij speelgoed. 

 

Uitjes

Er een dagje op uit met je kinderen? Ook daar kun je gemakkelijk op besparen. Gemeenten organiseren vaak gratis evenementen zoals leuke festivals of sportweken. Bedenk daarnaast dat er genoeg alternatieven zijn voor een duur pretpark: wandelen, fietsen, picknicken en zwemmen in een recreatieplas doe je voor nop. Wil je toch naar een attractiepark of dierentuin met je kinderen, koop dan in elk geval de kaartjes online. Vaak scheelt dit een paar euro met het bedrag dat je aan de kassa betaalt. Vermijd dure terrasjes en neem zelf wat pakjes drinken en eten mee. En ga voor vertrek goed na hoe je er het goedkoopste kunt komen: vallen de parkeerkosten mee, of loont het om de trein te pakken? Veel uitjes zijn namelijk prima per spoor bereikbaar.

 

Meer bespaartips vind je bij het Nibud en de Consumentenbond.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >