‘Ik schrok me rot toen mijn dochter thuiskwam met nieuws over het geheim van Sinterklaas’

04.12.2020 10:33
geheim van Sinterklaas Beeld: Shutterstock

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Geheimen. We hebben ze allemaal. De een wat meer dan de ander, kan ik me zo voorstellen. Je hebt grote geheimen, kleine geheimpjes, geheimen die meeslepend zijn en geheimen die niet zo veel kwaad kunnen, mochten ze ooit het daglicht zien.

Als ouders heb je eigenlijk best veel geheimen voor je kinderen. Nogmaals niet allemaal in de zwaarste gradatie, maar toch: het zijn er wel een hoop.

Sommigen worden gebezigd in de vorm van leugens en sommigen in de vorm van ‘leugentjes om bestwil’.

In deze laatste categorie valt bijvoorbeeld konijn Flappie die plotseling ‘naar een boerderij is gebracht’ of van te veel televisie kijken krijg je ‘vierkante ogen’. Een leugen die ikzelf nooit goed begrepen heb, is dat wanneer de klok 12 uur slaat, je gezicht zo zou blijven staan? What the hell does it matter als je kind af en toe een gek gezicht trekt? Hoppa, lekker die emoties eruit!
 

Het geheim van Sinterklaas

Nou goed, andersom geldt het natuurlijk ook. Kinderen hebben ook geheimen voor hun ouders. Deze geheimen schijnen doorgaans positief te zijn, want ze bieden kinderen de kans om zich emotioneel losser te maken van hun ouders.

Afgelopen week kwam mijn jongste dochter thuis met een twinkeling in haar ogen. ‘Mam, ik weet het geheim van Sinterklaas!’

Ik schrok me een hoedje, want als het jongste gezinslid het geheim weet, dan ben je voor eens en voor altijd uit een soort van ‘kindertijd’. Mijn oudste dochter die naast haar liep, keek me lachend aan. Ze zag kennelijk de paniek in mijn ogen en spoorde haar zusje aan het ‘geheim van Sinterklaas’ snel met mij te delen. Ik ging zitten aan de lunchtafel en moest me inhouden niet een glas wijn in te schenken.
 

Lees ook
‘Ik vergat de schoenen van mijn kinderen te vullen’ >

 

‘Mam, het is een heel bijzonder geheim’.

‘Ja, liefje dat is het ook….’

‘Ik vind het ook wel een beetje een gek geheim.’

O jee, de moed zonk in mijn schoenen… was zij nou zo’n kind dat dan boos werd op haar ouders om het feit dat het een leugen was? Ik zette me schrap om de leugen rond Sinterklaas te verdedigen. Zo van ‘later ga je dit ook bij je eigen kind doen, let maar op’, en meer van dat soort uitspraken, toen mijn jongste vervolgde: ‘Weet jij eigenlijk wel wat het geheim van Sinterklaas is, mam?’

Doordringende ogen

Op het moment dat ik besluit mijn kaarten op tafel te leggen en alles wil bekennen, interrumpeert mijn oudste dochter me en zegt: ‘Nee, mama kent dat geheim niet’ – en ze kijkt me met doordringende ogen aan.

Een beetje verbaasd kijk ik naar mijn jongste die zegt: ‘Sinterklaas draagt alleen maar hartjesonderbroeken!’, en samen met haar grote zus barst ze in lachen uit.

Een diepe zucht van opluchting verlaat mij en ik lach smadelijk met ze mee om het ‘geheim van Sinterklaas’, met mijn oudste als bondgenoot en mijn jongste als nog goedgelovige.

Stiekem ben ik blij dat ze in ieder geval nog een jaar emotioneel aan me vastzit. Daar heb ik best wel een leugentje voor over.

 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >