Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).
Lees verder onder de advertentie
Geheimen. We hebben ze allemaal. De een wat meer dan de ander, kan ik me zo voorstellen. Je hebt grote geheimen, kleine geheimpjes, geheimen die meeslepend zijn en geheimen die niet zo veel kwaad kunnen, mochten ze ooit het daglicht zien.
Als ouders heb je eigenlijk best veel geheimen voor je kinderen. Nogmaals niet allemaal in de zwaarste gradatie, maar toch: het zijn er wel een hoop.
Sommigen worden gebezigd in de vorm van leugens en sommigen in de vorm van ‘leugentjes om bestwil’.
In deze laatste categorie valt bijvoorbeeld konijn Flappie die plotseling ‘naar een boerderij is gebracht’ of van te veel televisie kijken krijg je ‘vierkante ogen’. Een leugen die ikzelf nooit goed begrepen heb, is dat wanneer de klok 12 uur slaat, je gezicht zo zou blijven staan? What the hell does it matter als je kind af en toe een gek gezicht trekt? Hoppa, lekker die emoties eruit!
Lees verder onder de advertentie
Het geheim van Sinterklaas
Nou goed, andersom geldt het natuurlijk ook. Kinderen hebben ook geheimen voor hun ouders. Deze geheimen schijnen doorgaans positief te zijn, want ze bieden kinderen de kans om zich emotioneel losser te maken van hun ouders.
Afgelopen week kwam mijn jongste dochter thuis met een twinkeling in haar ogen. ‘Mam, ik weet het geheim van Sinterklaas!’
Ik schrok me een hoedje, want als het jongste gezinslid het geheim weet, dan ben je voor eens en voor altijd uit een soort van ‘kindertijd’. Mijn oudste dochter die naast haar liep, keek me lachend aan. Ze zag kennelijk de paniek in mijn ogen en spoorde haar zusje aan het ‘geheim van Sinterklaas’ snel met mij te delen. Ik ging zitten aan de lunchtafel en moest me inhouden niet een glas wijn in te schenken.
O jee, de moed zonk in mijn schoenen… was zij nou zo’n kind dat dan boos werd op haar ouders om het feit dat het een leugen was? Ik zette me schrap om de leugen rond Sinterklaas te verdedigen. Zo van ‘later ga je dit ook bij je eigen kind doen, let maar op’, en meer van dat soort uitspraken, toen mijn jongste vervolgde: ‘Weet jij eigenlijk wel wat het geheim van Sinterklaas is, mam?’
Lees verder onder de advertentie
Doordringende ogen
Op het moment dat ik besluit mijn kaarten op tafel te leggen en alles wil bekennen, interrumpeert mijn oudste dochter me en zegt: ‘Nee, mama kent dat geheim niet’ – en ze kijkt me met doordringende ogen aan.
Een beetje verbaasd kijk ik naar mijn jongste die zegt: ‘Sinterklaas draagt alleen maar hartjesonderbroeken!’, en samen met haar grote zus barst ze in lachen uit.
Een diepe zucht van opluchting verlaat mij en ik lach smadelijk met ze mee om het ‘geheim van Sinterklaas’, met mijn oudste als bondgenoot en mijn jongste als nog goedgelovige.
Stiekem ben ik blij dat ze in ieder geval nog een jaar emotioneel aan me vastzit. Daar heb ik best wel een leugentje voor over.
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.