bankrekening reislust
Beeld: Pexels

Karina (43) is gescheiden en moeder van dochter Sanne (11). Ze werkt in de communicatie.

“Mijn ex en ik zijn 22 jaar samen geweest. We waren allebei gek op reizen. Sinds onze studententijd trokken we de wereld over met een rugzak en de Lonely Planet. Van India en Indonesië tot Iran en Egypte, we wilden alles zien. Eén keer hebben we een wereldreis van een jaar gemaakt, dat was geweldig.
 

Dreumes in Cambodja

Toen Sanne werd geboren, gaven we het reizen niet op: ze ging als baby mee in de rugdrager naar Zuid-Afrika en klauterde als dreumes door de tempels van Angkor Wat in Cambodja. Later vonden we de vliegtickets te prijzig worden en waren we gedwongen dichter bij huis vakantie te vieren.

Kamperen paste het beste bij ons; we begonnen met een simpel koepeltentje, maar met de jaren groeide de uitrusting.  Opeens hadden we een koffer op het dak, een bungalowtent met een uitklapbare picknicktafel en gingen er een minikoelkast en barbecue mee in de auto. Iedere zomer was het weer een enorme toestand om de auto zo efficiënt mogelijk in te pakken, waarbij de ergernissen niet van de lucht waren. We verlangden allebei terug naar het ongecompliceerde backpackersbestaan, maar dat wilden we niet aan elkaar toegeven.

 

Wennen aan het gezinsleven

Ondertussen liep onze relatie de nodige deuken op. Mijn ex kon maar niet wennen aan het gezinsleven. Hij vond dat Sanne voor mij altijd op de eerste plaats kwam. En vond ik het ooit aantrekkelijk dat hij altijd het voortouw nam, nu begon het me steeds meer te storen. Daarnaast waren er voortdurend irritaties over geldzaken en het huishouden.

Sinds onze studietijd betaalden we altijd alles fiftyfifty en dat bleven we doen, ook toen hij veel meer ging verdienen dan ik. Als er een nieuw apparaat aangeschaft moest worden, of de bank aan vernieuwing toe was, kon ik vaak niet meebetalen. Mijn ex klaagde dat hij opdraaide voor alle grote uitgaven, waardoor ik het gevoel had tekort te schieten in mijn aandeel in de vaste lasten.

Vorig jaar zomer liep onze relatie stuk. Het gedoe over geld, de strijd over de huishouding en de opvoeding van Sanne – we kwamen er niet meer uit. Voor relatietherapie bleek het te laat. 
 

Lees ook
5 vakantietips voor alleenstaande ouders >

 

Eigen regels bepalen

Voor het eerst in 22 jaar gingen we niet samen op vakantie. Ik moest mezelf echt opnieuw uitvinden: wat vind ik nou leuk, waar word ik blij van? Maar ook: waar geef ik wel of niet geld aan uit? Ik wilde altijd met vrienden afspreken op vakantie, hij wilde het liefste met zijn drietjes zijn. Hij gaf met gemak geld uit aan de nieuwste kampeergadgets of eten in een chic restaurant, maar Sanne mocht niet iedere dag een ijsje of een croissantje, dat vond hij overdreven.

Nu had ik opeens de ruimte om mijn eigen regels te bepalen. Ik besloot met een vriendin en haar dochter acht dagen vakantie te vieren in een all-inclusive-hotel met zwembad in Griekenland. Zoiets had ik nog nooit gedaan, maar ik ontdekte hoe prettig ik het vond gewoon bij het eerste beste restaurantje neer te kunnen ploffen, ook al werd het niet aangeraden op Tripadvisor. Maar vooral hoe ontspannen het was zelf te kunnen bepalen wat ik ging doen en hoeveel geld ik uitgaf. De keerzijde was wel dat Sanne na onze vakantie twee weken met haar vader ging kamperen: ik had haar nog nooit zo lang hoeven missen.

 

Hij een luxe appartement, ik een flat

Mijn ex en ik verkochten ons huis en wonen nu allebei ergens anders, hij in een luxe appartement, ik op een kleine flat. Dat stak in het begin wel even, maar ik heb er vrede mee. Dat ik voor het eerst in jaren weer mijn eigen beslissingen kan maken is me meer waard dan een groot huis.

Deze zomer delen we de vakantie in tweeën, Sanne gaat drie weken naar Thailand met haar vader, die wel het geld heeft om zo ver weg te gaan. Ik vond het altijd prettig mijn vakanties niet te ver vooruit te plannen, maar als moeder alleen is dat anders. Helemaal als je geen auto hebt. Het lijkt het me niks drie weken bij een gelukkig gezinnetje aan te haken als vijfde wiel aan de wagen. Dan ga ik liever alleen met Sanne. Ik overweeg een vakantie te boeken bij een reisorganisatie voor alleenstaande ouders, dan zijn er voor Sanne genoeg andere kinderen om leuke dingen mee te doen en kan ik ’s avonds een drankje doen met andere single moeders en, wie weet, leuke vaders.

Ik verdien € 2000 per maand en ontvang € 1800 vakantiegeld per jaar. Ik ben nooit goed geweest met geld, kreeg ook niet het goede voorbeeld: mijn vader moffelde rekeningen altijd in laatjes. Ik hoorde mijn ouders vaak ruziën over geld. Als ik het heb, geef ik het uit, dan doe ik leuke dingen.

Ik moet het doen met mijn maandsalaris en sta vaak rood aan het eind van de maand. Mijn vaste lasten zijn maandelijks rond de € 1350. De kosten voor Sanne verdelen mijn ex en ik, net als de kinderbijslag. De overwaarde van de verkoop van ons oude huis heb ik voor het grootste deel in de hypotheek van mijn nieuwe woning gestoken. Van een ander deel kon ik het huis laten opknappen. Financieel ben ik erop achteruit gegaan, maar ik voel me zelfstandiger en sterker dan ooit.”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >