Tijd is een hot topic voor moeders anno nu. Zo vindt één op de vier moeders dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf. De tijdsverdeling is geregeld aanleiding voor ruzie tussen ouders. ‘Ik voel me schuldig omdat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,’ zegt 35% van de moeders.

Dat blijkt uit de grote Kek Mama jubileum-enquête.

 

Hoe staan moeders anno 2018 ervoor? Ter gelegenheid van haar 10-jarige bestaan voerde Kek Mama een onderzoek uit onder 1250 moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijd sprong er met kop en schouders bovenuit, de hele invulling van tijd verandert. Laila (36): “Vroeger koos ik wat ik deed in mijn vrije tijd, nu kiezen we iets wat de kinderen leuk vinden.” Tien uur per week hebben moeders voor zichzelf. Te weinig, vindt 40%. Wat ze zou willen doen als ze die tijd wel had? Hard met muziek meezingen, lekker kunnen overwerken, ongestoord doorslapen, of gewoon helemaal niets.

 

Ruzie over tijd

Moeders zouden vier uur per week meer tijd voor zichzelf willen hebben. En ze denken dat hun partner meer tijd voor zichzelf heeft, namelijk vijf uur per week meer. Bij 40% van de ouders leidt dat tot ruzie. “Hij spreekt gewoon met vrienden af en meldt dat hij een avond weg is, terwijl ik altijd eerst overleg. Dat steekt,” zegt Judith (31). Er is meer ruzie over tijd, zeggen de moeders. Bijvoorbeeld over wie er mag uitslapen, wie er even met de kinderen op pad gaat, wie het meeste recht heeft om zich moe te voelen en dat hij op zijn telefoon zit terwijl er nog van alles moet worden gedaan.

8 op de 10 vrouwen voelen zich verantwoordelijk voor het huishouden, tegenover 3 op de 10 mannen. Het grootste deel van de taken komt dan ook neer op de moeders, de verdeling is 80/20. Gemiddeld geven vrouwen de huishoudelijke taakverdeling een 7,2.

Meer tijd samen

Maar liefst 67% van de moeders zou meer tijd met haar partner door willen brengen. 20% van de moeders zegt dat ze nooit meer iets samen met haar partner doet, 7 op de 10 doen dat af en toe. 10% doet nog vaak leuke dingen samen met haar partner, zoals uit eten (83%), een terrasje pakken (45%) of naar een feest of festival (34%). Voor 45% van de moeders is hun seksleven erop achteruitgegaan, maar 14% vindt het juist beter geworden. De relatie is sinds de komst van de kinderen volgens 4 op de 10 moeders slechter geworden. Maar dat geldt gelukkig lang niet voor iedereen. Susan (40) is juist blij: “Ik ben mijn man een stuk leuker gaan vinden nu hij vader is. We groeien naar elkaar toe, zijn meer verbonden met elkaar en we hebben veel lol en plezier met de kinderen samen.”

 

Meer tijd voor de kinderen

Bijna 60% van de moeders wil meer tijd met haar kinderen doorbrengen. Werk is een van de redenen dat dat niet lukt. “Ik voel me schuldig dat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,” zegt 35% van de moeders. Ruim 80% van de moeders heeft betaald werk, gemiddeld 25 uur per week. Bijna alle partners werken, gemiddeld 42 uur per week. Acht op de tien moeders zijn minder gaan werken toen ze een kind kregen, en datzelfde geldt voor 18% van de vaders. Voor 54% van de moeders is betaald werk minder belangrijk geworden sinds de komst van de kinderen.

Kritiek op opvoeding

Opvoeden vindt 60% van de moeders moeilijker dan gedacht. Wat is er dan lastig? Geduld bewaren, consequent zijn, driftbuien en dat je niet weet of en wanneer je het goed doet, bijvoorbeeld. De helft van de vaders en moeders is het niet altijd met elkaar eens over de opvoeding. Strengheid, straffen, verwennen, bedtijd, grenzen stellen, wel of niet laten huilen en suiker in de voeding zijn discussieonderwerpen.

 

Ruim een kwart van de moeders krijgt weleens kritiek van anderen op hun opvoeding, maar zes op de tien trekt zich hier weinig tot niets van aan. De top drie van beste stuurlui bestaat uit de moeder, schoonfamilie (met name de schoonmoeder) en onbekenden op straat. 16% van de moeders wordt weleens onzeker van andere moeders op social media, vanwege hun opgeruimde huizen, de ontspannen sfeer, mooie kleding en moeder die geld hebben én zeeën van tijd en energie om van alles te ondernemen met de kinderen. Maar over all zijn de moeders heel tevreden over hun leven. 42% geeft haar leven op dit moment maar liefst een 8.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
geheimen perfecte moeders
Beeld: Unsplash

Je kent ze wel: de moeders die er altijd uitzien om door een ringetje te halen, met een smetteloos schoon huis, brave kinderen en bloeiende carrière. Dit zijn de geheimen van deze ‘perfecte’ moeders.

Scary Mommy columniste Brandi Jeter Riley kijkt altijd met verwondering naar deze vlekkeloze moeders, die alles schijnbaar zo moeiteloos doen en bij wie het nooit in het honderd loopt: ‘Ik wil van deze vrouwen leren. Ik wil hun trucs en tips weten. Hoe dóen zij het? Ik wil inspiratie om beter te worden, niet alleen voor mijn kinderen maar ook voor mezelf. Dus ik vroeg wat rond om antwoorden te krijgen.’

Brandi ontfutselde de perfecte moeders onderstaande tips:

 

1. Ze krijgen hulp

‘Het eerste wat ik leerde over deze georganiseerde moeders is dat het onmogelijk is om alles alleen te doen,’ schrijft Brandi. Of het nu een schoonmaakster is, een gastmoeder of gewoon hulp van de ‘huisgenoten’ zelf, ‘perfecte’ moeders krijgen hulp van anderen, concludeert de columniste: ‘Ik krijg wel steun van mijn man en dochter, maar ze zouden zeker meer kunnen helpen. Dat moet ik ze dan wél vragen.’

 

Lees ook
Waarom deze moeder de keuken bewust rommelig achterlaat >

 

2. Ze werken met een systeem

De columniste kwam er ook al gauw achter dat deze vrouwen werken met een naadloos, waterdicht systeem. Alles is tot in de puntjes georganiseerd. De was wordt elke week op dezelfde dag gedaan, kinderen hebben vaste taken in huis en elke dag wordt er op dezelfde tijd gegeten. ‘Gezinsagenda’s, takenkaarten en planningen voor de maaltijden: deze vrouwen laten niets aan het toeval over. Ik haat het om toe te geven, maar het maken van lijstjes maakt de dingen wel makkelijker.’

 

3. Ze zijn creatief met hun tijd

Brandi sprak een moeder die elke ochtend een uur eerder opstaat dan de rest, om tijd voor zichzelf te hebben en dingen af te krijgen (nagels lakken, wenkbrauwen epileren, werkmails beantwoorden). ‘Als je het ene ding onder controle hebt, werkt dat weer door in andere aspecten,’ zegt Brandi. ‘In plaats van deze perfecte moeders te veroordelen, moeten we ze waarderen voor hun voorwerk om ons leven ook soepeler te laten verlopen. En dan kunnen we hun voorbeeld volgen.’

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-heerlijk-telefoon-kwijt

Op het moment dat de telefoon van blogger Emily Hollenbeck in het water viel, kreeg ze zowat een paniekaanval. Maar nu ze al vijf dagen zonder zit, vindt ze het eigenlijk wel lekker.

Op Scary Mommy vertelt ze waarom.

 

1. Ik sta niet meer constant 'aan'

Ik had geen idee hoeveel stress 'aan staan' veroorzaakt. Met mijn telefoon in de buurt was er altijd nog wel een mail die ik kon beantwoorden of iets wat ik kon googelen. Nu ik die opties niet meer hebt, voelt het als een soort pauze van m'n overbelaste brein.

 

2. Ik had het niet druk, ik was gewoon afgeleid

Door onnozele Facebookpagina's, bijvoorbeeld. Waar je maar doorheen kunt blijven scrollen.

 

3. Ik moet mensen bewust opzoeken

Met mijn telefoon appte ik nog weleens last minute naar vrienden: 'Hé, wij zijn nu hier, dus als je in de buurt bent...', maar nu moet ik bewust met iemand afspreken. En eigenlijk is dat heel fijn: ik weet precies waar ik aan toe ben.

 

Lees ook
Melinda Gates waarschuwt: 'Geef kinderen niet te snel een smartphone' >

 

4. Het werk wordt nog steeds gedaan

Want zo erg is het niet als je een collega niet dezelfde minuut nog terugmailt.

 

5. Het spel met mijn kinderen wordt niet onderbroken

Met mijn telefoon in de buurt voelde ik me gedwongen om een oneindige to-do-lijst af te vinken. Kunnen spelen met mijn kinderen zonder zo'n lijst in mijn hoofd, voelt bevrijdend. 

 

6. Het voelt als een vakantie

Want ik móet mijn werk nu wel 'uitschakelen' op bepaalde momenten. 

 

Ogen geopend

Hiermee wil Emily overigens niet zeggen dat ze nooit meer een mobiel aanschaft, die luxe heeft ze door haar werk niet, maar het heeft wél haar ogen geopend. 'Ik hoop dat ik mijn telefoon voortaan vaker links laat liggen en minder geestdodend doorspit.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >