Tijd is een hot topic voor moeders anno nu. Zo vindt één op de vier moeders dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf. De tijdsverdeling is geregeld aanleiding voor ruzie tussen ouders. ‘Ik voel me schuldig omdat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,’ zegt 35% van de moeders.

Dat blijkt uit de grote Kek Mama jubileum-enquête.

 

Hoe staan moeders anno 2018 ervoor? Ter gelegenheid van haar 10-jarige bestaan voerde Kek Mama een onderzoek uit onder 1250 moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijd sprong er met kop en schouders bovenuit, de hele invulling van tijd verandert. Laila (36): “Vroeger koos ik wat ik deed in mijn vrije tijd, nu kiezen we iets wat de kinderen leuk vinden.” Tien uur per week hebben moeders voor zichzelf. Te weinig, vindt 40%. Wat ze zou willen doen als ze die tijd wel had? Hard met muziek meezingen, lekker kunnen overwerken, ongestoord doorslapen, of gewoon helemaal niets.

 

Ruzie over tijd

Moeders zouden vier uur per week meer tijd voor zichzelf willen hebben. En ze denken dat hun partner meer tijd voor zichzelf heeft, namelijk vijf uur per week meer. Bij 40% van de ouders leidt dat tot ruzie. “Hij spreekt gewoon met vrienden af en meldt dat hij een avond weg is, terwijl ik altijd eerst overleg. Dat steekt,” zegt Judith (31). Er is meer ruzie over tijd, zeggen de moeders. Bijvoorbeeld over wie er mag uitslapen, wie er even met de kinderen op pad gaat, wie het meeste recht heeft om zich moe te voelen en dat hij op zijn telefoon zit terwijl er nog van alles moet worden gedaan.

8 op de 10 vrouwen voelen zich verantwoordelijk voor het huishouden, tegenover 3 op de 10 mannen. Het grootste deel van de taken komt dan ook neer op de moeders, de verdeling is 80/20. Gemiddeld geven vrouwen de huishoudelijke taakverdeling een 7,2.

Meer tijd samen

Maar liefst 67% van de moeders zou meer tijd met haar partner door willen brengen. 20% van de moeders zegt dat ze nooit meer iets samen met haar partner doet, 7 op de 10 doen dat af en toe. 10% doet nog vaak leuke dingen samen met haar partner, zoals uit eten (83%), een terrasje pakken (45%) of naar een feest of festival (34%). Voor 45% van de moeders is hun seksleven erop achteruitgegaan, maar 14% vindt het juist beter geworden. De relatie is sinds de komst van de kinderen volgens 4 op de 10 moeders slechter geworden. Maar dat geldt gelukkig lang niet voor iedereen. Susan (40) is juist blij: “Ik ben mijn man een stuk leuker gaan vinden nu hij vader is. We groeien naar elkaar toe, zijn meer verbonden met elkaar en we hebben veel lol en plezier met de kinderen samen.”

 

Meer tijd voor de kinderen

Bijna 60% van de moeders wil meer tijd met haar kinderen doorbrengen. Werk is een van de redenen dat dat niet lukt. “Ik voel me schuldig dat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,” zegt 35% van de moeders. Ruim 80% van de moeders heeft betaald werk, gemiddeld 25 uur per week. Bijna alle partners werken, gemiddeld 42 uur per week. Acht op de tien moeders zijn minder gaan werken toen ze een kind kregen, en datzelfde geldt voor 18% van de vaders. Voor 54% van de moeders is betaald werk minder belangrijk geworden sinds de komst van de kinderen.

Kritiek op opvoeding

Opvoeden vindt 60% van de moeders moeilijker dan gedacht. Wat is er dan lastig? Geduld bewaren, consequent zijn, driftbuien en dat je niet weet of en wanneer je het goed doet, bijvoorbeeld. De helft van de vaders en moeders is het niet altijd met elkaar eens over de opvoeding. Strengheid, straffen, verwennen, bedtijd, grenzen stellen, wel of niet laten huilen en suiker in de voeding zijn discussieonderwerpen.

 

Ruim een kwart van de moeders krijgt weleens kritiek van anderen op hun opvoeding, maar zes op de tien trekt zich hier weinig tot niets van aan. De top drie van beste stuurlui bestaat uit de moeder, schoonfamilie (met name de schoonmoeder) en onbekenden op straat. 16% van de moeders wordt weleens onzeker van andere moeders op social media, vanwege hun opgeruimde huizen, de ontspannen sfeer, mooie kleding en moeder die geld hebben én zeeën van tijd en energie om van alles te ondernemen met de kinderen. Maar over all zijn de moeders heel tevreden over hun leven. 42% geeft haar leven op dit moment maar liefst een 8.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
mama is verbrand

Zelf hebben ze hun littekens volledig geaccepteerd, maar sinds ze kinderen hebben is het soms een issue. Want wat als vriendjes ervan schrikken?

Marjorie Holtus (38) is getrouwd met Maarten (43) en moeder van Roosmarijn (7), Sebastiaan (6) en Benjamin (3)

“Mensen reageren heel verschillend als ze me zien. Sommigen slaan hun ogen neer, anderen stoten elkaar aan en beginnen te fluisteren. Ik ben
er inmiddels wel aan gewend. Ergens snap ik het ook, het is een primaire reactie – zelf kijk ik ook weleens op als ik iemand met een handicap of in een rolstoel zie. Toch raken die reacties me als ik minder goed in mijn vel zit – als ik ’s ochtends bijvoorbeeld haast heb en ik mijn make-up snel op moet doen, of mijn haar nog nat is van het douchen als ik de deur uit ga.
 

'Eén vriendje had een aansteker bij'

Als tienjarige speelde ik met twee vriendjes in een papiercontainer. Eén vriendje had een aansteker bij zich en voor we het wisten stond de container in lichterlaaie. Mijn vriendjes konden op tijd wegrennen, maar ik werd omringd door vuur. Ik had brandwonden op mijn gezicht, buik, benen en op delen van mijn armen en handen. Uiteindelijk heb ik vier maanden in het ziekenhuis gelegen en ben ik 42 keer geopereerd.
 

Brandwondenkamp

Mijn man leerde ik kennen toen we allebei als begeleider meegingen op brandwondenkamp; binnen de kortste keren waren we hartstikke verliefd. Gek genoeg waren mijn littekens voor hem best confronterend. Hij had nog niet zolang daarvoor zelf brandwonden opgelopen aan zijn onderbenen en wilde het liefst niet elke dag iemand zien met littekens zoals die van mij. Na veel gesprekken met mij en vrienden realiseerde hij zich dat die littekens niet belangrijk zijn: hij viel echt op mijn innerlijk.
 

Lees ook
Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti over het moederschap, de liefde en vloggen >

 

Vloggende moeder

Mijn kinderen vinden het normaal dat ik littekens heb, ze zijn er niet zo mee bezig. Al merk ik dat Sebastiaan het steeds interessanter vindt om erover te praten: als klasgenoten me vragen wat er met mijn gezicht is, springt hij ertussen om het zelf te vertellen. Dat ik sinds kort vlog over mijn leven met brandwonden, vinden mijn kinderen helemaal te gek: ze hebben maar mooi een vloggende moeder.
 

Korte broeken

Ik heb mijn littekens volledig geaccepteerd, maar draag bijna nooit korte broeken. Als mensen ook nog eens naar mijn benen gaan staren, voel ik me net een attractie. Maar afgelopen zomer was zo warm dat ik zelfs naar het schoolplein een korte broek droeg. De reacties vielen mee, mensen vonden het alleen maar stoer. Bijkomend voordeel: mijn melkflessen werden eindelijk weer eens bruin.”
 

De vlogs van Marjorie zijn te vinden op brandwondenstichting.nl/vlogs
 

Een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. De Nederlandse Brandwonden Stichting is daarom een voorlichtingscampagne gestart, waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind in de vorm van mailalerts en een gratis boekje vol tips. Kijk op www.brandwondenstichting.nl/boekje om dit aan te vragen of voor meer informatie.

 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 13-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

winterhoroscoop Maagd

Een romantisch cadeau onder de boom, een fijne skivakantie of een gulle bonus van je baas. Lees wat de sterren voorspellen op het gebied van liefde, gezin, geld en werk.

Maagd

24 augustus – 22 september
 

Liefde & gezin

Romantiek en een druk gezinsleven vormen niet echt een goede combi, maar de sterren voorspellen meer passie. Daar moet je echter wel tijd voor vrijmaken. De meningsverschillen zijn niet helemaal verdwenen, maar met een beetje goodwill van beide kanten komen jullie er beslist uit. In december zal je de balans opmaken van de afgelopen jaren. Je bent aan het veranderen en dat proces gaat nog wel een tijdje door. Je kiest duidelijker voor jezelf en je gezin. En je gaat nog meer veranderingen doorvoeren in jullie leefwijze.
 

Lees ook
Zes seconden zoenen per dag is goed voor je relatie >

 

Werk & geld

Op je werk doe je wat er van je wordt verwacht – uiteraard op de bekende Maagd-manier: secuur, doeltreffend en efficiënt. Dit is niet het beste moment om je zin door te drukken, tenzij het je taak is mensen aan te sturen. Let op je woorden, beloof niet meer dan je kunt waarmaken en zorg voor voldoende nachtrust.
 

En dan nog dit

Je hebt nogal last van een kort lontje. Vooral als je onder druk staat, reageer je soms te fel. Zoek een uitlaatklep: bijvoorbeeld meer sporten. Een win-winsituatie.
 

Deze horoscoop staat in het Kek Mama Winterboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >