59% van de moeders wil meer tijd met haar kinderen doorbrengen

13.09.2018 10:06

Tijd is een hot topic voor moeders anno nu. Zo vindt één op de vier moeders dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf. De tijdsverdeling is geregeld aanleiding voor ruzie tussen ouders. ‘Ik voel me schuldig omdat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,’ zegt 35% van de moeders.

Dat blijkt uit de grote Kek Mama jubileum-enquête.

 

Hoe staan moeders anno 2018 ervoor? Ter gelegenheid van haar 10-jarige bestaan voerde Kek Mama een onderzoek uit onder 1250 moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijd sprong er met kop en schouders bovenuit, de hele invulling van tijd verandert. Laila (36): “Vroeger koos ik wat ik deed in mijn vrije tijd, nu kiezen we iets wat de kinderen leuk vinden.” Tien uur per week hebben moeders voor zichzelf. Te weinig, vindt 40%. Wat ze zou willen doen als ze die tijd wel had? Hard met muziek meezingen, lekker kunnen overwerken, ongestoord doorslapen, of gewoon helemaal niets.

 

Ruzie over tijd

Moeders zouden vier uur per week meer tijd voor zichzelf willen hebben. En ze denken dat hun partner meer tijd voor zichzelf heeft, namelijk vijf uur per week meer. Bij 40% van de ouders leidt dat tot ruzie. “Hij spreekt gewoon met vrienden af en meldt dat hij een avond weg is, terwijl ik altijd eerst overleg. Dat steekt,” zegt Judith (31). Er is meer ruzie over tijd, zeggen de moeders. Bijvoorbeeld over wie er mag uitslapen, wie er even met de kinderen op pad gaat, wie het meeste recht heeft om zich moe te voelen en dat hij op zijn telefoon zit terwijl er nog van alles moet worden gedaan.

8 op de 10 vrouwen voelen zich verantwoordelijk voor het huishouden, tegenover 3 op de 10 mannen. Het grootste deel van de taken komt dan ook neer op de moeders, de verdeling is 80/20. Gemiddeld geven vrouwen de huishoudelijke taakverdeling een 7,2.

Meer tijd samen

Maar liefst 67% van de moeders zou meer tijd met haar partner door willen brengen. 20% van de moeders zegt dat ze nooit meer iets samen met haar partner doet, 7 op de 10 doen dat af en toe. 10% doet nog vaak leuke dingen samen met haar partner, zoals uit eten (83%), een terrasje pakken (45%) of naar een feest of festival (34%). Voor 45% van de moeders is hun seksleven erop achteruitgegaan, maar 14% vindt het juist beter geworden. De relatie is sinds de komst van de kinderen volgens 4 op de 10 moeders slechter geworden. Maar dat geldt gelukkig lang niet voor iedereen. Susan (40) is juist blij: “Ik ben mijn man een stuk leuker gaan vinden nu hij vader is. We groeien naar elkaar toe, zijn meer verbonden met elkaar en we hebben veel lol en plezier met de kinderen samen.”

 

Meer tijd voor de kinderen

Bijna 60% van de moeders wil meer tijd met haar kinderen doorbrengen. Werk is een van de redenen dat dat niet lukt. “Ik voel me schuldig dat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,” zegt 35% van de moeders. Ruim 80% van de moeders heeft betaald werk, gemiddeld 25 uur per week. Bijna alle partners werken, gemiddeld 42 uur per week. Acht op de tien moeders zijn minder gaan werken toen ze een kind kregen, en datzelfde geldt voor 18% van de vaders. Voor 54% van de moeders is betaald werk minder belangrijk geworden sinds de komst van de kinderen.

Kritiek op opvoeding

Opvoeden vindt 60% van de moeders moeilijker dan gedacht. Wat is er dan lastig? Geduld bewaren, consequent zijn, driftbuien en dat je niet weet of en wanneer je het goed doet, bijvoorbeeld. De helft van de vaders en moeders is het niet altijd met elkaar eens over de opvoeding. Strengheid, straffen, verwennen, bedtijd, grenzen stellen, wel of niet laten huilen en suiker in de voeding zijn discussieonderwerpen.

 

Ruim een kwart van de moeders krijgt weleens kritiek van anderen op hun opvoeding, maar zes op de tien trekt zich hier weinig tot niets van aan. De top drie van beste stuurlui bestaat uit de moeder, schoonfamilie (met name de schoonmoeder) en onbekenden op straat. 16% van de moeders wordt weleens onzeker van andere moeders op social media, vanwege hun opgeruimde huizen, de ontspannen sfeer, mooie kleding en moeder die geld hebben én zeeën van tijd en energie om van alles te ondernemen met de kinderen. Maar over all zijn de moeders heel tevreden over hun leven. 42% geeft haar leven op dit moment maar liefst een 8.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >