Tijd is een hot topic voor moeders anno nu. Zo vindt één op de vier moeders dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf. De tijdsverdeling is geregeld aanleiding voor ruzie tussen ouders. ‘Ik voel me schuldig omdat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,’ zegt 35% van de moeders.

Dat blijkt uit de grote Kek Mama jubileum-enquête.

 

Hoe staan moeders anno 2018 ervoor? Ter gelegenheid van haar 10-jarige bestaan voerde Kek Mama een onderzoek uit onder 1250 moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijd sprong er met kop en schouders bovenuit, de hele invulling van tijd verandert. Laila (36): “Vroeger koos ik wat ik deed in mijn vrije tijd, nu kiezen we iets wat de kinderen leuk vinden.” Tien uur per week hebben moeders voor zichzelf. Te weinig, vindt 40%. Wat ze zou willen doen als ze die tijd wel had? Hard met muziek meezingen, lekker kunnen overwerken, ongestoord doorslapen, of gewoon helemaal niets.

 

Ruzie over tijd

Moeders zouden vier uur per week meer tijd voor zichzelf willen hebben. En ze denken dat hun partner meer tijd voor zichzelf heeft, namelijk vijf uur per week meer. Bij 40% van de ouders leidt dat tot ruzie. “Hij spreekt gewoon met vrienden af en meldt dat hij een avond weg is, terwijl ik altijd eerst overleg. Dat steekt,” zegt Judith (31). Er is meer ruzie over tijd, zeggen de moeders. Bijvoorbeeld over wie er mag uitslapen, wie er even met de kinderen op pad gaat, wie het meeste recht heeft om zich moe te voelen en dat hij op zijn telefoon zit terwijl er nog van alles moet worden gedaan.

8 op de 10 vrouwen voelen zich verantwoordelijk voor het huishouden, tegenover 3 op de 10 mannen. Het grootste deel van de taken komt dan ook neer op de moeders, de verdeling is 80/20. Gemiddeld geven vrouwen de huishoudelijke taakverdeling een 7,2.

Meer tijd samen

Maar liefst 67% van de moeders zou meer tijd met haar partner door willen brengen. 20% van de moeders zegt dat ze nooit meer iets samen met haar partner doet, 7 op de 10 doen dat af en toe. 10% doet nog vaak leuke dingen samen met haar partner, zoals uit eten (83%), een terrasje pakken (45%) of naar een feest of festival (34%). Voor 45% van de moeders is hun seksleven erop achteruitgegaan, maar 14% vindt het juist beter geworden. De relatie is sinds de komst van de kinderen volgens 4 op de 10 moeders slechter geworden. Maar dat geldt gelukkig lang niet voor iedereen. Susan (40) is juist blij: “Ik ben mijn man een stuk leuker gaan vinden nu hij vader is. We groeien naar elkaar toe, zijn meer verbonden met elkaar en we hebben veel lol en plezier met de kinderen samen.”

 

Meer tijd voor de kinderen

Bijna 60% van de moeders wil meer tijd met haar kinderen doorbrengen. Werk is een van de redenen dat dat niet lukt. “Ik voel me schuldig dat ik door werk minder tijd heb voor mijn kinderen,” zegt 35% van de moeders. Ruim 80% van de moeders heeft betaald werk, gemiddeld 25 uur per week. Bijna alle partners werken, gemiddeld 42 uur per week. Acht op de tien moeders zijn minder gaan werken toen ze een kind kregen, en datzelfde geldt voor 18% van de vaders. Voor 54% van de moeders is betaald werk minder belangrijk geworden sinds de komst van de kinderen.

Kritiek op opvoeding

Opvoeden vindt 60% van de moeders moeilijker dan gedacht. Wat is er dan lastig? Geduld bewaren, consequent zijn, driftbuien en dat je niet weet of en wanneer je het goed doet, bijvoorbeeld. De helft van de vaders en moeders is het niet altijd met elkaar eens over de opvoeding. Strengheid, straffen, verwennen, bedtijd, grenzen stellen, wel of niet laten huilen en suiker in de voeding zijn discussieonderwerpen.

 

Ruim een kwart van de moeders krijgt weleens kritiek van anderen op hun opvoeding, maar zes op de tien trekt zich hier weinig tot niets van aan. De top drie van beste stuurlui bestaat uit de moeder, schoonfamilie (met name de schoonmoeder) en onbekenden op straat. 16% van de moeders wordt weleens onzeker van andere moeders op social media, vanwege hun opgeruimde huizen, de ontspannen sfeer, mooie kleding en moeder die geld hebben én zeeën van tijd en energie om van alles te ondernemen met de kinderen. Maar over all zijn de moeders heel tevreden over hun leven. 42% geeft haar leven op dit moment maar liefst een 8.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >