weekend zonder plannen
Beeld: 123RF

Zomaar uit het niets, voor het eerst in haar leven met kinderen zo ongeveer, had Jorinde opeens een Heel Weekend Zonder Plannen. Inclusief een Hele Zondag Zonder Kinderen, ook nog. Zo’n eindeloze zee aan vrijheid en mogelijkheden, dat kan natuurlijk alleen maar ontspanning betekenen.

 1. Je weet wel, een hele dag ongedoucht in joggingbroek lopen met je haar in een knot. Het genot!
   
 2. De kinderen stinkend in hun onesies en dan samen ontbijten om één uur, met knakworsten en bastognekoeken en doen alsof de weegschaal niet bestaat. 
   
 3. Of hoog cholesterol en aderverkalking en een aangeleerd slecht voedingspatroon.
   
 4. Gewoon achter elkaar ‘The end of the fucking world’ uit bingen met de gordijnen dicht en de hond op schoot.
   
 5. Met een glas wijn erbij om twee uur ’s middags. Kan mij het schelen, ik hoef niks!
   
 6. Ja, dát ga ik doen.
   
 7. Lees ik ook eindelijk dat ene boek eens uit. Als ik het nog kan vinden, onder het stof.
   
 8. O ja. Stoffen. En stofzuigen.
   
 9. De badkamervloer plakt (ja, plákt) trouwens ook al drie weken. Of langer.
   
 10. Ondertussen natuurlijk voorál niet opendoen voor aanbellende vriendjes van de kinderen. Voor je het weet zit je weer met een huis vol.
   
 11. Weet je wat? Ik trek voor de zekerheid de Luxaflex aan de voorkant even dicht.
   
 12. Zo. Wij zijn er niet. Zouden we echt veel vaker moeten doen.
   
 13. Zal ik een masker nemen?
   
 14. En mijn wenkbrauwen weer eens epileren? Dat geintje over mijn ‘unibrow’ van oudste had natuurlijk gewoon een kern van waarheid.
   
 15. Nou, die kinderen mogen lekker een cake bakken, en dan veranderen we terwijl die in de oven staat gelijk even hun kamers. Een mand vol Thomas de Trein onder je plank met Star Wars-Lego; mijn jongste heeft een punt dat dat écht geen porem is.
   
 16. Én de woonkamer – wanneer heb ik daar nou voor het laatst echt moeite in gestoken?
   
 17. Hè, gezellig. Rijden we meteen even naar het tuincentrum voor zo’n hippe zebraplant, en langs de bouwmarkt voor de laatste finishing touch aan onze zelfgebouwde boekenkast.
   
 18. En eigenlijk hebben de jongens nieuwe broeken nodig. Het ís uitverkoop in de stad…
   
 19. Zullen we gourmetten, jongens? En daarna spelletjes doen? Net vakantie!
   
 20. Zo komt van dat make-uploze ongedouchte lijf in joggingbroek niks terecht natuurlijk – ik kan zo echt niet over straat.
   
 21. Nou, eerst even koffie.
   
 22. En aankleden dus; doe ik dat hele make-uploze gebeuren morgen wel. En die wijn. En Netflix. Als de kinderen toch een dagje onverwacht met hun vader op pad zijn naar ex-schoonfamilie.
   
 23. Doe ik eerst even die badkamer.
   
 24. O, en dat stoffen enzo, als ik toch bezig ben.
   
 25. Ruim ik ook eindelijk de zolder op; het lijkt er potdorie wel een aflevering uit ‘Mijn leven in puin’.
   
 26. Halen jullie even gourmetvlees, jongens? En vis voor mij? En neem meteen de hond mee!
   
 27. Nee, niet in je onesie!
   
 28. En ja, de hond moet echt mee! Ik laat jou toch ook niet pas plassen om…
   
 29. Wat? Hoe laat is het al?!
   
 30. Nou ja, die plant hoeft niet écht natuurlijk, dit weekend.
   
 31. Of die boekenkast.
   
 32. En die broeken shop ik wel online. Wacht, doe ik meteen even.
   
 33. O, kijk nou, het is al vier uur.
   
 34. Ja dat snap ik ja, dat jullie honger hebben. Zullen we gewoon lekker vroeg gourmetten? Kunnen we de hele avond nog films kijken en spelletjes doen.
   
 35. Hebben jullie nou alleen hamburgers gekocht? En de groenten dan? “Friet is aardappel, dus groente?” Leuk bedacht, mannen.
   
 36. Ik loop wel even naar de supermarkt. Kan ik meteen die wijn voor morgenmiddag halen.
   
 37. Nadat ik dan naar de bouwmarkt ben geweest, natuurlijk. En naar de plantenhal. O, en dat leuke woonwarenhuis, want dat kan perfect, als ik toch geen kinderen heb.
   
 38. Nu al zin in. En dan even borrelen met vriendinnen – ik kom echt te weinig aan de kroeg toe.
   
 39. Moet ik wel wat aan die ongewassen knot doen.
   
 40. En even een cadeautje kopen, want vriendin was jarig.
   
 41. Zou de kapper open zijn op zondag? Kan die meteen wat doen aan die unibrow.
   
 42. Jemig, druk zeg, zo’n weekend zonder plannen. Volgend weekend hebben we gelukkig gewoon weer etentjes. En tenniscompetitie en logeetjes en turnwedstrijden.
   
 43. Kunnen we tenminste even uitrusten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gescheiden werkende moeder
Beeld: Unsplash

Als alleenstaande moeder heeft blogger Katie Bingham-Smith het soms zwaar. Ze maakt er geregeld een potje van, maar dat maakt haar geen bal uit.

Op Scary Mommy schrijft ze: ‘Ik faal vaak, maar ben wel gelukkig.'

 

Explosie

Katie is een gescheiden moeder van drie kinderen en werkt fulltime vanuit huis. Haar agenda loopt over. ‘Ik heb zoveel ijzers in het vuur, dat ik nooit weet wat ik als eerste moet aanpakken’, vertelt ze. ‘Meestal wacht ik gewoon tot iets op het punt staat te exploderen en dan beslis ik dat dát het belangrijkste is dat mijn aandacht nodig heeft. Het is de enige manier waarop ik kan functioneren.’


Lees ook:
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

Swipen

Volgens Katie is het een kwestie van overleven. ‘Er zijn dagen dat we geen wc-papier meer hebben omdat ik teveel aan m’n hoofd had toen ik in de supermarkt stond. Ik dacht na over het onderhoud van de auto, dat de hond naar de dierenarts moest en welke ingrediënten ik moest uitkiezen voor de taco’s van die avond. Toen mijn kinderen klaagden dat er geen wc-papier was, gaf ik ze gewoon een servet. En die keer dat ik op de bank in slaap viel en mijn jongste kind ging swipen op mijn Tinder-profiel? Whatever. Als je een gescheiden moeder bent die een inkomen wil verdienen en zo nu en dan een leuke date wil hebben, betaal je een prijs. En dat is het waard, want je leeft het leven dat je wilt.’

 

'Ik heb tenminste plezier'

Katie wil haar kinderen laten zien dat ze meer is dan een werkende moeder. ‘Ze moeten mij gelukkig zien. En dat ben ik. Het is me gelukt om mijn perfectionisme uit het raam te werpen. Ik probeer alles te geven op mijn werk, als moeder, in mijn relaties – en ik faal vaak. Maar dat vind ik prima. Ik heb het liever zo druk dat ik mijn kind per ongeluk op mijn telefoon laat, dan dat ik alles in de hand heb en geen tijd meer heb voor een gezichtsmasker of een lunch met vriendinnen. Ik heb verdorie plezier.”
 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Disneyland annuleerde
Beeld: Unsplash

Als je kind het gevoel heeft dat hij minder aandacht krijgt dan z'n broer of zus, wil je hem in de watten leggen. Maar dat hoeft niet op een rigoureuze manier, vertelt blogger Robin Enan op Scary Mommy.

Robin Enan had een geniaal plan: samen met haar vijfjarige zoon naar Disneyland. Ze vertelt: ‘Sinds de geboorte van onze jongste dochter afgelopen zomer, is mijn zoon soms jaloers en voelt hij zich wat verwaarloosd. Een trip naar Disney, alleen hij en ik, moest ervoor zorgen dat hij twee dagen lang mijn onverdeelde aandacht zou hebben.’ Robin boekte een hotelkamer, zocht de vluchten uit en struinde Disney blogs af om zich goed voor te bereiden. ‘Mijn man was voor. Hij steunt me altijd enorm en is bovendien geen Disney fan, dus hij vond het helemaal prima dat hij dit uitje misliep.’
 

Lees ook:
'Wat als ik mijn dochter (2) na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven?' >

 

Puzzelen

Maar een maand vóór vertrek, gebeurde er iets bijzonders. ‘Mijn man was tot laat aan het werk. Toen ik onze baby en driejarige dochter in bed had gestopt, ging ik naar de kamer van mijn zoon’, vertelt Robin. ‘Hij was gretig een nieuwe puzzel aan het uitpakken die hij van zijn oma had gekregen. We werkten er samen aan, zo’n vijftien minuten, zonder veel te praten. Toen we klaar waren en ik zijn kamer weer wilde verlaten, zei hij: ‘De volgende keer dat papa laat werkt, doen we dit dan nog een keer?’’

 

'Kleine momenten maken het verschil'

Dat simpele verzoekje maakte haar duidelijk dat haar zoon helemaal geen verrassingsreis naar Disneyland nodig had om hun speciale band te bevestigen. 'Hij had momenten nodig zoals deze avond, waarop we samen puzzelden', vertelt Robin. 'Momenten waarop ik niet word afgeleid door zijn zusjes, mijn mobiele telefoon of andere mensen.’ Robin besloot de trip naar Disneyland te annuleren. ‘We gaan er vast nog eens naar toe, zoals gepland. Maar voor nu denk ik dat het beter is om kleine aanpassingen te doen in ons dagelijks leven en onze routines. Dat maakt écht verschil voor hem. Ik plan nu bewust tijd in voor ons tweeën. En dat doe ik voor ieder van mijn kinderen – niet elke dag of eens in de week, maar wanneer en waar ik kan.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >