Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Lees verder onder de advertentie
Maar werkt dit ook echt, of heeft deze vader gewoon superkrachten? We doken in de wetenschap achter deze zen-truc.
OM-mmmagic?
OMMM is niet zomaar een geluidje dat je roept als je aan de downward dog (yogapositie) begint. In de eeuwenoude Indiase traditie is het een van de krachtigste mantra’s en wordt het veel gebruikt bij meditatie. Het idee? De lage frequentie en trillingen van het geluid kunnen een kalmerend effect hebben op je brein – en blijkbaar ook op dat van een baby. In de reacties onder de video zijn ouders laaiend enthousiast. “Dit klinkt als mama’s baarmoeder!” en “Het activeert de nervus vagus, waardoor het lichaam ontspant!” zijn enkele populaire theorieën. En ze zitten er misschien niet ver naast.
Onderzoek toont aan dat het geluid OMMM daadwerkelijk vibraties in het lichaam opwekt die mogelijk de nervus vagus stimuleren. En wat doet die nerveuze vent? Die helpt je lichaam in de relax-modus te zetten. Een studie uit 2022 liet zelfs zien dat het geluid OM mensen kan helpen beter met negatieve prikkels om te gaan. Dus als je baby op standje sirene staat, kan een beetje OM power misschien geen kwaad.
Lees verder onder de advertentie
Wat zeggen de experts?
Volgens kinderarts Alison Mitzner, MD, is er nog niet heel veel specifiek onderzoek naar OM en baby’s, maar wel genoeg bewijs dat ritmische geluiden, zoals white noise en slaapliedjes helpen bij het kalmeren. “De lage frequentie van het OM-geluid lijkt op de ritmische geluiden die baby’s in de baarmoeder horen, en dat werkt kalmerend”, zegt ze. “Bovendien kan het helpen om storende achtergrondgeluiden te maskeren, net zoals een white noise-machine.” Maar, en dit is een grote maar, elk kind is anders. Wat voor de ene baby werkt, kan de andere juist prikkelen. Dus als je kleintje geen fan is, probeer dan eens een andere methode.
Volgens opvoedexpert Hannah Keeley (die zichzelf de ultieme babyfluisteraar noemt), draait het niet eens zozeer om het geluid zelf, maar om de energie die je als ouder uitstraalt. “Het OM-geluid kalmeert vooral de ouder”, zegt ze. “En die rust straal je weer uit naar je baby. Een gestreste ouder kan OM’en tot ze een ons wegen, maar als je zelf niet rustig bent, werkt het minder goed.” Dus, voel je je toch een beetje ongemakkelijk met een halve yoga-sessie midden in de nacht? Een simpele “ssshhhh” werkt volgens haar ook prima, zolang je het met de juiste mindset doet.
Lees verder onder de advertentie
Andere kalmeer methodes
Geen fan van chanten? Geen zorgen, hier nog een paar gouden tips van Dr. Mitzner:
Inbakeren: Simuleert het gevoel van de baarmoeder. Bonuspunten als je baby er als een schattige burrito uitziet.
Beweging: Denk: wiegen, wandelen of een draagdoek. Baby’s houden van ritme!
Geluiden: Een zacht slaapliedje, white noise of een kalmerend “shhh” kan wonderen doen.
Huid-op-huid contact: Warmte en geborgenheid = meteen rust.
Speentje: Of duim. Zuigen heeft een natuurlijk kalmerend effect.
Lisa Loeb vertelde onlangs over het moederschap – eerlijk, rauw en herkenbaar. Je leest het hier.
Bron: Parents.com
Gratis MOSZ leren tas
Abonneer voordelig en krijg een gratis MOSZ tas t.w.v. €119,95
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.