Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Lees verder onder de advertentie
Maar werkt dit ook echt, of heeft deze vader gewoon superkrachten? We doken in de wetenschap achter deze zen-truc.
OM-mmmagic?
OMMM is niet zomaar een geluidje dat je roept als je aan de downward dog (yogapositie) begint. In de eeuwenoude Indiase traditie is het een van de krachtigste mantra’s en wordt het veel gebruikt bij meditatie. Het idee? De lage frequentie en trillingen van het geluid kunnen een kalmerend effect hebben op je brein – en blijkbaar ook op dat van een baby. In de reacties onder de video zijn ouders laaiend enthousiast. “Dit klinkt als mama’s baarmoeder!” en “Het activeert de nervus vagus, waardoor het lichaam ontspant!” zijn enkele populaire theorieën. En ze zitten er misschien niet ver naast.
Onderzoek toont aan dat het geluid OMMM daadwerkelijk vibraties in het lichaam opwekt die mogelijk de nervus vagus stimuleren. En wat doet die nerveuze vent? Die helpt je lichaam in de relax-modus te zetten. Een studie uit 2022 liet zelfs zien dat het geluid OM mensen kan helpen beter met negatieve prikkels om te gaan. Dus als je baby op standje sirene staat, kan een beetje OM power misschien geen kwaad.
Lees verder onder de advertentie
Wat zeggen de experts?
Volgens kinderarts Alison Mitzner, MD, is er nog niet heel veel specifiek onderzoek naar OM en baby’s, maar wel genoeg bewijs dat ritmische geluiden, zoals white noise en slaapliedjes helpen bij het kalmeren. “De lage frequentie van het OM-geluid lijkt op de ritmische geluiden die baby’s in de baarmoeder horen, en dat werkt kalmerend”, zegt ze. “Bovendien kan het helpen om storende achtergrondgeluiden te maskeren, net zoals een white noise-machine.” Maar, en dit is een grote maar, elk kind is anders. Wat voor de ene baby werkt, kan de andere juist prikkelen. Dus als je kleintje geen fan is, probeer dan eens een andere methode.
Volgens opvoedexpert Hannah Keeley (die zichzelf de ultieme babyfluisteraar noemt), draait het niet eens zozeer om het geluid zelf, maar om de energie die je als ouder uitstraalt. “Het OM-geluid kalmeert vooral de ouder”, zegt ze. “En die rust straal je weer uit naar je baby. Een gestreste ouder kan OM’en tot ze een ons wegen, maar als je zelf niet rustig bent, werkt het minder goed.” Dus, voel je je toch een beetje ongemakkelijk met een halve yoga-sessie midden in de nacht? Een simpele “ssshhhh” werkt volgens haar ook prima, zolang je het met de juiste mindset doet.
Lees verder onder de advertentie
Andere kalmeer methodes
Geen fan van chanten? Geen zorgen, hier nog een paar gouden tips van Dr. Mitzner:
Inbakeren: Simuleert het gevoel van de baarmoeder. Bonuspunten als je baby er als een schattige burrito uitziet.
Beweging: Denk: wiegen, wandelen of een draagdoek. Baby’s houden van ritme!
Geluiden: Een zacht slaapliedje, white noise of een kalmerend “shhh” kan wonderen doen.
Huid-op-huid contact: Warmte en geborgenheid = meteen rust.
Speentje: Of duim. Zuigen heeft een natuurlijk kalmerend effect.
Lisa Loeb vertelde onlangs over het moederschap – eerlijk, rauw en herkenbaar. Je leest het hier.
Bron: Parents.com
Gratis MOSZ leren tas
Abonneer voordelig en krijg een gratis MOSZ tas t.w.v. €119,95
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Maxime Meiland en haar man Leroy hebben twee dochters: Claire en Vivé. Terwijl Claire al een tijd op de basisschool zit, maakt Vivé zich juist op voor haar eigen start na de zomer. Voor Maxime is dat een emotioneel moment.
Gen Z doet z’n eigen ding. Ze zetten huisfeestjes op z’n zachtst, skippen alcohol, houden van crocs én… verzinnen babynamen die nergens op lijken, behalve op sfeer.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.