Je wist dat het moment zou komen, maar toch hoopte je stiekem dat jouw kindje het hele doorkomende-tanden-verhaal moeiteloos zou doorstaan. Spoiler alert: de kans is groot dat je nu een kleine, huilende vampier in huis hebt die elk uur wakker wordt. Met deze drie lifesavers kun je de nachten nét wat beter doorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom is tanden krijgen zo’n ramp?
Voordat we in de tips duiken, even een klein stukje achtergrond. De eerste tandjes beginnen vaak tussen de vier en zeven maanden door te komen en dit proces kan tot het derde levensjaar doorgaan. Bij sommige kinderen glijdt het ene tandje na het andere er moeiteloos doorheen, terwijl andere baby’s bij elke tand een mini-crisis doormaken.
Lees verder onder de advertentie
Dit komt omdat het doorkomen van tanden het tandvlees onder druk zet, wat pijn en irritatie veroorzaakt. En dat leidt weer tot slapeloze nachten, knorrige baby’s en uitgeputte ouders. Maar goed nieuws: er zijn manieren om deze periode draaglijker te maken.
1. Verzacht het tandvlees met koude bijtringen (of een alternatief uit de vriezer)
Kou helpt om de zwelling en pijn in het tandvlees te verminderen. Daarom zijn bijtringen die je in de koelkast legt een populaire oplossing. Maar wist je dat je ook andere dingen kunt gebruiken?
Een schone, natte hydrofiele doek uit de vriezer om op te sabbelen.
Een lepel die even gekoeld is in de koelkast (maar niet ijskoud uit de vriezer!).
Stukjes gekoelde komkommer of wortel (mits je baby al toe is aan vaste voeding en je erbij blijft).
Let wel op dat je baby niet per ongeluk stukjes afbijt die hij zou kunnen doorslikken. Veiligheid boven alles.
2. Pijnstilling als het echt nodig is
Soms is de pijn zo heftig dat niets lijkt te helpen. Je baby blijft huilen, slapen is onmogelijk en iedereen in huis is uitgeput. In dat geval kun je overwegen om een pijnstiller te geven, zoals paracetamol voor baby’s (bijvoorbeeld in zetpilvorm). Dit kan vooral handig zijn voor de nacht, zodat je kindje beter doorslaapt.
Lees verder onder de advertentie
Let op: gebruik pijnstilling altijd volgens de aanbevolen dosering en overleg bij twijfel met de huisarts of het consultatiebureau.
Een alternatief is een homeopathisch middel zoals Camilia of VSM Kind, maar de werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Sommige ouders zweren erbij, terwijl anderen geen verschil merken. Het is dus een kwestie van proberen en kijken of het werkt voor jouw baby.
Ja, we weten het. Je bent moe, je wilt slapen en het laatste wat je wilt is een extra lange knuffelsessie om 03:00 uur ‘s nachts. Maar als je baby pijn heeft, helpt troost en nabijheid enorm. Soms is een beetje extra liefde alles wat nodig is.
Wat kan helpen:
Dichtbij slapen – Als je baby normaal in zijn eigen bedje slaapt, kan het fijn zijn om hem tijdelijk dichterbij te hebben, bijvoorbeeld in een co-sleeper of bij jou in bed (als je veilig samen slapen volgt).
Ritme en rust – Probeer ondanks alles je avondroutine vast te houden. Een warm bad, een verhaaltje, en zachte muziek kunnen helpen om je baby te kalmeren.
Draagzak of doek – Overdag kan een draagzak of draagdoek uitkomst bieden. De beweging en lichaamswarmte werken vaak als een natuurlijke pijnstiller.
Het voelt misschien alsof je nooit meer een fatsoenlijke nacht slaap zult krijgen, maar onthoud: dit is tijdelijk! De eerste tandjes zijn vaak het ergst, daarna raken veel kinderen gewend aan het proces. En voordat je het weet, ben je bezig met de volgende uitdaging: zorgen dat die tanden netjes gepoetst worden.
Lees verder onder de advertentie
Tot die tijd: sterkte, powernap waar mogelijk en onthoud dat je niet de enige bent die midden in de nacht op Google zoekt naar “hoe lang duurt tanden krijgen bij baby’s”. Hang in there!
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).