Als ouder heb je vast al honderden adviezen gekregen over hoe je baby beter kan slapen. Van witte ruis tot ingewikkelde slaaprituelen – alles is geprobeerd. Maar nu duikt er een nieuwe trend op: boter. Ja, je leest het goed. Sommigen beweren dat een beetje boter voor het slapengaan wonderen doet.
Lees verder onder de advertentie
De theorie achter boter als slaapmiddel voor baby’s is simpel: vetten zouden een langer verzadigd gevoel geven, waardoor baby’s rustiger slapen. Dit idee stamt waarschijnlijk af van de algemene gedachte dat een volle maag helpt om langer door te slapen.
Een lepeltje boter voor je baby
Zoals veel moderne opvoedtrends is deze begonnen op TikTok, waar moeders bereid zijn om zo ongeveer alles te proberen voor een goede nachtrust. De zogenoemde “boter-slaaphack” zou zijn ontstaan bij Amerikaanse ouders voordat hij zijn weg vond naar de rest van de wereld.
Wat zegt de wetenschap?
Helaas (of gelukkig) is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat boter helpt om baby’s beter te laten slapen. Baby’s hebben een spijsverteringssysteem dat zich nog volop ontwikkelt, en te veel vet kan juist voor maagklachten zorgen. Het kan zelfs een onrustige nacht veroorzaken in plaats van een zalige slaap.
Bovendien raden kinderartsen af om baby’s jonger dan zes maanden iets anders te geven dan moedermelk of flesvoeding. Vetrijke voeding zoals boter kan moeilijk verteerbaar zijn en leidt mogelijk tot buikkrampjes. Niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust.
Daarnaast is er ook nog sprake van mogelijk verstikkingsgevaar. Een lepel boter is een gladde substantie en kan een risico vormen, vooral voor baby’s die hun slikvaardigheden nog ontwikkelen.
Wat helpt dan wél?
In plaats van boter, kun je beter focussen op bewezen methodes om je baby goed te laten slapen. Denk aan: ✔ Een vast slaapritueel: Badje, verhaaltje, knuffel en slapen. Structuur helpt. ✔ Goede slaapomstandigheden: Een donkere, koele kamer en een comfortabel bedje.
Wist je trouwens dat je 13 minuten nodig hebt om je baby in slaap te krijgen, volgens wetenschappers? Hoe dat zit, lees je hier!
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.