Als ouders leggen we onszelf soms een torenhoge druk op, twijfelen we continu of we het wel goed doen en voelen we ons schuldig om de kleinste dingen. Maar weet je? Je hoeft niet overal een tien voor te halen.
Lees verder onder de advertentie
Er zijn opvoedregels die we van generatie op generatie hebben meegekregen, maar die je met een gerust hart aan je laars kunt lappen. En ja, er zijn ook een paar regels die je beter niet overboord kunt gooien. Hier een overzicht.
Lees verder onder de advertentie
Deze 7 opvoedregels mag je met een gerust hart breken
1. Je kind moet altijd eten Kinderen en eten, het blijft een strijd. De ene dag eten ze als een bouwvakker, de andere dag leven ze op drie druiven en een lik pindakaas. En weet je wat? Dat is prima. Dwing je kind niet om een bord leeg te eten als ze echt geen trek hebben. Uiteindelijk compenseren ze het zelf wel en ontwikkelt je kind een gezond hongergevoel.
Lees verder onder de advertentie
2. Je kind moet er altijd representatief uitzien Jij hebt misschien een bepaalde outfit in gedachten, maar je kind denkt daar héél anders over. Een prinsessenjurk met regenlaarzen naar de supermarkt? Prima. Een kersttrui in augustus? Ach, waarom ook niet. Zelfexpressie is belangrijk, dus gewoon lekker laten gaan.
3. Je kind moet altijd de nieuwste en hipste speelgoedtrends hebben Breaking news: kinderen zijn vaker gefascineerd door een pollepel dan door de nieuwste, peperdure gadget. Die leuke speelgoedreclames laten je misschien geloven dat je kind niet zonder kan, maar in de praktijk spelen ze nét zo lief met een doos, een oude afstandsbediening of een wc-rol. Dus bespaar je geld en je frustratie.
4. Je moet altijd educatieve en creatieve activiteiten klaar hebben staan Je scrolt door Instagram en ziet perfecte moeders die dagelijks ingewikkelde knutselprojecten met hun kinderen doen. Jij kijkt naar je eigen huis: chaos, overal speelgoed en je kind dat al een uur met een leeg pak rijst aan het schudden is. Conclusie? Niks mis mee! Kinderen hebben echt geen Pinterest perfecte speeltafels nodig. Laat ze lekker hun eigen spel bedenken.
Lees verder onder de advertentie
5. Je moet altijd je sociale afspraken nakomen, ook met een chagrijnig kind Heb je eindelijk een playdate gepland en krijgt je kind op het laatste moment een totale meltdown? Dwing jezelf dan niet om tóch te gaan als je voelt dat het voor niemand leuk wordt. Echte vrienden begrijpen dat het ouderschap onvoorspelbaar is. Dus: annuleer die afspraak en gun jezelf een relaxmoment.
6. Je moet altijd bij je kind zijn Soms is het héérlijk om er even tussenuit te knijpen zonder kinderen. En nee, dat maakt je geen slechte ouder. Een gelukkige ouder is een betere ouder, dus ga gerust die avond uit met vriendinnen of plof solo op de bank met een reep chocola.
7. Je moet altijd luisteren naar opvoedadvies van anderen Zodra je een kind hebt, krijg je gratis en ongevraagd opvoedadvies van de hele wereld: je moeder, je buurvrouw, de kassière bij de supermarkt. “Waarom laat je ze nog een speen hebben?” “Moeten ze niet leren delen?” Je mag met een vriendelijke glimlach knikken en vervolgens precies doen wat voor jouw gezin werkt.
En 3 regels die wél belangrijk zijn
Deze 3 regels zijn er niet voor niets:
1. Nooit slaan als straf Dat hoeft geen uitleg toch? Lichamelijke straf is echt not done. Het maakt kinderen niet gehoorzamer, alleen maar angstiger. Plus: je wilt toch dat ze leren communiceren in plaats van te slaan?
2. Sorry zeggen als je een fout maakt We verwachten van kinderen dat ze zich verontschuldigen als ze iets fout doen. Maar als wij zelf een baalmoment hebben en uit ons slof schieten? Dan moeten we dat óók kunnen toegeven. Zeg gewoon: “Sorry, mama was even boos, dat was niet eerlijk.” Zo leert je kind dat fouten maken menselijk is.
Lees verder onder de advertentie
3. Niet negatief praten over je kind terwijl ze erbij zijn “Hij is zo koppig.” “Zij eet echt superslecht.” Denk je dat je kind niet luistert? Think again. Kinderen nemen álles op. En als ze vaak negatieve dingen over zichzelf horen, gaan ze dat geloven. Dus ventileer je frustraties vooral, maar niet in hun bijzijn.
Gratis Mombag!
Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).