We willen allemaal dat onze kinderen lekker in hun vel zitten, vriendjes maken en niet dat ene kind zijn dat op het speelplein altijd de schommel bezet houdt. Het antwoord? Vis eten!
Lees verder onder de advertentie
Volgens onderzoek is er een manier om de sociale skills van je kind op te krikken. En nee, het is niet nóg een stickerbeloningssysteem of een opvoedboek waar je toch nooit aan toe komt.
Vis maakt lief
Uit een studie van de Universiteit van Bristol blijkt dat kinderen die regelmatig vis eten beter kunnen samenspelen en delen. Kinderen die weinig tot geen vis binnenkrijgen, hebben juist een grotere kans om nét iets minder gezellig te zijn in de omgang. Lees: niet willen delen, anderen minder troosten of altijd de baas willen spelen.
Lees verder onder de advertentie
En dat is niet omdat ze expres kleine tirannetjes zijn, maar omdat voedingsstoffen in vis, zoals omega-3 en vitamine D, helpen bij de ontwikkeling van de hersenen en dus ook bij sociaal gedrag.
Tja, niet elk kind staat te springen om een moot zalm op z’n bord. Maar geen zorgen, met een paar slimme trucs kun je vis toch in hun menu smokkelen:
Begin vroeg: Hoe eerder je ze laat wennen aan vis, hoe minder kans op ‘ieeew, dit is vies!’-gezeur.
Maak het leuk: Laat je kind meehelpen met koken. Een visstick paneren voelt bijna als knutselen.
Verstop het: In een wrap, door de pasta, als visburger – alles is lekkerder als het een beetje verstopt zit.
Eet het zelf: Kinderen kopiëren jou. Dus als jij enthousiast een stuk zalm wegwerkt, is de kans groter dat zij ook een hapje proberen.
Geen zorgen…
…als jullie thuis geen vis eten. Je kind verandert heus niet ineens in een kleine alleenheerser van de zandbak. Sociale vaardigheden hangen natuurlijk van veel meer dingen af dan alleen voeding. Maar als je toch op zoek was naar een extra reden om die vissticks op tafel te zetten (naast ‘makkelijk en snel klaar’), dan is dit er zeker eentje!
Lees verder onder de advertentie
Als we het toch over voeding hebben: de Keuringsdienst van Waarde deed een verrassende ontdekking over potjes babyvoeding. Je leest het hier.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.