Zwangere vrouwen worden sneller oud, blijkt uit onderzoek

03.04.2024 11:00

Vermoeid? Nee, uitgeput! Het creëren van nieuw leven laat ons soms voelen alsof we een tijdmachine zijn ingestapt en plotseling een paar extra jaartjes hebben bijgeteld. Dit heeft alles te maken met je biologische leeftijd.

Een internationaal onderzoeksteam staat perplex na het vaststellen van de biologische leeftijd van vrouwen tijdens en na de zwangerschap.

Een flinke reset

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap tikte de biologische leeftijd van de aanstaande moeders zo’n twee jaar vooruit. Maar het echte wow-moment kwam pas zo’n drie maanden na de bevalling, onthult onderzoeker Kieran O’Donnell. “We zagen dat de biologische leeftijd dan opvallend snel daalde. Voor sommige vrouwen zelfs tot wel acht jaar jonger. Dus, ondanks dat de zwangerschap de biologische leeftijd omhoog duwt, is er na de bevalling duidelijk sprake van een flinke reset.”

Lees ook – Medicijnen op maat: dosisplatform voor zwangere vrouwen

Biologische klok

Het onderzoek richtte zich op de biologische leeftijd van zwangere vrouwen. Gedurende verschillende fases van de zwangerschap werd deze gemeten.

“Je kent vast je chronologische leeftijd: het aantal jaren, maanden en dagen sinds je geboorte,” legt O’Donnell uit. “Maar biologische leeftijd heeft betrekking op hoe snel onze organen, weefsels en cellen verouderen, wat kan leiden tot een leeftijd die hoger (of lager) is dan onze chronologische leeftijd.” Er bestaan diverse methoden om de biologische leeftijd te bepalen, zoals DNA-methylatie. Dit proces, waarbij chemische wijzigingen in het DNA optreden, kan ons een idee geven van iemands werkelijke leeftijd. En dat is precies wat de onderzoekers deden tijdens en na de zwangerschap.

Verrassende ontdekking

Vooral na de bevalling waren de resultaten opvallend. Rond die tijd leek de veroudering al flink teruggedraaid. Sommige vrouwen waren zelfs tot wel acht jaar jonger. Opmerkelijk was ook dat vrouwen met een hoger BMI voorafgaand aan de zwangerschap minder sterk verjongden na de bevalling. Aan de andere kant leidde borstvoeding na de bevalling tot een scherpe afname in biologische leeftijd.

Lees ook – Waarom de tijd steeds sneller lijkt te vliegen naarmate we ouder(s) worden

Jonger dan ooit

Een veroudering van twee jaar tijdens de zwangerschap, gevolgd door een verjonging van acht jaar na de bevalling. Dit doet vermoeden dat sommige vrouwen biologisch gezien jonger zijn na hun zwangerschap. Dit moet echter nog worden bevestigd door verdere onderzoeken die ook de periode voorafgaand aan de zwangerschap omvatten.

Meer onderzoek

Waarom de biologische leeftijd tijdens de zwangerschap stijgt en daarna weer afneemt, blijft een vraagteken. O’Donnell merkt op dat een zwangerschap wordt gezien als een natuurlijke ‘stresstest’. “Mogelijk leidt deze fysiologische stress tot veranderingen die na de bevalling worden gecorrigeerd. Vervolgonderzoek is cruciaal om deze processen te begrijpen en zo de gezondheid van zwangere vrouwen te verbeteren.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.