Medicijnen op maat: dosisplatform voor zwangere vrouwen

26.03.2024 08:05

Tijdens de zwangerschap slikken veel vrouwen pillen, terwijl we eigenlijk maar weinig weten over de gevolgen voor moeder én kind. Hoe kan dat?

Driekwart van de zwangere vrouwen slikt medicijnen, van paracetamol tot zwaardere middelen. Maar van de honderden geneesmiddelen die ze gebruiken, weten we amper of ze wel veilig zijn. Terwijl de wet fabrikanten wel verplicht om nieuwe medicijnen ook bij kinderen te testen, geldt die verplichting niet voor zwangere vrouwen.

Voorzichtig met doseringen

Vaak worden zwangere vrouwen uitgesloten van medicijnonderzoek, waardoor er weinig bekend is over de juiste doseringen voor hen. Het lichaam van een zwangere vrouw verandert flink om de foetus te ondersteunen. Deze veranderingen kunnen de manier waarop medicijnen werken beïnvloeden. Dus doseringen moeten worden aangepast om effectiviteit en veiligheid te garanderen.

Lees ook – 7 op de 10 kids voelen de druk om perfect te zijn, blijkt uit onderzoek

Daarom bundelen het Radboudumc, Moeders van Morgen, Bijwerkingencentrum Lareb en Maastricht UMC+ hun krachten. Ze lanceren een speciaal platform waarop doseeradviezen worden aangeboden. Het platform, dat in 2024 wordt gelanceerd, biedt doseeradviezen voor veelgebruikte medicijnen. Zowel zorgverleners als zwangere vrouwen kunnen er gebruik van maken.

Veiliger medicijngebruik

Hoe komen die adviezen tot stand? Het Radboudumc onderzoekt bijvoorbeeld hoeveel medicatie bij de baby terechtkomt via de placenta. Daarnaast worden voorspellende computermodellen ingezet om de aangepaste doseringen te bepalen. Voordat een dosisadvies wordt gepubliceerd, wordt het voorgelegd aan een deskundige redactieraad, inclusief vertegenwoordigers van zwangere vrouwen.

Het doel? Veiliger medicijngebruik tijdens de zwangerschap. De huidige doseringen zijn niet onveilig, maar kunnen wel geoptimaliseerd worden voor een effectievere behandeling. Zo staat het allereerste dosisadvies nu online.

Lees ook – Onderzoek bewijst: goede slaap belangrijkste voor te vroeg geboren baby’s

Belangrijke stap

Het allereerste dosisadvies staat nu online. Het draait om sertraline, een van de populairste antidepressiva tijdens de zwangerschap. Normaal gesproken bouw je de dosis langzaam op bij niet-zwangere vrouwen. Resultaten van het onderzoek tonen aan dat de bloedspiegels van sertraline in het tweede en derde trimester juist dalen. Dat betekent dat een lichte dosisverhoging nodig kan zijn.

Deze ontwikkeling is een belangrijke stap voorwaarts in het zorgen voor de gezondheid van zowel moeder als baby tijdens de zwangerschap. En terecht: zwangere vrouwen verdienen toegang tot veilige medicijnen, aangepast aan hun unieke behoeften.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.