9 op de 10 gaat deze zomer op vakantie, waar ga jij heen?

22.02.2024 14:41
blij zomervakantie bijna voorbij Beeld: Getty Images

We zitten nog middenin de voorjaarsvakantie, maar de zomervakantie is dichterbij dan je denkt. De vroegboekdeals vliegen je al om de oren. Weet jij al waar je heen gaat deze zomer?

Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het alweer zomervakantie. Tijd om je kinderen weer mee te slepen naar de leukste plekken. Er is voor ieder wat wils. Van op het strand liggen in Spanje, tot bergwandelingen in Duitsland. ANWB onderzocht de populairste vakantiebestemmingen voor families door zeker 2000 Nederlanders te vragen naar hun vakantieplannen voor de zomer van 2024.

9 op de 10 mensen gaat op vakantie

Vakantie is iets waar de Nederlander zeker niet op wil bezuinigen, zo blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders van plan is om op vakantie te gaan deze zomer. Wel nemen we hier minder vakantiedagen voor op. 50% geeft aan een week of langer weg te gaan, 30% twee weken en maar 9% zet de out of office drie weken aan.

Lees ook: 8 redenen waarom vakantie met kinderen echt anders is

Wat gaan we doen?

De meeste mensen vinden het nog steeds heerlijk om een handdoekje op het strand te leggen en te genieten van de zon, terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Een buitenlandse stedentrip is ook populair. Met de familie naar een vakantiepark blijft favoriet, al kiezen steeds meer mensen voor een overnachting via Airbnb.

Waar gaan we naartoe?

De bekende bestemmingen als Spanje, Duitsland en Frankrijk zijn nog altijd favoriet, maar bestemmingen in Oost-Europa, zoals Slovenië en Albanië, worden ook steeds populairder. “Men kiest vaker dan vorig jaar voor alternatieven in verband met de dure vliegtickets,” zegt woordvoerder Sanne van ANWB hierover. 41% van de Nederlanders gaat met het vliegtuig op vakantie, maar het overgrote deel (73%) van de Nederlanders propt hun auto vol met handdoeken en luchtbedden om naar hun vakantiebestemming te rijden. De trein wordt minder vaak gebruikt (16%).

Lees ook: ‘Ik ga voortaan wel alleen met de kinderen op vakantie’

Stijgende prijzen

Inflatie en oorlogen blijken minder invloed te hebben op de vakantieplannen dan een jaar eerder, stelt Over. Zo gaf 46% aan dat de stijgende prijzen invloed hebben op de keuze voor een bepaalde vakantiebestemming. Dat was vorig jaar nog 55%. Of de hittegolven in Zuid-Europa hier nog iets mee te maken hebben, dat gaat de ANWB later dit jaar onderzoeken.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.