Je kind is geen pakketje dat je even op de stoep zet en weer ophaalt. Toch voelt het voor veel ouders van kinderen in het speciaal onderwijs soms wel zo. In de nieuwste aflevering van Zembla wordt er aandacht geschonken aan het falende leerlingenvervoer in Nederland.
Lees verder onder de advertentie
Het vervoer dat kinderen dagelijks naar het speciaal onderwijs moet brengen, lijkt meer een logistieke puzzel dan een zorgvuldige dienst, zo schreef NOS al eerder over het leerlingenvervoer.
Lees verder onder de advertentie
Noodoplossing leerlingenvervoer
Er gaat dan ook veel mis in het leerlingenvervoer in Nederland. Uit recent onderzoek, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, blijkt dat 18 procent van de kinderen te laat op school komt door dit vervoer. Dit jaar liep het in de regio Utrecht zelfs helemaal uit de hand toen er door juridische procedures voor een aantal maanden helemaal geen leerlingenvervoer dreigde te zijn. Een van de noodoplossingen? Een grote touringcar voor meer dan twintig kinderen. Stressvol voor zowel de kinderen als de ouders.
Bij het probleem in het leerlingenvervoer wordt vaak gewezen naar de chauffeurstekorten en veeleisende ouders. Maar de situatie in Utrecht legt een heel andere mogelijke oorzaak bloot: de aanbesteding, die om de zo veel jaar in gemeenten door het hele land alles weer op zijn kop zet. Tijd dat de vinger op de zere plek wordt gelegd.
Nieuwe aflevering Zembla
Een systeem waarin de meest kwetsbare kinderen worden behandeld als een transportprobleem? Dat kan niet. Daarom onderzoekt Zembla het complexe leerlingenvervoer in Nederland. Een absolute kijktip! Ook als je zelf geen kinderen hebt in het speciaal onderwijs.
‘Mijn kind is geen pakketje’ is zondag 8 december om 22:05 uur te zien bij Zembla op NPO 2.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.