Scholen in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs* kunnen de massale toestroom van leerlingen niet aan, meldt De Telegraaf. Het gevolg: de wachtlijsten groeien snel en klassen raken overvol.
Lees verder onder de advertentie
De krant baseert zich op eigen onderzoek dat in samenwerking met Reporter Radio (KRO-NCRV) is uitgevoerd.
Wachtlijst
Hieruit blijkt dat de wachtlijsten op scholen in het speciaal (voortgezet) onderwijs zijn toegenomen met 18 procent – op het speciaal basisonderwijs gaat het om een toename van 14 procent. Ook geeft zo’n 29 procent van de scholen op het speciaal basisonderwijs aan binnenkort een wachtlijst te verwachten. Daardoor komen kinderen noodgedwongen, zonder de juiste begeleiding, in het reguliere onderwijs terecht. In het ergste geval komen kinderen zelfs thuis te zitten.
Verder spreekt de sector van een ‘massale toestroom van leerlingen’ die scholen nauwelijks aankunnen: er ontstaan overvolle klassen en leerkrachten verliezen hun grip op de klas. “Dit zorgt voor onveilige situaties voor zowel de kinderen als leerkrachten”, zegt Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO). “Als een kind nog klein is, dan kan je het nog makkelijk vastpakken als het volledig door het lint gaat. Eenmaal ouder en sterker komen we in de problemen als er zo’n situatie ontstaat. Dan moeten we met de rest van de leerlingen de klas verlaten en dan blijft het boze kind in de klas zitten.”
* Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking. Ook leerlingen met psychische of gedragsproblemen kunnen hier terecht. Basisschoolkinderen die door leer-, gedrags- of opvoedingsproblemen moeite hebben om mee te draaien met het reguliere onderwijs, voelen zich vaak meer op hun plek in het speciaal basisonderwijs.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Bianca (31) is communicatieadviseur en woont samen met partner Pascal (34) en zoon Floris (bijna 2). Met zijn drieën vormen zij een levendig gezin waar zelden iemand stil zit óf zijn mond houdt. In haar eerlijke en herkenbare columns schrijft Bianca over hun gezellige en drukke leven, met alle chaos en liefde die daarbij hoort.
Je wilt even lekker uit eten, of gewoon ongestoord naar het toilet (ja, dát is tegenwoordig me-time, sad but true), en dus heb je een oppas nodig. Grote kans dat je dan toch liever je eigen ouders belt dan je schoonouders. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Nathalie (30) dacht dat haar leven instortte toen haar partner haar verliet tijdens haar zwangerschap. Maar juist doordat ze een alleenstaande moeder werd, vond ze zichzelf terug.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.