Hartstikke grappig, dat witte schuim op het strand! Daar willen je kids wel in spelen. Elkaar inzepen met het schuim, een baard maken van schuim: lollig toch? Think again! Het is niet alleen erg onfris, maar ook nog eens gevaarlijk. De overheid heeft het advies rondom zeeschuim dan ook onlangs aangescherpt.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw advies rondom zeeschuim
Zeeschuim is een verzameling afgestorven algen. Met name bij harde wind vind je het veel op het strand. De overheid heeft het advies rondom zeeschuim onlangs aangescherpt, omdat het te hoge concentraties PFAS bevat. ‘Laat honden en kinderen niet in zeeschuim spelen’, adviseren ze daarom nu.
Lees verder onder de advertentie
Eerder advies
Hiervoor was het advies om jezelf na een dagje strand af te spoelen en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren zo min mogelijk zeeschuim inslikken. Dit advies was er gekomen nadat het RIVM eind vorig jaar onderzoek deed naar zeeschuim aan de Nederlandse kust en op de hoge concentraties PFAS stuitte. Dat advies is nu dus nog eens aangescherpt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is PFAS?
Nu vraag je je misschien af: wat is PFAS dan precies? Dit zijn chemische stoffen die wij mensen graag in allerlei producten stoppen, omdat ze water-, vet- en vuilafstotend zijn. Denk aan regenkleding, verpakkingen, maar ook aan make-up. Via ons eten en drinken krijgen we vaak al PFAS binnen. Je hebt er dus waarschijnlijk al wat van in je lichaam. Als er door het binnenkrijgen van zeeschuim nog meer PFAS bijkomt, kan dat gevolgen hebben. PFAS verhoogt namelijk onder meer het risico op een verminderde afweer tegen infecties.
Lees verder onder de advertentie
Vies spul
Naast je wil dat jij en je kinderen geen zeeschuim binnenkrijgen vanwege PFAS, is zeeschuim sowieso geen smakelijk goedje. Bacteriën, virussen en andere chemische stoffen hechten zich namelijk ook graag aan zeeschuim. Laat dat spul dus maar lekker met rust.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.