CBS waarschuwt: Onze welvaart gaat ten koste van toekomstige generaties

18.05.2024 08:00
welvaart Beeld: Getty Images

Nederlanders zijn tevreden over hun leven volgens het CBS. Ze zijn blij met hun woonomgeving, sociale leven en de balans tussen werk en privé. Toch waarschuwt het CBS: onze welvaart gaat ten koste van toekomstige generaties. De druk op natuur en klimaat blijft hoog, ondanks stappen richting duurzaamheid.

Een zorgelijke toekomst

Het CBS signaleert dat de welvaart van nu een hypotheek legt op de toekomst. Vooral het milieu lijdt onder de huidige welvaart. Nederland kampt met hoge overschotten aan fosfor en stikstof, wat slecht is voor water, bos en duinen. Dit vormt uiteindelijk ook een bedreiging voor onze economie. Zo heeft het stikstofprobleem al meerdere malen de bouw van nieuwe woningen vertraagd.

De kloof tussen jong en oud

Naast milieuissues, constateert het CBS ook verschillen in welvaart tussen generaties. Jongvolwassenen blijven achter bij ouderen. Ze hebben minder rijkdom, ervaren problemen met huisvesting en zien hun situatie de laatste jaren verslechteren. De jongere generatie staat onder druk, terwijl oudere generaties rijker lijken te worden.

Lees ook – Kinderen die nu geboren worden behoren tot generatie Alpha: alles over deze generatie

Uitdagingen voor de toekomst

Terwijl Nederlanders over het algemeen tevreden zijn, waarschuwt het CBS voor de toekomst. Maatschappelijke instituties, zoals de zorg, het onderwijs en de woningmarkt, staan onder druk. Personeelstekorten, stijgende huur- en koopprijzen en een stagnerende woningmarkt baren zorgen. Dit alles terwijl de brede welvaart van de huidige generatie ten koste gaat van die van toekomstige generaties.

Bron: NOS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.