Wat als de positieve test je geen vlinders, maar pijn in je buik geeft? Wat, als je er (nog) niet klaar voor bent om moeder te worden? Of als het gezin al compleet voelt? Iedereen kan ongewenst zwanger raken, maar welke keuze maak je dan? En op basis waarvan?Ongewenst zwanger? Dat overkomt mij toch zeker niet? denken de meeste mensen. En toch krijgt 1 op de 5 vrouwen er in haar leven mee te maken. Dat die twee niet met elkaar stroken, heeft te maken met de vooroordelen die we nog altijd hebben. Die zijn nogal hardnekkig en bovenal niet waar. Dit zegt Ellen Giepmans, directeur van expertisecentrum Fiom. “Zoals: alleen tienermeisjes raken onbedoeld zwanger, vrouwen met veel wisselende contacten of die geen anticonceptie gebruiken. Dat klopt niet. De meeste onbedoelde zwangeren zijn tussen de 25 en 35 jaar oud. Ook heeft 3 van de 4 een vaste relatie en in 95 procent van de gevallen is de partner ook de verwekker. Het kan echt iedereen overkomen.” Maar zo voelt dat voor veel ongewenst zwangeren dus niet.
‘Mij overkomt het niet’
“Als jij ook dacht ‘mij overkomt het niet’ en het overkomt je toch, doet dat iets met het beeld dat je van jezelf had. De meeste vrouwen zijn ontzettend streng voor zichzelf. Ze veroordelen zichzelf en krijgen daar bovenop ook nog te maken met oordelen van anderen.” Denk aan de demonstranten voor de abortuskliniek of aan Lize Korpershoek die na een openhartige column over haar abortus woedende reacties over zich heen kreeg. “Terwijl het juist zo belangrijk is dat vrouwen de ruimte voelen de keuze te maken die bij ze past.”
Keuze
Maar hoe maak je zo’n keuze? Uit recent onderzoek blijkt dat 41 procent van de vrouwen bij een ongewenste zwangerschap behoefte heeft aan informatie over de mogelijkheden en 42 procent over waar ze terecht kunnen voor hulp. Die informatie is er, zeker online, genoeg. Alleen…wat er staat klopt niet altijd. Of is uit z’n verband gerukt. En dat terwijl juist nu neutrale en betrouwbare informatie over alle keuzeopties zo belangrijk is.
“Vrouwen moeten de ruimte voelen de keuze te kunnen maken die bij ze past”
Giepmans: “Door het wegvallen van de verplichte bedenktijd voor abortus afgelopen 1 januari, ligt de regie nog meer bij de zwangere vrouw. Het is natuurlijk positief dat de keuzevrijheid voor vrouwen zo groter is geworden, net zoals dat zij binnenkort de abortuspil kunnen halen bij de huisarts. Zeker voor de vrouwen die meteen weten dat ze geen (of niet nog een keer) moeder willen worden. Door het wegvallen van de bedenktijd krijgen onbedoeld zwangeren meer vrijheid en kunnen zij in eigen tempo een weloverwogen beslissing nemen. Omdat zij meer regie krijgen, is het juist nu belangrijk dat zij betrouwbare informatie kunnen vinden.”
Platform
Gelukkig is er nu infopuntonbedoeldzwanger.nl. Een platform opgericht in opdracht van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hier staat alle informatie over de opties bij elkaar en kun je 24/7 chatten of bellen (0800-6160) met een voorlichter.Giepmans: “Met het platform hopen we dat vrouwen de informatie en de hulp krijgen die ze nodig hebben bij het maken van een weloverwogen keuze. Het is vaak een onzekere periode, voor vrouwen én mannen, waarin het lastig kan zijn om een heldere keuze te maken. Vaak overheerst de paniek.”“Ons doel is om je dan gerust te stellen en te helpen heel overwogen te kiezen. Hoe bewuster je kiest, hoe ‘makkelijker’ het is om de consequenties van die keuze te dragen. Als je alles hebt afgewogen, brengt dat rust. Welke keuze je ook maakt.”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).