Lize Korpershoek laat van zich horen na kritiek op abortuscolumn

23.01.2023 19:11

Lize Korpershoek (37) reageert op alle kritiek die ze krijgt na haar openhartige column voor ‘Flair’. De documentairemaakster schreef over de abortus die ze onderging in 2012 en dat viel bij sommigen verkeerd.

In de column blikt Lize terug op de ingreep elf jaar geleden. Ze was toen zeven weken ongewenst zwanger en voelde zich erg eenzaam. “Iedereen die weleens flink ziek is geweest, weet hoe eenzaam fysiek ongemak kan aanvoelen. Elke ochtend en de middag van mijn ongewenste zwangerschap bracht ik het liefst alleen door op de bank, wachtend tot de avond aanbrak. Het ondergaan van de zon bracht bevrijding van de intense misselijkheid en luidde de terugkeer van mijn eetlust in”, zo schrijft ze. Eén familielid had hetzelfde meegemaakt en kon ze in vertrouwen nemen. Lize hoorde dat de rest van de familie haar alleen maar zou veroordelen.

Na vijf weken negatieve uitslagen, nog eens twee weken wachten plus vijf dagen bedenktijd ondergaat ze de ingreep. Ze schrijft: “Terwijl verdovende vloeistof via een infuus mijn aderen instroomt, bied ik in mijn gedachten mijn excuses aan het hompje cellen in mijn baarmoeder. ‘Sorry, ik ben nog niet klaar voor jou, ooit wel, maar nu nog niet.’”

Reacties

De column maakt heel wat los. Maxime Meiland noemt het truttigheid ten top. ‘Het is toch geen pop,’ voegt ze daaraan toe. Yvonne Coldeweijer vergelijkt de ingreep met een modeverschijnsel. “Wat je doet met je eigen lichaam moet je zelf maar weten, maar erover praten alsof abortus iets is wat je bij de Wehkamp bestelt maar terugstuurt omdat het ff niet uitkomt, vind ik echt toondoof”, schrijft ze.

Door de reacties voelt Lize zich alleen maar gesterkt. “Hoe meer mensen publiekelijk over de column vallen (en mijn woorden in een context plaatsen die hun saaie verhaal dient), hoe meer mensen die dit nodig hebben het zullen lezen. Thanks schatten!”

@lizekorpie

Ook haar partner Tim Hofman laat van zich horen op social media: “Fascinerend hoe mensen die doorgaans geen zier om mensen en mensenrechten geven (bruine mensen eng! homo’s vies! vrouwen dom!) opeens helemaal wild worden van een klompje cellen laten verwijderen.”

Lize laat weten veel meer lieve dan stomme berichten te krijgen. Gelukkig maar.