Je biologische klok kan behoorlijk luid tikken. Zeker tussen je 30ste en 40ste, een periode die ook wel ‘the panic years’ wordt genoemd. De oplossing voor wie nog niet klaar is om moeder te worden? Het invriezen van eicellen.
Lees verder onder de advertentie
Het UMC Utrecht ziet een stijgende vraag en sloot de wachtlijst. Iedereen is nu welkom. Maar opvallend genoeg: de meeste ingevroren eitjes worden nooit opgehaald. Waarom is dat eigenlijk?
Eicellen invriezen: hoe werkt het?
Stel je voor: ergens in een koele gang in het UMC Utrecht staan gigantische tanks gevuld met vloeibare stikstof, waar eicellen bij -190 graden worden bewaard. Hier liggen de dromen van duizenden vrouwen – ingevroren voor de toekomst. Waar mannen hun hele leven lang kinderen kunnen verwekken, is dat bij vrouwen namelijk allesbehalve het geval.
Dit zogeheten ‘social freezing’ wordt steeds populairder. In Nederland hebben ruim 2000 vrouwen dit laten doen, en volgens gynaecoloog Sabra Dahhan stijgt de vraag razendsnel. “Vrouwen kopen tijd”, vertelt ze aan AD. Er kunnen vele verschillende redenen zitten achter de beslissing om je eitjes te laten invriezen. Deze behandeling haalt de tijdsdruk van de beslissing af. Sommige vrouwen zijn nog op hun carrière gericht, anderen hebben gezondheidsproblemen of hebben geen relatie.
Het proces is ingrijpend. Je moet twee weken lang hormonen spuiten om de eitjes te laten rijpen. Tussendoor krijg je inwendige echo’s. Om de eicellen te “oogsten” wordt er onder een lichte verdoving een punctie gedaan. En dan hopen dat er genoeg geschikte eitjes over zijn om in te vriezen.
Nooit opgehaald
Hier komt het opvallende: slechts 10 procent van de vrouwen die hun eicellen invriezen, haalt ze uiteindelijk op. Waarom? Volgens Sabra Dahhan zijn er veel mogelijke redenen. Misschien worden vrouwen alsnog zwanger. Misschien vinden ze geen partner. Of besluiten ze dat kinderen toch niet in hun leven passen. Om hier duidelijkheid over te krijgen, houdt het UMC met het AMC een enquête onder de vrouwen met geoogste eitjes.
Maar het grote aantal opgeslagen eicellen zorgt wel voor een probleem: ruimtegebrek. De tanks raken vol. Daarom denkt het UMC na over nieuwe beleidsregels, zoals het benaderen van vrouwen die ouder zijn dan 50 en hun eicellen niet meer zelf kunnen gebruiken, omdat in Nederland terugplaatsing dan niet meer mag. Zij krijgen bijvoorbeeld de optie om hun eicellen te doneren aan anderen met een kinderwens.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.