Voelt jouw kind zich soms een beetje verloren op het schoolplein? Geen zorgen, want steeds meer scholen hebben dé oplossing: het vriendenbankje!
Lees verder onder de advertentie
Dit bankje is er speciaal voor kinderen die graag willen spelen, maar nog niet precies weten hoe ze een speelmaatje moeten vinden. Zo wordt het maken van nieuwe vrienden ineens een stuk minder spannend.
Buddy benches
De vriendenbankjes, of ‘buddy benches’ zoals ze in Amerika worden genoemd, zijn daar al een groot succes. Het concept is simpel: als je op het bankje gaat zitten, geef je aan dat je graag wilt spelen, maar even niemand hebt om mee te spelen. Andere kinderen kunnen dit zien en je uitnodigen om mee te doen. Het maakt dat eerste stapje naar nieuwe vriendschappen een stuk makkelijker.
Lees verder onder de advertentie
Scholen zoals OBS De Ammers en OBS Passe-Partout in Rotterdam hebben het vriendenbankje al omarmd. Leerkrachten leren kinderen dat het bankje er is om nieuwe vriendjes te maken, en dat je vooral aardig en uitnodigend moet zijn als je iemand daar ziet zitten.
Toch zijn er ook wat kritische geluiden. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu waarschuwt dat het bankje niet voor elk kind werkt. Sommige kinderen vinden het spannend om op het bankje te gaan zitten, zelfs als ze graag willen spelen. En hoewel het voor veel kinderen juist kan helpen, is er ook een risico dat het bankje als ‘label’ kan worden gezien voor kinderen die zich alleen voelen, wat pestgedrag kan uitlokken.
Lees verder onder de advertentie
Volgens experts zoals hoogleraar Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen, moet de aanpak subtieler zijn. Een bankje kan namelijk onbedoeld de sociale isolatie van een kind juist versterken. Daarom is het belangrijk dat het vriendenbankje goed wordt begeleid door leraren en dat kinderen begrijpen dat het oké is om er gebruik van te maken, zonder dat dit hen in een hokje plaatst.
Al met al kan het vriendenbankje een mooie manier zijn om vriendschappen te laten bloeien, zolang het met zorg en aandacht wordt ingezet. Want uiteindelijk willen we allemaal dat elk kind zich gezien en gehoord voelt op het schoolplein.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…