Toevlucht voor wanhopige moeders: Amsterdam en Rotterdam openen vondelingenkamers

29.01.2024 10:44

Een baby op de wereld zetten, zet jouw wereld op z’n kop. Soms zodanig, dat moeders niet langer voor hun kind kunnen zorgen.

Een laatste redmiddel. Dat is het doel van de vondelingenkamers die vandaag hun deuren openen in de academische ziekenhuizen van Amsterdam en Rotterdam. Hier bieden verpleegkundigen ondersteuning aan moeders die niet langer voor hun kind kunnen zorgen. In het uiterste geval is het zelfs mogelijk om hun baby anoniem af te staan.

Vondelingen

Drie jaar terug werd er een baby gevonden in een afvalcontainer in onze hoofdstad. Het kleintje leefde gelukkig (!) nog. Vorig jaar lag er nabij Rotterdam een overleden kindje in een rivier, en enkele maanden daarvoor ontdekten schoonmaaksters een bakje met een menselijke foetus in de haven.

Het is wettelijk verboden om een kind te vondeling te leggen en vondelingenkamers worden betwist, ook in de politiek. Vijf jaar geleden is er besloten om de kamers te gedogen, om zo baby’s een ernstiger lot te besparen. Sindsdien groeit de belangstelling voor het aanbieden van vondelingenkamers.

Lees ook – ‘Zo herken je een postnatale depressie’

Anonieme kamers

Stichting Beschermde Wieg zet zich in om in het hele land vondelingenkamers te creëren, en dat is al op elf locaties gelukt. Vandaag voegen de kamers in het Amsterdam UMC en het Erasmus MC zich hierbij. Vier andere ziekenhuizen hebben ook toegezegd om zo’n kamer te willen faciliteren.

Wanneer een moeder de vondelingenkamer betreedt, sluit de deur automatisch. Er wordt een signaal naar een verpleegkundige gestuurd om aan te geven dat de kamer in gebruik is. De moeder kan ervoor kiezen om anoniem haar baby in een wieg te leggen en weg te gaan, maar ze kan ook contact opnemen met het personeel via een intercom. Deze kamers worden ongeveer twee keer per jaar gebruikt, en in de afgelopen jaren is het altijd gelukt om moeder en kind uiteindelijk weer samen te brengen.

Pijnlijke noodzaak

“Het is fantastisch dat er in zulke grote ziekenhuizen een plek is waar wanhopige moeders hulp kunnen vinden,” zegt Barbara Muller, oprichter van Beschermde Wieg. “In Rotterdam zijn er al vondelingenkamers, maar nog niet in het academische ziekenhuis. In Amsterdam is dit de primeur. De afgelopen jaren is pijnlijk duidelijk geworden dat dit echt noodzakelijk is.”

Bron: NOS

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.