Scholen in Almere gaan over op de vierdaagse lesweek en daar is niet iedereen blij mee

30.11.2023 10:15
Scholen in Almere gaan over op de vierdaagse lesweek en daar is niet iedereen blij mee

Maar vier dagen per week les? Het wordt de nieuwe realiteit voor basisscholen in Almere. Vanwege het lerarentekort hebben zij geen andere keus, maar het brengt veel ouders in een lastig parket.

Vierdaagse lesweek

Het gaat om zes scholengemeenschappen in Almere, die bij elkaar vrijwel alle basisscholen in de stad vertegenwoordigen. Ouders van de scholen ontvangen deze week een brief. Op dit moment is de vierdaagse lesweek vaak nog een noodoplossing, bijvoorbeeld wanneer er een leerkracht afwezig is, maar een aantal scholen gaat komende maand helemaal over. Zo beginnen ze er op basisschool De Droomspiegel na de kerstvakantie mee.

Angst voor schoolhoppen

De scholen waarbij de vierdaagse lesweek nog niet standaard wordt, staat waarschijnlijk snel hetzelfde lot te wachten. De scholengemeenschappen zijn namelijk bang dat ouders gaan ‘schoolhoppen’ naar scholen waar nog wel vijf dagen wordt lesgegeven.

Wat gebeurt er op de vijfde dag?

De term ‘vierdaagse lesweek’ doet misschien vermoeden dat kinderen op de vijfde dag thuis moeten blijven. Dat is niet het geval. De bedoeling is dat kinderen op de vijfde dag vakken als sport en muziek kunnen volgen. Er zal dan geen bevoegde leerkracht voor de klas staan, maar een andere professional, bijvoorbeeld een muziekjuf.

Reacties van ouders

Hans van Est, de directeur van De Droomspiegel, ervaart wisselende reacties van ouders. Sommige ouders zijn boos, andere snappen het wel. RTL Nieuws vroeg ouders van schoolgaande kinderen in Almere ook om hun reactie. “Ik vind het niet fijn, ze moeten gewoon vijf dagen naar school”, klinkt het in de uitzending van de nieuwszender. “Het is verschrikkelijk.” Maar er zijn ook mildere reacties: “De leerstof kan best verspreid worden over vier dagen, dus ik ben het er mee eens”, zegt een van de ouders. “Het is een goede tijdelijke oplossing, maar het zou wel fijn zijn als er structureel betere plannen gaan komen om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden”, vertelt een ander. Een moeder van een leerling van basisschool de Archipel in Almere laat aan Omroep Flevoland weten dat ze in ieder geval niet hoopt dat haar kind op de vijfde dag thuis huiswerk moet maken: “Veel ouders werken allebei en er zijn een hoop afleidingen thuis, zoals de televisie of een tablet. En zelf vind ik het niet de verantwoording van een kind om uit zichzelf het huiswerk te maken.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >