Maar vier dagen per week les? Het wordt de nieuwe realiteit voor basisscholen in Almere. Vanwege het lerarentekort hebben zij geen andere keus, maar het brengt veel ouders in een lastig parket.
Lees verder onder de advertentie
Vierdaagse lesweek
Het gaat om zes scholengemeenschappen in Almere, die bij elkaar vrijwel alle basisscholen in de stad vertegenwoordigen. Ouders van de scholen ontvangen deze week een brief. Op dit moment is de vierdaagse lesweek vaak nog een noodoplossing, bijvoorbeeld wanneer er een leerkracht afwezig is, maar een aantal scholen gaat komende maand helemaal over. Zo beginnen ze er op basisschool De Droomspiegel na de kerstvakantie mee.
Lees verder onder de advertentie
Angst voor schoolhoppen
De scholen waarbij de vierdaagse lesweek nog niet standaard wordt, staat waarschijnlijk snel hetzelfde lot te wachten. De scholengemeenschappen zijn namelijk bang dat ouders gaan ‘schoolhoppen’ naar scholen waar nog wel vijf dagen wordt lesgegeven.
Wat gebeurt er op de vijfde dag?
De term ‘vierdaagse lesweek’ doet misschien vermoeden dat kinderen op de vijfde dag thuis moeten blijven. Dat is niet het geval. De bedoeling is dat kinderen op de vijfde dag vakken als sport en muziek kunnen volgen. Er zal dan geen bevoegde leerkracht voor de klas staan, maar een andere professional, bijvoorbeeld een muziekjuf.
Lees verder onder de advertentie
Reacties van ouders
Hans van Est, de directeur van De Droomspiegel, ervaart wisselende reacties van ouders. Sommige ouders zijn boos, andere snappen het wel. RTL Nieuws vroeg ouders van schoolgaande kinderen in Almere ook om hun reactie. “Ik vind het niet fijn, ze moeten gewoon vijf dagen naar school”, klinkt het in de uitzending van de nieuwszender. “Het is verschrikkelijk.” Maar er zijn ook mildere reacties: “De leerstof kan best verspreid worden over vier dagen, dus ik ben het er mee eens”, zegt een van de ouders. “Het is een goede tijdelijke oplossing, maar het zou wel fijn zijn als er structureel betere plannen gaan komen om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden”, vertelt een ander. Een moeder van een leerling van basisschool de Archipel in Almere laat aan Omroep Flevoland weten dat ze in ieder geval niet hoopt dat haar kind op de vijfde dag thuis huiswerk moet maken: “Veel ouders werken allebei en er zijn een hoop afleidingen thuis, zoals de televisie of een tablet. En zelf vind ik het niet de verantwoording van een kind om uit zichzelf het huiswerk te maken.”
Een babyshower: je regelt het met alle liefde voor de zwangere, zo ook Nancy voor haar schoonzusje. Je stuurt de uitnodigingen, je verzint de spelletjes, je verzamelt alle babyfoto’s van de genodigden… En je bedenkt natuurlijk het gezamenlijke cadeau.
Soms zit je met een dilemma waar je zelf niet uit komt. Wat doe je dan? Je roept hulp in van andere moeders. Al is het gewoon om even flink te klagen. Wie weet, komt er daadwerkelijk nog nuttig advies uit voort. Deze week: Noortje.
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Een babyshower: je hangt ballonnen op, koopt een cadeau waarvan je hoopt dat het in de smaak valt en lacht net iets te hard om spelletjes met wc-rollen. Wat je niet verwacht, is dat één babyshower-cadeau de hele sfeer in één klap kan verpesten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.