In de huidige samenleving krijgen kinderen minder tijd om zelfstandig te spelen en risico’s zelf in te schatten. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Essex. Dit komt met name door de druk die ouders van nu zichzelf opleggen om kinderen continu te vermaken en in de gaten te houden.
Lees verder onder de advertentie
“Tot rond de jaren negentig werd van ouders niet verwacht dat ze hun kinderen eindeloos vermaakten en in de gaten hielden op dezelfde manier als nu, dus kinderen hadden meer vrijheid om zelfstandig te spelen,” zegt drs. John Day, auteur van het onderzoek. “Maar sinds die kinderen zelf ouders zijn geworden, is de samenleving veranderd en is er een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor de ontwikkeling van hun eigen kinderen.”
Ouders hebben zich natuurlijk altijd verantwoordelijk gevoeld voor de ontwikkeling van hun kinderen, maar de studie wijst op een verhoogde intensiteit van dit gevoel. Er wordt van ouders verwacht dat ze meer en meer tijd zullen besteden aan het observeren en reageren op de verlangens en het gedrag van hun kroost. Door deze “helikopteropvoeding” voelen kinderen minder ruimte om zelf te spelen.
Lees verder onder de advertentie
Een ander aspect van het probleem is de toegenomen angst voor vreemden buiten en meer verkeer op de wegen. Hierdoor krijgen kinderen minder kansen om zelf (zonder ouders) spontaan buiten te gaan spelen.
Door deze “helikopteropvoeding” voelen kinderen minder ruimte om zelf te spelen
Spontaan spel
De studie claimt dat kinderen zonder ‘spontaan spel’ niet zo ontwikkeld en veelzijdig zullen zijn als ze zouden kunnen zijn. “Ouders worden aangemoedigd om meer tijd met hun kinderen door te brengen, terwijl ze tegelijkertijd worden beoordeeld op hoe onafhankelijk hun kinderen zijn,” zei Dr. Day. “Maar het grootste deel van het leren over onafhankelijkheid vindt plaats wanneer kinderen zelfgekozen risico’s nemen en deze kansen gaan verloren in de kindertijd.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.