Verwachtingen van modern ouderschap zetten druk op ouders én kinderen

21.08.2023 13:51
geen tijd voor mezelf ouderschap Beeld: Getty Images

In de huidige samenleving krijgen kinderen minder tijd om zelfstandig te spelen en risico’s zelf in te schatten. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Essex. Dit komt met name door de druk die ouders van nu zichzelf opleggen om kinderen continu te vermaken en in de gaten te houden.

“Tot rond de jaren negentig werd van ouders niet verwacht dat ze hun kinderen eindeloos vermaakten en in de gaten hielden op dezelfde manier als nu, dus kinderen hadden meer vrijheid om zelfstandig te spelen,” zegt drs. John Day, auteur van het onderzoek. “Maar sinds die kinderen zelf ouders zijn geworden, is de samenleving veranderd en is er een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor de ontwikkeling van hun eigen kinderen.”

Lees ook – Zo voed ik op: ‘Mijn 3-jarige krijgt soms nog potjes’

Alles onder controle

Ouders hebben zich natuurlijk altijd verantwoordelijk gevoeld voor de ontwikkeling van hun kinderen, maar de studie wijst op een verhoogde intensiteit van dit gevoel. Er wordt van ouders verwacht dat ze meer en meer tijd zullen besteden aan het observeren en reageren op de verlangens en het gedrag van hun kroost. Door deze “helikopteropvoeding” voelen kinderen minder ruimte om zelf te spelen.

Een ander aspect van het probleem is de toegenomen angst voor vreemden buiten en meer verkeer op de wegen. Hierdoor krijgen kinderen minder kansen om zelf (zonder ouders) spontaan buiten te gaan spelen.

Door deze “helikopteropvoeding” voelen kinderen minder ruimte om zelf te spelen

Spontaan spel

De studie claimt dat kinderen zonder ‘spontaan spel’ niet zo ontwikkeld en veelzijdig zullen zijn als ze zouden kunnen zijn. “Ouders worden aangemoedigd om meer tijd met hun kinderen door te brengen, terwijl ze tegelijkertijd worden beoordeeld op hoe onafhankelijk hun kinderen zijn,” zei Dr. Day. “Maar het grootste deel van het leren over onafhankelijkheid vindt plaats wanneer kinderen zelfgekozen risico’s nemen en deze kansen gaan verloren in de kindertijd.”