Vragen over vaccinatie tegen kinkhoest en mazelen? Bel de Twijfeltelefoon

16.05.2024 19:00
telefoon Beeld: Getty Images

Met een toenemend aantal kinkhoest- en mazelengevallen, waaronder het hoogste aantal kinkhoestgevallen in tien jaar, blijft het percentage gevaccineerde kinderen dalen. Om ouders te ondersteunen bij hun vragen over vaccinaties, komt het Erasmus MC met een Twijfeltelefoon.

Deze Twijfeltelefoon, bekend als een preventieplatform voor HPV– en griepprikken, darmkankeronderzoek en anticonceptie, breidt nu uit naar vragen over vaccinaties tegen mazelen en kinkhoest. Het doel is niet om ouders te overtuigen, maar om te informeren over de ziekten, vaccinaties, en mogelijke bijwerkingen.

Onzinverhalen over vaccinaties

“We merken dat er veel onzinverhalen rondgaan over vaccinaties, waardoor ouders soms niet goed meer weten wat ze wel en niet moeten geloven”, zegt Robin Peeters, een van de initiatiefnemers van de Twijfeltelefoon. “Bij de Twijfeltelefoon kunnen ouders hun vragen stellen en twijfels uiten. Zij krijgen feitelijk juiste informatie, waardoor ze zelf een weloverwogen beslissing kunnen nemen over deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma.”

Zorgwekkend voor baby’s

Door de afnemende vaccinatiegraad neemt het aantal mazelen- en kinkhoestgevallen toe, vooral zorgwekkend voor baby’s. “Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s jonger dan een jaar. Bij kinkhoest blijf je hoesten tot je niet meer kunt. Baby’s raken daardoor letterlijk uitgeput. Ze kunnen niet meer drinken en krijgen zuurstoftekort. Intuberen om ze zuurstof te geven is lastig vanwege diezelfde hoestprikkel”, vertelt kinderarts-infectioloog Pier Fraaij.

Volgens viroloog Rik de Swart wordt de ernst van mazelen onderschat. “Dat terwijl mazelen een zeer besmettelijke ziekte is, die wereldwijd jaarlijks tussen de 80.000 en 100.000 stergevallen veroorzaakt. We weten inmiddels ook dat de ziekte het afweersysteem verzwakt, waardoor kinderen na herstel vatbaarder zijn voor andere infectieziekten.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.