Met een toenemend aantal kinkhoest- en mazelengevallen, waaronder het hoogste aantal kinkhoestgevallen in tien jaar, blijft het percentage gevaccineerde kinderen dalen. Om ouders te ondersteunen bij hun vragen over vaccinaties, komt het Erasmus MC met een Twijfeltelefoon.
Lees verder onder de advertentie
Deze Twijfeltelefoon, bekend als een preventieplatform voor HPV– en griepprikken, darmkankeronderzoek en anticonceptie, breidt nu uit naar vragen over vaccinaties tegen mazelen en kinkhoest. Het doel is niet om ouders te overtuigen, maar om te informeren over de ziekten, vaccinaties, en mogelijke bijwerkingen.
Lees verder onder de advertentie
Onzinverhalen over vaccinaties
“We merken dat er veel onzinverhalen rondgaan over vaccinaties, waardoor ouders soms niet goed meer weten wat ze wel en niet moeten geloven”, zegt Robin Peeters, een van de initiatiefnemers van de Twijfeltelefoon. “Bij de Twijfeltelefoon kunnen ouders hun vragen stellen en twijfels uiten. Zij krijgen feitelijk juiste informatie, waardoor ze zelf een weloverwogen beslissing kunnen nemen over deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma.”
Lees verder onder de advertentie
Zorgwekkend voor baby’s
Door de afnemende vaccinatiegraad neemt het aantal mazelen- en kinkhoestgevallen toe, vooral zorgwekkend voor baby’s. “Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s jonger dan een jaar. Bij kinkhoest blijf je hoesten tot je niet meer kunt. Baby’s raken daardoor letterlijk uitgeput. Ze kunnen niet meer drinken en krijgen zuurstoftekort. Intuberen om ze zuurstof te geven is lastig vanwege diezelfde hoestprikkel”, vertelt kinderarts-infectioloog Pier Fraaij.
Volgens viroloog Rik de Swart wordt de ernst van mazelen onderschat. “Dat terwijl mazelen een zeer besmettelijke ziekte is, die wereldwijd jaarlijks tussen de 80.000 en 100.000 stergevallen veroorzaakt. We weten inmiddels ook dat de ziekte het afweersysteem verzwakt, waardoor kinderen na herstel vatbaarder zijn voor andere infectieziekten.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…