Medisch noodsignaal: dalende vaccinatiegraad vereist dringende actie

22.04.2024 09:49
vaccinatiegraad Bron: Pexels

In de medische wereld klinkt het alarm vanwege een zorgwekkende afname van de vaccinatiegraad. Vandaag wordt een grootschalige nationale campagne gelanceerd om zowel zorgverleners als patiënten ervan te overtuigen dat een verandering van koers noodzakelijk is om gevaarlijke ziekten buiten de deur te houden, zo meldt het AD.

Kritische vragen

Het overtuigen van ouders blijkt een dagelijkse strijd te zijn voor jeugdarts Caroline Schouten.  “Het voelt soms als vechten tegen de bierkaai. Ik merk dat ik meer kritische vragen krijg. Wat voor vaccinatie wilt u mijn kind geven? Toch geen mRNA-vaccin? Vroeger was het vanzelfsprekend: je gaf de vaccinaties, en maakte een volgende afspraak. Daar werd meestal weinig tijd aan besteed.”

Lees ook – Vanaf 2024 krijgen kinderen de rotavirusvaccinatie aangeboden: dit wil je erover weten

Afnemende vaccinatiegraad

Een maand geleden heeft het RIVM opnieuw de alarmbellen doen luiden vanwege de afnemende vaccinatiegraad. Deze waarschuwing volgde op een opmerkelijke stijging van het aantal gevallen van kinkhoest, met het tragische gevolg van vier overleden baby’s. Bovendien was er een uitbraak van mazelen onder kinderen die niet waren gevaccineerd, voornamelijk in de regio Eindhoven. In 2022 ontving voor het eerst in lange tijd minder dan 90 procent van de baby’s een mazelenvaccin.

Daling bij volwassenen

Volgens het RIVM is een vaccinatiegraad van meer dan 95 procent cruciaal om de gehele Nederlandse bevolking te beschermen tegen deze ziekte. Maar niet alleen bij kinderen neemt de vaccinatiegraad af, ook onder volwassenen. Meer dan de helft van alle vaccinaties is bestemd voor volwassenen, waar de daling nog zorgwekkender is, meldt het RIVM. In 2022 lag de vaccinatiegraad in de risicogroep voor influenza slechts op 57 procent, terwijl dit aan het begin van deze eeuw nog meer dan 75 procent was.

Lees ook – Dat vinden jullie van vaccinatieplicht: ‘Breng mijn kinderen niet in gevaar met jouw middeleeuwse beweringen’

Beneden Peil

Om deze zorgwekkende trend aan te pakken, lanceren gezondheidsorganisaties onder de naam “Beneden Peil” een informatieve website over vaccinatie. Daarnaast verspreiden ze een pamflet om de aandacht te vestigen op dit belangrijke probleem. De bijbehorende poster biedt twijfelende burgers toegang tot betrouwbare informatie over vaccinaties, terwijl ook artsen worden aangemoedigd om hun rol in dit proces te omarmen. “Het is alle hens aan dek”, benadrukken zij.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.