Op vakantie: kan het kwaad als je kind urenlang filmpjes kijkt tijdens de autorit?

filmpjes in de auto beeld: canva
Maaike Van Eijk
Maaike Van Eijk
Leestijd: 2 minuten

De koffers zijn gepakt, de broodjes gesmeerd en iedereen zit in de auto. Na een kwartier hoor je het al vanaf de achterbank: “Hoe lang nog?” Je schuift een tablet naar achteren en voor je het weet kijkt je kind urenlang filmpjes tijdens de autorit. Maar is dat eigenlijk erg?

Lees verder onder de advertentie

Het wordt vooral een probleem als het gaat om dagelijks gebruik. Tijdens een lange vakantierit liggen de kaarten anders. Je zit al snel uren achter elkaar in de auto en de bewegingsruimte is beperkt. Volgens Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media is dat geen groot probleem: “Dat is een uitzonderlijke situatie. Dat je dan kiest voor een schermpje als zoethouder, is begrijpelijk.”

Lees verder onder de advertentie

Voor kinderen tot en met twee jaar wordt aangeraden schermtijd te beperken tot ongeveer één à twee uur per dag. Daarna worden de richtlijnen minder streng en draait het vooral om balans: zorg dat een kind voldoende beweegt, speelt en afwisselt. Hoeveel schermtijd passend is, verschilt per kind.

Regelmatige pauzes

Toch is het slim om schermtijd onderweg te onderbreken, meldt het NJI. Pardoen adviseert om een ritme aan te houden waarbij je elke twee uur stopt voor een pauze. Laat de kinderen dan een half uur rondrennen of bewegen. De kans dat een kind zes uur lang onafgebroken naar een scherm tuurt, is daarbij klein: vaak dommelen ze vanzelf weg en krijgen de ogen rust.

Lees verder onder de advertentie

Tips voor een gezonde balans

Wil je toch niet dat je kind alleen maar schermtijd heeft onderweg? Wissel het af:

  • Maak tussenstops. Laat je kind even rennen of iets actiefs doen.
  • Speel samen een spelletje. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of een luisterboek kan wonderen doen.
  • Zet educatieve content op. Kies filmpjes waar je kind iets van opsteekt of die aansluiten bij zijn of haar interesses.

Op vakantie met een baby of jong kind kan nogal een opgave lijken. Als je alleen al denkt aan het aantal spullen dat je met je mee moet slepen, wil je al afhaken. Toch hoeft het niet zo’n chaos te zijn als het misschien lijkt. Hier vind je de beste tips.

Lees verder onder de advertentie

Bron: NU, NJI

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken