De top 10 waar Nederlanders in 2024 het meest op besparen

14.03.2024 11:05
Beeld: Getty Images

Een vriendin geeft je een compliment over die te gekke jas en jouw automatische reactie is: “Thanks! Gescoord voor 20 euro bij…” Je bent absoluut niet de enige!

Wanneer we een compliment ontvangen over onze nieuwe kleding, heeft meer dan de helft (54 procent) er geen moeite mee om spontaan te delen dat het kledingstuk voor een zacht prijsje is gescoord.
Slechts drie procent van de Nederlanders voelt zich niet trots wanneer ze ergens een voordeeltje hebben weten te behalen.

Slimme trucs

Nederlanders blijken meesters in het uitbuiten van slimme trucs om het meeste uit het leven te halen, zoals onthuld wordt in het jaarlijkse ‘Waarom-duur-doen-onderzoek’ van Simyo. Met een knipoog naar onze zuinige instelling toont het onderzoek aan dat bijna iedereen (92 procent) er plezier in heeft om zoveel mogelijk te besparen.

Nederlanders gaan ver om dat voordeeltje binnen te halen. Ongeveer 46 procent neemt zonder enige aarzeling hun eigen eten en drinken mee naar de bioscoop, 69 procent neemt shampoo mee uit hotelkamers, en maar liefst 75 procent struint regelmatig naar promotiecodes voordat ze online hun portemonnee tevoorschijn halen.

Lees ook – Dit moet je per dag sparen voor een ton op de 18e verjaardag van je kind

Zoektocht naar koopjes

Maar we stoppen niet bij simpele trucs – we zijn ware creatievelingen als het aankomt op voordelig leven. Meer dan de helft (51 procent ) deelt streamingdienst-abonnementen en 58 procent heeft weleens een potloodje van IKEA meegegrist. Ja, je leest het goed, een potloodje. Het lijkt erop dat we echt tot het uiterste gaan om die centen te laten rollen.

In onze zoektocht naar koopjes gaan we soms wel heel ver. Een kwart van ons heeft weleens extra e-mailadressen aangemaakt om telkens van een aanbieding gebruik te kunnen maken, 50 procent schrijft zich tijdelijk in voor nieuwsbrieven om een kortingscode te scoren (en schrijft zich daarna meteen weer uit), en 45 procent heeft weleens een gratis proefperiode gebruikt, wetende dat ze het betaalde abonnement nooit zouden nemen.

Lees ook – Besparen met een groot gezin, dit is hoe de gezinnen uit Een Huis Vol dat doen

Top 10 besparingen

Gevraagd naar waar we als eerste op zouden besparen, staat ‘uit eten gaan’ nu bovenaan, terwijl vorig jaar abonnementen op kranten en magazines nog de eerste plek bezetten. In de horeca betalen we liever niet voor water, en sommigen van ons maken zelfs gratis gebruik van het toilet in een restaurant waar ze verder niets consumeren.

De top 10 waarop Nederlands besparen:

  1. Uiteten gaan 
  2. Abonnementen op kranten en magazines
  3. Vakantie 
  4. Online streamingdiensten 
  5. Overige uitjes 
  6. Abonnement op de sportclub/school
  7. Winkelen (voor kleding, gadgets, etc.)
  8. Aanschaf/onderhoud elektronica
  9. Verwarming en elektriciteitsgebruik 
  10. Dagelijkse boodschappen 

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.