Het leven is duur, dat hoeven we je niet te vertellen. En als je dan ook nog eens een groot gezin hebt, dan is het leven wel 5, 6, 7 of 8 keer zo duur. Daar weten de gezinnen uit de populaire televisieserie Een Huis Vol alles van. Daarom delen ze graag hun bespaartips met hun fans.
Lees verder onder de advertentie
Van een groot gezin runnen word je vanzelf creatief in besparen. Zo is in het laatste seizoen te zien hoe de kleine Seven van de familie Cudogham de oude fiets van zijn zus een make-over geeft. En zien we hoe de oudste twee Blom-kinderen tweedehandskleding shoppen voor hun jongere broertjes op de kledingmarkt van de kerk.
Lees verder onder de advertentie
Bespaartips uit Een Huis Vol
Besparen, daar weten de gezinnen dus wel wat van. Hoog tijd om iets van ze te leren. Op de website van KRO-NCRV delen de familie Blom en de familie Wildeman hun besparingstips.
Bespaartips van de familie Blom
‘Ik ga naar de wat goedkopere supermarkten, vergelijk ze van tevoren met elkaar en koop alleen wat we echt nodig hebben’, vertelt vader Maarten.
Gerdien vult aan: ‘Hij staat ook regelmatig om 7 uur ’s ochtends voor de deur van de supermarkt. Dan kun je het brood van de dag ervoor kopen voor weinig geld. Wij eten met ons grote gezin natuurlijk heel veel brood.’
‘Met de juiste kruiden, bijvoorbeeld van de Marokkaanse supermarkt, kun je fantastisch lekkere gerechten maken’, zegt Maarten.
‘Kleding is best duur en we vinden het ook gewoon heel goed om het tweedehands te doen, zo is het wat meer verantwoord. Naarmate de kinderen ouder worden, ontwikkelen ze natuurlijk wel steeds meer hun eigen stijl, maar daar werken ze ook zelf voor’, vertelt Gerdien.
‘Ga de natuur in, naar het bos of strand. Neem je eigen eten mee voor een picknick, dat is eigenlijk veel gezelliger dan naar een restaurant gaan’, tippen de Blommetjes.
‘En voor vakanties: wij zijn dit jaar naar Zuidoost-Europa geweest. De reis erheen is intensiever en duurder, maar als je daar eenmaal bent is alles veel betaalbaarder.’
‘Eerst was het nog wel dat de kinderen een pak vla mochten kiezen voor zichzelf. Maar dat zijn nu geen zeven pakken vla meer, maar gewoon twee. Daar zijn we zeker wel op gaan letten,’ vertelt Priscilla.
‘Ook worden er nu siroopflessen gekocht in plaats van de pakjes drinken die de kinderen eerder meekregen naar school.’
‘Bij de supermarkt heb je een afprijsbak, daar snuffel ik altijd in. Veel van de afgeprijsde producten worden daarna thuis in de grote vriezer gelegd’, vertelt Lukas.
‘Als we boodschappen doen en er is iets in de aanbieding dat we nu niet nodig hebben, maar over het algemeen wel nodig hebben, nemen we het toch mee.’
‘Iemand kan misschien denken: zo’n groot zwembad, zonde van het water! Maar er zit chloor in. Als de kinderen het zwembad in zijn geweest, hoeven ze daarna niet meer in de douche, want ze zijn in een groot bad geweest.’
‘Beneden hebben we geen radiator en verwarming, wel boven. Verwarming op de slaapkamer is sowieso heel slecht voor je gezondheid als je gaat slapen. We hebben beneden wel een elektrische open haard. Dus als het heel koud is, zetten we die een kwartier aan en dan is de kou zo uit huis. En als de kinderen het koud hebben op de bank,pakken ze maar een fleecetrui of een deken,’ vertelt Priscilla.
Lukas heeft nog een laatste gouden tip: ‘Ik plas onder de douche!’ vertelt hij lachend.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Kinderen en een outfit kiezen: het is een combinatie die in veel gezinnen zorgt voor dagelijkse discussies, dramatische modeshows en onverwachte stijlkeuzes. Wat doe je als ouder: blijf je strijden, of laat je ze een keer zelf ervaren wat werkt en niet? Maartje koos voor dat laatste.
Als je je kindje bij iemand onderbrengt, wil je diegene echt kunnen vertrouwen. Logisch. Als dat in de praktijk niet blijkt te kunnen, is dat als een klap in je gezicht. Het overkwam Nikkie.
Je weet dat beklemmende gevoel als je per ongeluk appjes leest die niet voor jouw ogen bestemd waren? Of als je partner wel héél vaak “gewoon een collega” noemt? Experts slaan alarm: emotionele affaires komen steeds vaker voor. En nee, het hoeft niet fysiek te zijn om pijnlijk te zijn.
Een avondje uit eten met het gezin kan heerlijk zijn, even geen afwas, lekker eten en quality time. Maar voor de bediening is het soms een heel ander verhaal. Want hoewel kinderen vaak de schuld krijgen van rommel en chaos, zijn het verrassend vaak de ouders die het meeste gedoe veroorzaken.
Voor de schoolfoto kleed je je kind natuurlijk aan in de mooiste kleren. Haartjes leuk. Snoeten goed gepoetst. Hopen dat er geen gaten zijn gevallen in het gezicht of gebit. Nou ja, dit geldt vooral voor moeders. Vaders houden er vaak toch net een andere standaard op na.