Besparen met een groot gezin, dit is hoe de gezinnen uit Een Huis Vol dat doen

09.01.2024 10:08
Besparen groot gezin tips een huis vol Bron: KRO-NCRV Fotograaf: Stijn Ghijsen

Het leven is duur, dat hoeven we je niet te vertellen. En als je dan ook nog eens een groot gezin hebt, dan is het leven wel 5, 6, 7 of 8 keer zo duur. Daar weten de gezinnen uit de populaire televisieserie Een Huis Vol alles van. Daarom delen ze graag hun bespaartips met hun fans.

Van een groot gezin runnen word je vanzelf creatief in besparen. Zo is in het laatste seizoen te zien hoe de kleine Seven van de familie Cudogham de oude fiets van zijn zus een make-over geeft. En zien we hoe de oudste twee Blom-kinderen tweedehandskleding shoppen voor hun jongere broertjes op de kledingmarkt van de kerk.

Bespaartips uit Een Huis Vol

Besparen, daar weten de gezinnen dus wel wat van. Hoog tijd om iets van ze te leren. Op de website van KRO-NCRV delen de familie Blom en de familie Wildeman hun besparingstips.

Bespaartips van de familie Blom

 • ‘Ik ga naar de wat goedkopere supermarkten, vergelijk ze van tevoren met elkaar en koop alleen wat we echt nodig hebben’, vertelt vader Maarten.
 • Gerdien vult aan: ‘Hij staat ook regelmatig om 7 uur ’s ochtends voor de deur van de supermarkt. Dan kun je het brood van de dag ervoor kopen voor weinig geld. Wij eten met ons grote gezin natuurlijk heel veel brood.’
 • ‘Met de juiste kruiden, bijvoorbeeld van de Marokkaanse supermarkt, kun je fantastisch lekkere gerechten maken’, zegt Maarten.
 • ‘Kleding is best duur en we vinden het ook gewoon heel goed om het tweedehands te doen, zo is het wat meer verantwoord. Naarmate de kinderen ouder worden, ontwikkelen ze natuurlijk wel steeds meer hun eigen stijl, maar daar werken ze ook zelf voor’, vertelt Gerdien.
 • ‘Ga de natuur in, naar het bos of strand. Neem je eigen eten mee voor een picknick, dat is eigenlijk veel gezelliger dan naar een restaurant gaan’, tippen de Blommetjes.
 • ‘En voor vakanties: wij zijn dit jaar naar Zuidoost-Europa geweest. De reis erheen is intensiever en duurder, maar als je daar eenmaal bent is alles veel betaalbaarder.’

Lees ook – Dit kan je leren van de familie Cudogham uit Een Huis Vol

Bespaartips van de familie Wildeman

 • ‘Eerst was het nog wel dat de kinderen een pak vla mochten kiezen voor zichzelf. Maar dat zijn nu geen zeven pakken vla meer, maar gewoon twee. Daar zijn we zeker wel op gaan letten,’ vertelt Priscilla.
 • ‘Ook worden er nu siroopflessen gekocht in plaats van de pakjes drinken die de kinderen eerder meekregen naar school.’
 • ‘Bij de supermarkt heb je een afprijsbak, daar snuffel ik altijd in. Veel van de afgeprijsde producten worden daarna thuis in de grote vriezer gelegd’, vertelt Lukas.
 • ‘Als we boodschappen doen en er is iets in de aanbieding dat we nu niet nodig hebben, maar over het algemeen wel nodig hebben, nemen we het toch mee.’
 • ‘Iemand kan misschien denken: zo’n groot zwembad, zonde van het water! Maar er zit chloor in. Als de kinderen het zwembad in zijn geweest, hoeven ze daarna niet meer in de douche, want ze zijn in een groot bad geweest.’
 • ‘Beneden hebben we geen radiator en verwarming, wel boven. Verwarming op de slaapkamer is sowieso heel slecht voor je gezondheid als je gaat slapen. We hebben beneden wel een elektrische open haard. Dus als het heel koud is, zetten we die een kwartier aan en dan is de kou zo uit huis. En als de kinderen het koud hebben op de bank,pakken ze maar een fleecetrui of een deken,’ vertelt Priscilla.
 • Lukas heeft nog een laatste gouden tip: ‘Ik plas onder de douche!’ vertelt hij lachend.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.